Opskrifterne på min sildefrost 2017

Så er 2017-julefrokosten med 8 slags nye sild overstået. Som tidligere lovet følger hermed opskrifterne:

 

Ret:

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

1. Balsamicosild med ristede mandler

4 mar. sildefileter

1 ½ dl vand

½ dl eddike

1 dl sukker

1 dl balsamicoeddike

1 spsk flydende honning

½ rødløg

½ dl afskallede mandler

Skyl og afdryp silden godt – og skær den i passende bidder. Bland vand, eddike, balsamicoeddike, sukker og honning indtil sukkeret er opløst. Læg sildebidderne i lagen, og lad det hele trække nogle timer i køleskabet. Skær løget i skiver, smut mandlerne og rist dem på en varm pande. Til sidst hakkes de groft. Silden garneret med løgskiver og mandelstykker før serveringen.  

2. Porresild på dansk

4 mar. sildefileter

1 porre

1 bdt dild

Lage:

Saften fra 4 citroner

 

4 spsk hvidvinseddike

2 dl vand

250 g sukker

2 laurbærblade

Peber

Mayonnaise & karry

Sildefileterne skylles grundigt, hvorefter de afdryppes og skæres i mundrette bidder. Herefter blandes ingredienserne til lagen, og sildebidderne vendes i lagen.Opbevares koldt ½ - 1 døgn før serveringen. Kan evt. serveres med lidt mayonnaise og et lille drys karry!

 

3. Rødvinssild med enebær og ingefær

4-6 sildefileter (røde el. hvide)

1 - 2 rødløg i tynde skiver

Lage:

1 dl rødvinseddike

2 dl rødvin                     

2-3 spsk sukker

1 spsk honning (kan udelades)

4 enebær, knuste

Ca. 1 cm fintrevet, frisk ingefær

Kog vineddike og sukker op og afkøl væsken. Tilsæt honning, knuste enebær, fintrevet ingefær og rødvin. Læg løg og sildebidder lagvis i skål eller sylteglas, og hæld til sidst rødvinslagen over. Stil den tildækkede skål eller det lukkede sylteglas i køleskabet, og lad det trække op til 1 døgn før silden kan serveres.

4. Sennepssild med honning

3-4 kryddersildefileter

Sennepssauce:

1 spsk Dijonsennep

1 ½ spsk grov sennep 

2 spsk ahornsirup

1 spsk sukker

½ spsk hvidvinseddike

½ dl rapsolie

2 spsk cheasy fraice

3 spsk hakket frisk dild

Kryddersildefileterne skylles og afdryppes grundigt. Rør alle ingredienserne til sennepssaucen sammen, skær fileterne over i mindre bidder på skrå, og vend sildebidderne i sennepssaucen. Hæld blandingen i et sylteglas med patentlåg – eller en skål, der dækkes med plastfilm, og stil silden koldt i køleskab i mindst 1 døgn før serveringen.

5. Sild i chilisauce med creme fraiche og sherry

4- 5 mar. sildefileter i små bidder

1 dl cheasy fraiche 5 %

½ dl sød chilisauce

2 spsk sherry

3-4 spsk grovhakket rødløg
Ca. 2 spsk fintsnittet porre

Skyl og afdryp sildefileterne – og skær dem i mundrette bidder. Bland cheasy fraiche, chilisauce og sherry og rør sildebidder, porre og hakket løg i saucen. Kom blandingen i sylteglas med låg, og opbevar silden koldt. Den kan holde sig i køleskab et par uger.

 

6. Sild m. balsamico & rødbeder

4-5 kryddersildefileter

2 rødløg
2 dl syltede rødbeder, skåret i 1/2cm store terninger 
Lage:
1dl balsamicoeddike
½ dl hvidvinseddike

1 ½ dl vand fra kogte rødbeder eller rødbedesaft  
1-2 dl sukker - smag til hvor sød du vil have den.
2 tsk sylteblanding (el. peberkorn, nelliker & sennepsfrø)
2-4 laurbærblade 
Evt. cheasy fraiche

Kog lagen op og afkøl den til stuetemperatur. Skær løget i tynde skiver (brug evt. mandolin). Skær rødbederne i tern eller julienne (tændstikstore stykker). Skær silden i tynde bidder på skrå (gaffelbidder). Læg sild, løg og rødbeder lagvis i en krukke eller skål, hæld lagen over og læg laurbærbladene på toppen. Silden skal stå tildækket og koldt natten over før serveringen. Serveres på rugbrød, evt. med en klat cheasy fraiche på toppen.

 

7. Sild med løg og æbler

4 mar. sildefileter

2 æg

2 store æbler

2 løg

Dressing:

4 spsk creme fraiche

1 tsk sennep

Peber

Salt

Desuden:

1 løg

1 hårdkogt æg

Skyl og afdryp sildefileterne grundigt, og skær dem i små stykker. Kog æggene hårde, skræl æblerne og skær begge dele i små firkanter. Hak de to løg fint og bland alt i en stor skål. Rør creme fraiche med sennep og smag til med salt og peber. Vend dressingen i sildeblandingen i skålen og lad den trække i mindst 30 min. Ved serveringen pyntes (spege)silden med skiver af hårdkogte æg og løgringe.

8. Stegt sild med sennep, dild og akvavit

(Dette er den eneste opskrift, der ikke er ny - den har gået igen de sidste 5-6 år)

1 kg (ca. 10-12 stk) sildefileter
1/3 dl dijonsennep
Frysetørret dild
Salt
ca. 250 g rugmel
Smør til stegning

1-2 rødløg

Dild & kapers

Eddikelage:
1 l lagereddike
450 g sukker
20 hele peberkorn
1 knsp tørret koriander
3-4 laurbærblade
1 dl Aalborg dild akvavit el. lign.

 

Kom alle ingredienserne til eddikelagen undtagen akvavit’en i en gryde, kog lagen op og afkøl den herefter. Køb sildene færdigrensede, så du kun skal klippe rygfinnen af. Skyl dem, afdryp dem og læg sildefileterne med skindsiden nedad på et skærebræt el. lign. Smør dem med et tyndt lag sennep og drys med dildspidser. Herefter folder du fileterne på langs og vender dem i rugmel (er fileterne store, kan du dele de foldede fileter på midten), hvor du har tilsat peber og evt. lidt karry. Steg de fileterne i smør, og læg de stegte fileter på et stykke køkkenrulle for at fjerne overskydende fedtstof. Kom de afkølede fileter i en skål, og hæld den afkølede lage tilsat akvavit over de stegte sildefileter. Tilsæt løgringe og kapers - sild og løg må godt være dækket helt! Stil sildene i køleskabet og lad dem trække i lagen i min. 24 timer inden de serveres. Her pyntes silden med lidt dild. Servéres med godt, hjemmebagt rugbrød. En dildakvavit passer naturligvis perfekt!