Sennepssild smager lige så godt som karry sild!

Som nævnt under afsnittet: "Karry sild", har jeg 46 opskrifter med "Sennepssild". Jeg har valgt at lægge halvdelen - 23 stk. - ud på min hjemmeside under denne nye fane . Som nævnt under "Karry sild", kan enkelte af disse opskrifter også forkomme under fanen "Sildefrokost 2000 - ".

Men her følger de altså - god appetit!

Silderet:

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Danske sennepssild

(opskrift fra Sverige!)

1

4 marinerede sildefileter

3 kogte kartofler skåret i terninger

1 rødløg

1 bdt fintklippet dild

 

 

Sennepssauce:

1 ½ spsk snaps

1 ½ spsk Dijonsennep

1 spsk sukker

2 spsk røvinseddike

¾ dl rapsolie

3 spsk sildelage

2 spsk finthakket dild

Rør sennep, sukker og vineddike sammen. Tilsæt olien i en tynd stråle under omrøring. Tilsæt dilden under omrøring. Smag til med sildelagen indtil konsistensen er tilpas.

 

Læg skiftevis kartofler, hakket løg og sildestykker i en skål, og hæld til sidst sennepssaucen over.

 

Der pyntes med dild og ringe af rødløg.

Dijon- og peberrods-sild

2

4 mar. sildefileter

½ løg i skiver

2 ½ spsk dijonsennep

 

2 tsk flydende honning

2 spsk revet peberrod

2 dlcreme fraiche

Friskmalet sort peber

 

Bland løg, peberrod, dijonsennep, honning og creme fraiche – og tilsæt peber. Sildefileterne skylles og afdryppes nøje, hvorefter de skæres i mindre bidder. Vend sildestykkerne i creme fraicheblandingen og stil det i køleskab i 1 døgn før serveringen. Pyntes af med lidt revet peberrod før serveringen.

Dijonsild med urter

3

1 glas mar. sild
4 dl græsk yoghurt
1 spsk dijonsennep
1 tsk flydende honning

1 spsk olivenolie
1 dl hakket purløg
1 dl hakket basilikum
1 dl hakket, bredbladet persille

Lad sildene dryppe af, og skær fileterne i mundrette bidder. Bland yoghurten med de øvrige ingredienser, og vend sildestykkerne i saucen. Lad det trække koldt nogle timer før serveringen.

Eriks sennepssild

4

4 mar. sildefileter

1 spsk Colemans sennepspulver

1 spsk dijonsennep

2 spsk mayonnaise (Cheasy fraiche)

 

2 spsk sukker

1 spsk sennepsfrø

2 spsk fintsnittet purløg

1 tsk friskpresset limesaft

1 rødløg

Bland alle ingredienserne – undtagen sildefileterne – og rør dem sammen til en lind sauce. Lad denne hvile ½ - 1 time ved stuetemperatur, så sukkeret kan smelte. Skær sildene i passende bidder, og bland dem derefter i saucen.

 

Pyntes med rødløg og lidt af purløget. Bør hvile nogle timer i køleskab før servering.

Franske senneps-sild-2

5

4 matjesfileter

2 dlcreme fraiche

2 tsk fransk sennep

1 fed pressede hvidløg

2 spsk hakkede krydderurter, f. es. basilikum, timian og rosmarin

 

Skyl silden og lad den dryppe af. Skær den ud i passende stykker. Bland creme fraiche, sennep, hvidløg og krydderurter. Rør derefter sildestykkerne i. Opbevares koldt i 1 døgn før servering. Garneres med lidt af krydderurterne samt ringe af rødløg.

Marinerede sild i senneps-fløde

6

4 marinerede sild
2 store æbler
3 stængler blegselleri
1 stort løg
2 syltede agurker
2 små tomater
1 bdt persille
Purløg
 

 

Sennepsfløde:
1 hårdkogt æg
1 rå æggeblomme
1-2 spsk. usødet lys sennep
2 dl fløde, ca

Skær 1 afdryppet sild i smalle snitter og resten i mindre terninger. Skær skrællede æbler i små terninger og skyllede blegselleristængler i smalle snitter. Hak løg og syltede agurker fint. Pil det hårdkogte æg, tag blommen ud og gnid den ud i en skål med en ske. Hak æggehviden og bland den med det øvrige salatfyld. Rør den kogte æggeblomme med den rå æggeblomme og sennep. Pisk fløden halvstiv og vend den i dressingen evt. smages til med lidt mere salt og peber, afhængig af hvor stærk en sennep man bruger. Tag den strimlede sildefilet fra og vend resten af fyldet i sennepsdressingen. Anret salaten i en skål og pynt med de udskårne silde stykker, klippet purløg og små tomat snitter.

Matjesfilet med fløde-sennep

7

1 løg

½ l vand

1 ½ dl eddike

2 spsk sukker

4 enebær

 

 

 

 

 

8 matjesfileter (à50 g)

1 usprøjtet appelsin

1 ½ dl piskefløde

2 - 3 tsk dijon sennep

 

Løget pilles og skæres i ringe, koges op med eddike, vand, sukker og enebær. Lagen afkøles helt. Matjesfileterne skæres i mindre stykker, overhældes med marinaden, dækkes til og trækker i køleskab i 1 døgn. Marinaden hældes fra, appelsinen skylles og ca. halvdelen af skallen skæres i julienne. Resten af appelsinen pilles og skæres i skiver, der deles i 1/4. Matjes fileterne blandes med løgringe fra lagen og appelsinstykker.

 

Fløden piskes let og vendes med sennep og fintrevet skalotteløg. Matjesfileterne lægges i en skål, flødesennepen hældes over og der pyntes med appelsinjulienne.

Matjestatar

8

2 dåser matjessild (3-4 fileter)

1 spsk kapers

5 – 6 hakkede radiser

1 spsk hk persille

1 – 2 store, næsten færdigkogte kartofler

 

Garnering:

Creme fraiche

Dild

Skær kartoflerne i skiver, og steg dem gyldenbrune i smør. Læg dem derefter på et fad. Matjesfileterne finthakkes, og blandes sammen med de øvrige ingredienser. Det hele anrettes ovenpå kartoffelskiverne.

 

Pyntes med creme fraiche og dild.

Røde Orms sennepssild

9

4 – 5 mar. sild
2 spsk sennep
2 tsk sukker
3 spsk rapsolie

 

 

1 dlcreme fraiche
1 rødløg
1 agurk, hel
Dild

Skyl silden under rindende vand og afdryp den grundigt. Skær fileterne i2 cmbrede stykker, og læg dem på et fad. Bland sennep og sukker. Hæld olien i i en fin stråle under kraftig omrøring. Bland creme fraichen i og hæld saucen over silden.

Finhak rødløget og skær agurken i fine tern. Garnér med rande af løg, agurk og dild.

Senneps- og peberrods-sild

10

4 – 5 mar. sildefileter

1 dl mayonnaise

1 dl creme fraiche

2 spsk sød sennep

1 ½ spsk dijonsennep

1 spsk råsukker

½ spsk vineddike

4 spsk fint revet peberrod

1 dl fint hakket purløg

Hvid peber

Garnering:

Dild eller purløg

Skyl silden, afdryp den og skær den i mindre bidder. Læg silden på et fad.

Bland alle ingredienserne til saucen og smag den til med peber. Vend sildestykkerne i saucen og garnér med dild eller purløg.

Trækker koldt i ca. 1 døgn før servering.

 

Senneps-gravad sild på skånsk

11

1 kgrensede og udbenede sild (8 – 10 stk.)

Lage:

6 dlvand

1 dleddike

2 spsk salt

 

Sauce:

2 dlsød sennep

2 spsk stærk sennep

3 spsk Dijonsennep

2 dlsukker

1 spsk vineddike

Lidt knust hvid peber

1 dlfinthakket dild

Læg sildefileterne i lagen natten over på et køligt sted. Tag silden op og lad den dryppe grundigt af. Bland derefter ingredienserne til saucen og rør den grundigt igennem til sukkeret er næsten opløst. Vend sildene i saucen og stil dem på køl. Efter 2 – 3 dage i køleskabet er de klare til at spise.

 

NB: Hvis man vil milne smagen i saucen, kan der tilsættes 1 æggeblomme.

Senneps-sild-1

12

2 - 4 marinerede sildefileter

4 spsk mild sennep

2 spsk mørk farin

2 - 3 tsk eddikelage fra asier eller agurker

Frisk eller tørret dild

Hele sennepskorn

Rør sennep og farin sammen. Smag til med eddikelage og frisk eller tørret dild. Anret sildene i en skål.Kom dressingen over, drys med sennepskorn og garnér med frisk dild.

 

Senneps-sild á la bedstemor

13

1 kgurenset, fersk sild

(el. mar. sildefileter)
5 dl vand
1 dl eddike
Rigeligt med fintklippet dild

Sennepssauce:
1 dl sennep
2 tsk salt
4 spsk sukker
4 1/2 spsk vineddike
1 dl olie

Rens sildene, fjern alle ben og skyl dem godt. Træk skindet af.
Læg fileterne i eddike og vand i 4 timer. Bland sennep, salt, sukker og eddike til saucen. Tilsæt olien først dråbevis, så i en fin stråle. Lad silden dryppe af, og tør den med køkkenrulle.
Læg sild, sauce og rigeligt med fintklippet dild lagvis i en skål eller et glas. Lad silden stå koldt mindst 1 døgn for at "modne". Den kan opbevares ca. 1 uge i køleskab.

Senneps-sild á la Frederik

14

2 mar. sildefileter

2 spsk sennepssauce *)

1 Ingrid Marie æble i tern

1 spsk kapers

Revet citronskal

*) Sennepssauce:

1 spsk dijonsennep

1 spsk cheasy fraiche

Lidt rørsukker

Lidt tørret dild

 

Skær sildefileterne i ca. 2 cm brede stykker.

 

Bland de øvrige ingredienser med sildestykkerne – gem lidt æbletern og kapers til pynt.

 

 

Senneps-sild á la Jan-Boris Möller

15

20 ferske sildefileter

uden skind (og ben)

Lage:

7 ½ dl vand

5 dleddike

5 dlsukker

2 hakkede rødløg

20 sorte peberkorn

Sauce:

2 dlcheasy fraiche

4 spsk hvidvinseddike

4 – 8 spsk farin

12 spsk sennep

Dag 1: Kog vand, eddike og sukker op indtil sukkeret er opløst. Afkøl lagen. Læg sild, løg og krydderier i en stor skål og hæld lagen over. Lad det stå koldt og modne til dagen efter. Rør cheasy fraiche, sennep, farin og vineddike sammen, og stil det koldt i 1 døgn.

 

Dag 2: Silden skæres i mindre stykker og blandes i saucen, hvorefter det trækker koldt i 2 døgn før serveringen.

Senneps-sild á la Lena

16

2 ds matjessild el. 4 – 5 krydderfileter

 

Sennepssauce:

1 ½ spsk alm. sennep

1 ½ spsk dijonsennep

Sennepssauce, fortsat

1 – 2 spsk sukker

Salt

Sort peber

½ - 1 bdt finthakket dild

1 dlraps- el. majsolie

Hæld lagen fra sildene, og afdryp dem godt – lad dem evt. trække på køkkenrulle. Bland ingredienserne til saucen – undtagen olien – i en blender. Tilsæt derefter olien lidt efter lidt under blendningen – fortsæt indtil saucen begynder at tykne. Skær fileterne i mindre bidder, og bland dem i saucen. Lad sildene stå i køleskabet natten over før serveringen – så bliver de bedst.

 

Senneps-sild fra Skåne

17

2 dåser matjessild (4 – 5 fileter)

4 spsk sennep

4 spsk skånsk sennep

 

2 spsk hvidvinseddike

2 spsk olie

4 spsk lys sirup (eks. Ahornsirup)

1 dlhakket dild

 

Bland alle ingredienserne til saucen. Hæld lagen fra sildefileterne og skyl dem i koldt vand og afdryp dem godt. Skær dem i mindre bidder og kom disse i saucen. Lad det stå i køleskabet for at trække natten over før serveringen.

 

Senneps-sild med agurk

18

4 udvandede sildefileter (el. mar./kryddersild)

1 spsk dijonsennep

1 ½ - 2 tsk sukker

1 tsk lys vineddike

1 ½ dl creme fraiche

1 rødløg

1 lageragurk

Dild, persille el. purløg

 

Skyld fileterne og afdryp dem. Skær dem i 1 ½ cm brede stykker, og anret dem på et fad. Bland sennep, sukker, vineddike og creme fraiche, og hæld saucen over sildestykkerne. Løget finthakkes og agurken skæres i terninger.

Silden garneres med løg, agurk og fintklippede krydderurter umiddelbart før serveringen.

Senneps-sild med vagtelæg

19

4 mar. sildefileter

(gl. dags modnede)
1 porre
½ spsk grovkornet sennep
½-1 spsk dijonsennep

1 dl cheasy fraiche
1½ dl mayonnaise
25 g kapers
Salt, peber
8-12 vagtelæg
Rugbrød

 

Skyl og afdryp sildefileterne grundigt og skær dem i mindre bidder. Skyl og rens porren og skær den i tynde skiver. Rør sennep med cremefraiche, mayonnaise og porre og smag til med kapers, salt og peber. Vend de marinerede sildestykker i sennepsdressingen og servér dem med kogte vagtelæg og ristede skiver af fuldkornsrugbrød.

 

Senneps-sild Norge

20

6 spegesildefileter
5 spsk hk rødbeder
2 spsk hakkede sylteagurker

2 spsk sennep

1 spsk sukker
5 spsk sojaolie
2 ½ dl piskefløde

Del silden i mindre stykker, og læg dem i en skål. Rør sennep og sukker sammen og tilsæt olien lidt ad gangen. Tilsæt rødbeder og sylteagurk. Pisk fløden og bland den forsigtigt med de øvrige ingredienser. Bør trække lidt før servering.

Senneps-sild Sverige-2

21

4 tykke kryddersildefileter

 

Sauce:

0.5 spsk grov Dijon sennep
½ spsk sød sennep
1 tsk sukker

Sauce, fortsat

½ spsk vineddike

3 spsk olie
1 dl Cheasy Fraiche
1 rødløg
1 syltet agurk
Hakket persille

Hakket dild

Skær sildefileterne i 2 cmbrede stykker og læg dem på et fad.
Bland sennep, sukker og vineddike. Pisk olien i, i en fin stråle, og vend cheasyfraiche i. Hæld saucen over sildene. Pynt med rødløg og agurk og klip grønt over. Server sildene med rugbrød eller som i Sverige med kogte kartofler.

 

Sild med senneps-sauce

22

300 gsmå frosne sildefileter (eller ditto ferske)

Lage:

4 dlvand
1 dl Lagereddike
½ spsk salt

 

Sennepssauce:
1 dl mild, sød sennep
½ dl rå rørsukker
1 spsk dijonsennep
1 spsk hvidvinseddike
½ tsk salt
¼ tsk kværnet hvid peber
1½ dl majsolie
1 dl hakket dild

Skyld de optøede sild, del dem i enkeltfileter, og træk skindet af dem. Bland vand med eddike og salt. Rør, til saltet er opløst, læg fileterne i lagen, og stil dem koldt i mindst 6 timer og højst 1 døgn. Derefter afdryppes sildene. Bland in en skål alle ingredienser til sennepssaucen undtagen olie og dild. Rør, til sukkeret er opløst. Pisk lidt efter lidt olien i, og rør til sidst dild i saucen. Læg de afdryppede sildefileter i saucen, og stil den koldt til næste dag.

 

PS. Saucen kan også bruges til gravet laks.

Silde-roulader i senneps-fløde

23

6 udbenede Sild 

6 ansjoser 

4 skalotteløg 

Groft majsmel

½ olie

½ smør til stegning.

3 tsk udrørt fiskesennep

3 spsk god eddike

3 dlpiskefløde

3-4 æg

1 spsk sukker 

2 spsk sød Sennep 

½ tsk hvid Peber 

 

Serveres evt. m. ”Smilende æg”:

1 æg &4 dlvand.

Vandet skal næsten koge, men uden at boble. Ægget lægges på en ske og puttes i gryden. Koger i ca. 6 min.

Smør sildene med de mosede ansjoser og drys finthakket skalotteløg på. Rul dem stramt og bind en bomulds snor om. Steg dem langsomt gyldne på en ikke for varm stegepande. Stil dem til afkøling og når de er helt kolde, lægges de ned i senneps-fløde-marinaden. Lad dem marinere mindst i 6 timer – men helst i 24 timer.

 

Ved serveringen skal de ligge på rad og række, og der drysses med finthakket løg.

 

Det kunne være en hvilken som helst slags sennepssild!

Franske sennepssild