Omkring år 1000 opstod der langs Øresunds kyster en blomstrende handel på mange små fiskepladser, hvor man i høstsæsonen fiskede løs på de enorme mængder af sild, der vandrede op gennem Sundet. Man sagde, at silden stod så tæt i stimerne, at man kunne gå på den til Sverige.

Gammeldags modnede sild er sagen! Billedet viser Mårslet Brændevinslaugs logo

Som nævnt andetsteds har jeg en særlig forkærlighed for sild og sildeopskrifter. Jeg har netop talt dem op, og pr. 26. marts 2014 har jeg 1.200 af slagsen! Det er jo selvklart, at jeg aldrig når at smage dem alle, men langt over 100 af opskrifterne har jeg dog lavet og smagt! Jeg må dog indrømme, at der i dag også er "gået sport" i at finde nye opskrifter/have mange sildeopskrifter - selvom jeg må indrømme, at der efterhånden er "langt mellem snapsene" - hvis I forstår hvad jeg mener!

Sild og snaps - eller måske især kryddersnaps hører sammen, og derfor har jeg haft en god dialog med Mårslet Brændevinslaug, der har været mig en stor hjælp til at komme i gang med at lave kryddersnaps v.hj.a. deres færdige krydderposer, som de sælger til interesserede for en beskeden penge. Læs her mere om Mårslet Brændevinslaug:
www.maarsletsnaps.dk  
 
Når vi taler sild og sildekvalitet, har jeg haft en del kontakt til Lykkeberg A/S, der er Danmarks ældste sildeproducent. De er bl. a kendte for deres mange varianter af "gammeldags modnede sild", som er mit foretrukne "råmateriale", når jeg laver mine mange forskellige slags sild. "Gammeldags modnede sild" tager min. 6 måneder at lave - hvorimod "hurtigmodnede sild" eller "syremodnede sild" kan laves på 1 - 2 uger. Men, resultatet er også meget forskelligt. Desværre er vel mellem 80 og 90 % af sildeprodukterne i supermarkederne i dag "syremodnede sild"! 

På Lykkebergs hjemmeside
www.sildeelsker.dk  kan du under "Inspiration" finde mange af mine sildeopskrifter - såvel som mange andre nyttige og interessante oplysninger om sild og tilberedningen af sild. Se også deres hovedside: www.lykkeberg.com

NB: Den opmærksomme læser vil bemærke, at årstallet 2012 mangler. Det skyldtes, at jeg det år brød sildetraditionen, og serverede en "farmor frokost". Se denne opskrift under "Frokost-forretter".

 

Julefrokostmenuer 2000 - 2011. Glad mand = de bedste opskrifter!

Silderet:

Ingredienser:

Opskrift:

1 . Grønne sild

4 gange

(2000, 2002, 2003, 2004)

4 kryddersildefileter

 

Sauce:

2 dl . ymer

2 dl . mayonnaise

 

2 store rødløg

1 bdt. purløg

1 bdt. persille

1 bdt. dild

2 spsk kapers

10 sorte oliven u/sten

Saucen røres sammen og smages til med salt og peber, de hakkede løg og krydderurter kommes i sammen med de hele kapers og de hakkede oliven. Til sidst kommes de udskårne sildestykker i – og det hele røres godt op. Til sidst pyntes med lidt af de hakkede krydderurter.

2. Brogede sild

4 gange

(2000, 2002, 2003, 2004)

4 mar. sildefileter

2 løg

1 bdt. radiser

1 grøn peber

2 spsk persille

1 spsk karse

2-4 hårdkogte æg

Sauce:

200 g mayonaise

1 dl . ymer

salt

hvid peber

karry

2 spsk sennep

Dressingen laves af mayonnaise, ymer, salt, hvid peber, karry og sennep. Æggene koges, persille hakkes, dild klippes, sildene skæres i stykker, løgene hakkes, grøn peber hakkes, radiser hakkes og de hårdkogte æg skæres i skiver. Det hele lægges lagvis med dressingen i en skål før serveringen.

3. Sennepssild

4 gange

(2000, 2002, 2003, 2004)

4 mar. sildefileter

4 spsk alm. sennep

2 spsk mørk farin

1 rødløg

2 – 3 tsk eddikelage fra asier el. agurker

frisk el. tørret dild

hele sennepskorn

Rør sennep og farin sammen. Smag til med eddikelage og dild. Anret dressing og sild sammen i en skål og kom fintskåret rødløg ovenpå. Garner til sidst med sennepskorn og frisk dild.

 

4. Stegte sild i eddike

4 gange

(2000, 2001, 2003, 2004)

8 sildefileter

rugmel

salt og peber

margarine til stegning

5 dl . eddike

200 g sukker

10 hele peberkorn

1 løg

Vend fileterne i rugmel tilsat salt og peber og steg dem i margarine nogle minutter på hver side. Lad fileterne køle af. Kog en lage af eddike, sukker og peberkorn. Lad den køle af. Hæld lagen over de kolde fileter og lad den trække i ca. 1 døgn. Pynt med rå løgringe inden serveringen.

5. Røde sild i 1001-lage

4 gange

(2001, 2002, 2003, 2004)

4 kryddersildefileter

Lage:

2 spsk olie

4 – 5 spsk madeira

2 spsk esdragoneddike

3 spsk sukker

1 spsk vand

Sort peber fra kværn

6 hele allehånde

1 stort rødløg i skiver

Dild og evt. fransk sennep

Løg, allehånde og sildestykkerne trækker i lagen godt et døgn. Pyntes med dild og serveres med ristet rugbrød, hjemmelavet krydderfedt og en god snaps.

NB: Stødt allehånde kan også bruges.

 

6. Ingefær-sild

3 gange

(2002, 2003, 2004)

4 mar. sildefileter

1 grøn og 1 rød chili

2 skalotteløg

 

2 spsk vindruekerneolie

1 spsk hvidvinseddike

1 spsk revet ingefær

Skær chili og skalotteløg i tynde skiver, og sauter dem blidt i olien i 5 minutter. Skær silden i passende stykker og læg den i en skål lagvis med chili og skalotteløg. Bland sildelagen med hvidvinseddike og revet ingefær. Hæld lagen over silden og lad den trække natten over.

7. Gule sild

3 gange

(2002, 2003, 2004)

4 tykke fileter af kryddersild
Sauce:.

200 g mayonnaise
2 tsk karry
1 tsk gurkemeje
5 spsk flødeskum Eddike

Salt 

Fransk sennep
Lidt sukker
Snitter af 3 hårdkogte æg
Hele champignons (evt. glas)

Purløg til pynt

Saucen blandes og røres godt sammen, og kommes over silden, pyntes med hakket purløg.

 

8. Annettes nemme sildesalat

3 gange

(2000, 2003, 2004)

 

1 mar. sildefilet

1 rødløg

8 store skiver rødbede

Dressing:

3 spsk creme fraiche

2 spsk mayonaise

1 tsk dijonsennep

salt og peber

1 drys allehånde

Sildefiletten skæres i små stykker (ca. 1 x 1 cm). Rødbede og løg hakkes fint. Alle tre dele blandes i en skål. Creme fraiche, mayonaise og sennep røres sammen. Dressingen krydres og hældes over sildeblandingen og det hele blandes godt.

Pynt til sidst med lidt karse

9. Syltede sild

2 gange

(2000, 2002)

 

 

 

 

 

1 kg . ferske sild

(ca. 12 stk)

2 bdt dild

4 store løg

 

Eddike-saltlage:

½ l vand

½ l eddike

100 g salt

Eddike-sukkerlage:

¾ l eddike

500 g sukker

1 tsk atamon

1 spsk sennepskorn (el. 1-2 pk syltebland.)

Sildene renses eller fileterne skæres fra benene (fileterne beholdes samlet), skindet fjernes (ikke strengt nødvendigt) og de lægges i den kogte, afkølede eddike-saltlage i ét døgn. Optages, aftørres, deles i passende stykker og lægges i et glas sammen med  dild, løg og sennepskorn. Hæld den kogte, afkølede eddike-sukkerlage over sildene og stil dem koldt.

Kan spises efter ca. 1 uge.

Holdbarhed 3 – 4 mdr. i køleskab.

Gl. opskrift fra min mor – fra 1924!

10.   Lys sildesalat med æg

2 gange

(2001, 2002)

 

4 kryddersildefileler

500 g kogte aspargeskartofler

2 løg

 

3 dl ymer el. A-38

100 g mayonnaise

3 kogte æg

1 bdt dild el. purløg

Skær de pillede kartofler i skiver og læg dem i bunden i et fad. Drys kartoflerne med hakket løg, og fordel de udskårne kryddersild over kartofler og løg. Rør ymeren med mayonnaisen, smag til med salt og peber, og hæld blandingen i fadet, så alt er tildækket. Skær de hårdkogte æg i kvarter, og pynt fadet med disse sammen med klippet dild eller purløg.

11. Porre sild

2 gange

(2001, 2002)

4 mar. sildefileter

200 g mayonnaise

200 g creme fraiche

 

4 porrer

(kun det hvide)

2 fed hvidløg

 

Mayonnaise og creme fraiche røres sammen, og de øvrige ingredienser blandes i. Porrerne skæres i tynde ringe, silden afdryppes og det hele blandes sammen. Retten pyntes med ringe af det grønne af porrerne.

Silderet:

Ingredienser:

Opskrift:

12. Middelhavssild

2 gange

(2003, 2004)

4 mar. sildefileter
50 g soltørrede tomater i olie
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie

1 spsk frisk hakket basilikum
1 lille hakket rødløg
Peber

Skær sildefileterne i små mundrette stykker og anret dem på et fad rækkevis. Hak tomaterne og hvidløgene og bland det med basilikum og evt olie. Fordel det over sildene og drys med hakkede rødløg. Krydr med peber.

Serveres med groft rugbrød og en god fadøl.

13. Akvavit sild

1 gang

(2002)

4 mar. sildefileter

Grundlage:

4 ½ dl. vand

2 dl . hvidvinseddike

2 dl . sukker

10 hvide peberkorn

5 krydderperberkorn

2 nelliker

4 laurbærblade

¼ tsk kommen

¼ tsk anisfrø

Reven skal af ½ citron

3 dl . snaps

Lagen koges op, afkøles og tilsættes snaps. Sildene trækker ca. 1 døgn.

14. Pernod sild

1 gang

(2001)

 

4 mar. sildefileter

Pernod

Frisk fennikel

Sød eddikelage

Lage:

2 – 3 dl. eddike koges op med 2 – 3 spsk sukker

Sildene skæres i passende stykker og overhældes med Pernod efter smag (de behøver ikke sejle i Pernod). Sildene trækker i Pernod-lagen i 2 timer, og overhældes derefter med en sød eddikelage. Ved servering pyntes med fintsnittet fennikel og evt. tomat.

15. Muskat sild

1 gang

(2001)

4 mar. sildefileter

3 æggeblommer

3 spsk fløde

3 spsk eddike

3 tsk sukker

2 spsk finthakket løg

½ tsk revet muskatnød

hakket persille

Fileterne skæres i smalle strimler og lægges i et fad. Æggeblommerne røres med fløde, eddike og sukker. Løg og muskatnød tilsættes, og saucen hældes over sildene. Pyntes med hakket persille.

16. Færøsk sildesalat

1 gang

(2001)

 

Ingredienser:

4 mar. sildefileter

2 spsk finthakkede Paradiso cornichoner

Krydderurteblanding:

1 spsk hakket karse

1 spsk hakket persille

1 spsk hakket blegselleri

1 spsk hvidvinseddike

Dressing:

½ dl. mayonnaise

1 dl . kvark 0,1%

1 dl creme fraiche

½ tsk Colemans sennepspulver

1 tsk akaciehonning

 

Pynt:

Persille og cornichoner

Silden tørres af for væde og skæres i mindre stykker á 1 cm bredde. Karse, persille, blegselleri og løg trækker i hvidvinseddiken i ca. 15 min. Ingredienserne til dressingen røres sammen. Sild, de hakkede cornichoner og krydderurteblandingen tilsættes. Trækker i mindst 8 timer i køleskab før servering. Pyntes med persille og et par hele cornichoner.

 

17. Grøntsags sild

1 gang

(2003)

4 krydder sildefileter

2 gulerødder

2 porrer

4spsk citronsaft

7spsk olivenolie

Salt og peber

Skær fileterne i mundrette stykker. Riv gulerødderne groft og snit porrerne. Pisk citronsaft og olivenolie sammen. Anret sildestykker i et fad med kanter, fordel den revne gulerod og de snittede porrer over sildestykkerne, og kom til sidst dressingen over. Skal trække 1 døgn før servering.

18. Rødvinssild

1 gang

(2004)

4 kryddersildefiléter
100 g tomatpuré
3 dl rødvin
½ dl eddike

3 spsk soyaolje

2 dl sukker
½ tsk malet hvid peber
8-10 stk hele nelliker
1 stort salatløg
ca. 20 små blå druer

Fileterne skæres i strimler på skrå. Kom olien i en lille gryde, tilsæt tomatpuréen under omrøring, sæt blandingen i kog, tilsæt sukkeret og rør til det smelter. Afkøl det hele, og tilsæt derefter eddike, rødvin og krydderier. Bland forsigtigt løg og sild i lagen.
Blandingen stilles køligt 1 døgn før brugen. Bland forsigtig de halve blå druer (uden sten!) i lige før serveringen.

19. Øresundssild

1 gang

(2004)

4 mar. sildefileter

1 bdt dild

¼ l mælk

1 hårdkogt æggeblomme

2 spsk. Sukker

1 spsk. sennep

2 spsk. dildeddike

3½ spsk. olivenolie

3 spsk. piskefløde

1 spsk. tomatpure

salt, peber

Tomat både

Del hver sildefilet igennem på langs og derefter på tværs. Rul strimlerne sammen om dildkviste og hold dem sammen med tandstikker.

Hæld mælk over og lad det trække i en ½ time, inden mælken atter hældes fra. Mos æggeblommen og rør den igennem med sukker, sennep, salt og peber.

Tilsæt eddiken og rør godt. Tilsæt olivenolie lidt efter lidt og rør hele tiden. Pisk fløden stiv og vend den i marinaden.

Hæld 2/3 af marinaden over silderullerne og lad det stå koldt i ca. 1 time.

Rør tomatpureen i resten af marinaden og hæld den omkring rullerne umiddelbart før serveringer.

Pynt med tomat både og dildkviste.

20. Citron-timian sild

1 gang

(2000)

4-5 kryddersildefileter

2 citroner

2 forårsløg

1 bdt. timian

2 dl . sildelage

 

Hæld lagen fra sildefileterne – men gem den. Skær fileterne i mindre stykker. Riv de skyllede citroner, smukkest bliver det, hvis man bruger et juliennejern, ellers må man rive det fint på et rivejern. Dernæst skæres den hvide hinde af, og kødet skæres enten i fileter eller i hele cirkelformede skiver. Timianen hakkes groft og skylles grundigt og nlandes med citronskallen og de rensede, fintskårne forårsløg. Silden lægges lagvis med citronkødet og mellem hvert lag drysses med blandingen af forårsløg, citronskal og timian. Lagen hældes over og der –drysses et sidste lag af blandingen til pynt. Stilles koldt nogle timer og kan derefter spises.

21. Gyldne påskesild

1 gang

(2005)

 

 

 

 

4 spegesildefileter

2 gulerødder

lidt olie

1 mellemstort løg, hakket

3 spsk. syltet agurk, grofthakket

2 spsk. sorte oliven, hakkede

lidt af agurkelagen

1 glas lys kaviar

2 spsk. purløg, fintklippet

 

Del spegesildefileterne igennem på langs (nu 8 ½ fileter).

Riv gulerødderne groft og svits dem i lidt olie sammen med det hakket løg. Tag det fra varmen og tilsæt syltet agurk, sorte oliven samt lidt af eddiken fra agurkelagen. Vend den lyse kaviar i og tilsæt purløg. Fordel blandingen i et halvdybt fad og sæt de rullede spegesildefileter heri.

Silderet:

Ingredienser:

Opskrift:

22. Helles svenske sild

1 gang

(2005)

9 matjes fileter 200 gr

2 dl creme fraiche 18%

1 dl piskefløde

1½ spsk sirup

1 rødløg

 

2 spsk hak. dild

2 spsk hak. purløg/vårløg

2 spsk grovkornet sennep

Sildene skæres ud i passende stykker. Der tilberedes en dressing af creme fraiche og fløde med de hakkede krydderurter, sennep og sirup.

 

Silden hældes i et fad og dressingen hældes over. Pyntes med hakkede rødløg. 

23. Kaviar sild

1 gang

(2005)

4 matjesfileter

1½ dl mælk

1 hårdkogt æg

 

2 spsk eddike

1 lille glas dansk kaviar

Purløg og dild

 

Mælken røres op med eddike og tilsættes hakket æg, kaviar og fint hakket dild og purløg.

 

Sildefileterne, der er skåret i passende stykker, vendes i dressingen. Pyntes med kaviar og dildkviste.

24. Kryddersild i portvin

2 gange

(2005, 2006)

6 kryddersild
100 ml eddike
100 ml vand
100 g sukker
1 kvist timian
4-6 røde chilipebre

1 laurbærblad

6 nellike
50 ml portvin
3 spsk olivenolie
3 spsk kapers
3 spsk hakket rødløg
dild til pynt

Kryddersildene pudses pænt af og skæres i stykker lidt på skrå. Lægges i et fad, så de ser hele ud.

 

Eddike og sukker samt krydderier koges og afkøles. Tilsæt

portvin og olie. Hæld den kolde marinade over silden, som trækker 5-6 timer, gerne længere. Fordel kapers, løg og dildkviste over.

25. Københavnersild

1 gang

(2005)

4 store marinerede sildefileter

1 – 1½ spsk. citronsaft

3 spsk. olie

 

½ spsk sennep

2 hårdkogte æg

1 lageragurk

1 løg

dild til pynt

Skær sildefileterne i brede stykker og læg dem i en serveringsskål. Bland citronsaft, olie og sennep. Hak æg, agurk og løg fint og fordel det hele over sildene.

 

Hæld marinaden over og pynt rundhåndet med klippet dild.  Lad sildene trække i en times tid i køleskabet inden serveringen.

26. Mormors julesild

1 gang

(2005)

4 store kryddersildefileter skåret i mundrette stykker,
1 dl eddike
1 dl sukker
8 hele nelliker
8 hele peberkorn

1 dl tomatketchup
2 spsk olie
12 skiver råsyltede agurker
1 stor kogt gulerod
1 stort løg.

Eddike og sukker røres sammen. Ketchup, krydderier og olie piskes sammen.  Agurk, gulerod og løg hakkes og blendes til en tyk masse, der blandes i marinaden.

Læg sildestykkerne lagvis heri, så de bliver marinerede i mindst 6 timer.

Holder sig fint i køleskab i 4-6 dage.

27. Pestosild

1 gang

(2005)

4 marinerede sildefileter

 

Pesto:

1 lille håndfuld friske basilikumblade

1 fed hvidløg

1 spsk sildelage

4 spsk olie

1 tsk revet citronskal

1 spsk pinjekerner

Salt og peber efter smag

7-8 stilke persille

Miks alle ingredienserne til pestoen i blenderen. Smag til med salt og peber - ikke for meget salt.

 

Hæld væden fra sildene, dup dem med papir og del dem i mindre stykker. Bland dem i pestoen og lad det trække et par timer i køleskabet.

 

28. Sildesalat Tjekkiet

1 gang

(2005)

300 gram marinerede sild
4 løg
4 syltede dildagurker
25 gram kapers
1/4 l cremefraiche
Salt

 

 

Sildene skæres i passende stykker. Løgene pilles og skæres i ringe. Agurkerne skæres i små terninger.

 

Sildesalaten . Cremefraichen hældes op i en skål. Kapers, sild og agurketern tilsættes, og det hele blandes godt sammen. Smag til med salt. Inden servering lægges løgringe over sildesalaten.

29. Stegte sild i tomatmarinade

1 gang

(2005)

500 g sildefiletter

2 spsk rugmel

Salt

Peber

30 g smør

3 spsk rød eller hvidvinseddike

2-3 spsk rørsukker (eller

1 spsk. farin og 2 spsk alm. sukker

2-3 spsk ketchup

ca. 1 dl tomatpuré

2 små løg

Evt. 1 bdt purløg

Tilbehør: groft rugbrød

Klip finnerne af sildefiletterne og skær dem igennem på langs. Dup dem tørre og vend dem i krydderblandet rugmel. Steg dem sprøde i smørret. Lad dem køle af.

 

Lun eddiken let og opløs sukkeret heri. Rør ketchup og puré i og smag til med salt og peber. Smagen må gerne være lidt skarp. Pil og hak løgene fint og vend dem i sammen med evt. klippet purløg. Læg sildene i et fad med kant og hæld dressingen over.

Lad dem trække et par timer og server med groft rugbrød.

 

30. Stegt sild med sennep, dild og akvavit

2 gange

(2005, 2006)

1 kg (ca. 12 stk.) udbenede og rensede sild
1/3 dl dijonsennep
Frysetørrede dildspidser
Salt
ca. 200 g rugmel
Smør til stegning


 

Eddikelage:
1 l lagereddike
450 g sukker
20 hele peberkorn
1 knsp. tørret koriander
1-2 laurbærblade
1/3 dl Aalborg dild akv

Læg sildefileterne med skindsiden nedad på et skærebræt el. lign. Smør dem med et tyndt lag sennep og drys med dildspidser. Fold fileterne fra hoved til hale og vend dem i rugmel. Pandesteg de panerede fileter i smør. Kom alle ingredienserne til eddikelagen, undtagen akvavit, i en gryde.

 

Kog lagen op og afkøl herefter. Kom akvavitten i den afkølede lage og hæld den over de stegte sildefileter.

Trækker koldt i min. 24 timer. Serveres med, løg, kapers og lidt grønt.

31. Appelsin- og chilisild

1 gang

(2006)

1 glas Gammeldags modnede marinerede sild i bidder
2 spsk sukker
1 spsk lagereddike

1 dl neutral olie f.eks. vindruekerneolie
Revet skal af 1 økologisk appelsin
2 tsk finthakket chili
1 dl piskefløde

Rør sukker ud i eddike i en skål, rør olie, revet appelsinskal og fintsnittet chili i. Pisk fløden til skum, og rør det hele til en jævn sauce.

 

Afdryp til sidst silden, og vend den  i saucen. Lad gerne silden stå til dagen efter, så smager den af mere.

 

Silderet:

Ingredienser:

 

Opskrift:

32. Brännö sild

1 gang

(2006)

4-6 marinerede sildefileter

 

Marinade :

1 rødløg

1,5 dl vindruekerneolie

1,5 dl rødvinseddike

1 dl sød chilisauce

2 fed pressede hvidløg

2 spsk fransk sennep

½ dl dild                                                                                                            

Finhak rødløg og hvidløg og bland det op med olie, rødvinseddike, sennep og den hakkede dild.

 

Marinaden hældes  over silden. Skal stå koldt 1 døgn før servering. Pyntes med dildkviste.

 

33. Fru Thuges sild

1 gang

(2006)

1 lille fl. tomatketchup
2 hk. løg
1 hk. æble
2 hk. syltede agurker
2-3 hele nelliker

1 spsk. madeira  sukker efter smag
2 spsk. eddike
lidt salatolie - ½ spsk
marinerede sild

Bland ingredienserne og skær sildefileterne i mindre stykker – disse blandes i til sidst.

 

Særdeles velegnet til julefrokostbordet

34. Gerdas guldsild

1 gang

(2006)

6 mar. sildefileter 
6-8 cornichoner
1 mellemstort løg
300 g ægte mayonnaise

1 1/2 dl piskefløde
1 tsk karry
1 tsk sukker

Sildefileterne skæres i ca. 1 cm. tynde strimler. De syltede cornichoner hakkes fint. Løget rives fint. Det hele blandes i mayonnaisen. Karry og sukker blandes i. Pisk fløden stiv og vend den forsigtigt i blandingen. Sild vendes i.

35. Limesild

1 gang

(2006)

300 g sildefileter

2 løg

1 porre

1 bdt dild

 

Lage:

3 lime frugter

1 ½ dl sukker

1 dl vand

2 laurbærblade

5 nelliker

1 tsk allehånde

5 hvide peberkorn

Riv skallen af 1 lime og pres saften af alle tre. Bland det med de øvrige ingredienser og giv lagen et 3-4 min. langt opkog. Smag evt. til med lime eller sukker og køl af. Skær løg og porre i ringe og læg lagvis med sildene og dilden.

 

Stil dem koldt under pres og lad dem trække i mindst 1 døgn før de spises.

36. Påskesild i øl med kapers og rødløg

1 gang

(2006)

300 g marinerede sildefileter (Gammeldags modnede) 
1 stk fint hakket rødløg
2 spsk kapers
2 spsk creme fraîche

1 dl almindelige Pilsner - din favorit.
1 tsk eddike
salt og peber
Finthakket forårsløg og rødløg samt kapers til pynt

Tag sildefileterne op af lagen og lad dem dryppe af - skær dem i passende stykker og vend dem sammen med rødløg og kapers. Kom derefter creme fraîche, øl og eddike i. Smag til med salt og peber. Lad silden hvile nogle timer før servering.


Før servering pyntes med finthakket forårsløg, rødløg og kapers - serveres med hjemmebagt rugbrød.

37. Saltstegte sild fra Bornholm

1 gang

(2006)

Man tager sild fra tønden (saltsild fra Brugsen/SuperBest  – eller ferske sild, der lægges i saltlage 1 døgn kan sagtens bruges).

 

.

Hoved, hale og mave skæres væk, og silden udvandes i 1 døgn. Derefter skæres alle ben væk, og fileten udvandes igen i 1 døgn

Fileterne (kan evt. halveres, hvis de er meget store) vendes i rugmel og steges i olie. Fileterne steges første gang ved normal varme – anden gang ved stærk varme, så de bliver sprøde. Serveres med bløde løg, sennep og rødbeder på rugbrød.

 

Tips: De bløde løg bliver hurtigere bløde, hvis der tilsættes lidt vand. Farven kan understreges v. hj. a. lidt soja.

38. Svenske sennepssild

1 gang

(2006)

4 tykke kryddersildefileter

Sauce:

½ spsk grov Dijon sennep
½  spsk sød sennep
1 tsk sukker

½ spsk vineddike
3 spsk olie
1 dl Cheasy Fraiche
1 rødløg
1 syltet agurk
Hakket persille

Hakket dild

Skær sildefileterne i 2 cm brede stykker og læg dem på et fad.

 

Bland sennep, sukker og vineddike. Pisk olien i, i en fin stråle, og vend cheasy fraiche i. Hæld saucen over sildene.

Pynt med rødløg og agurk og klip grønt over. Server sildene med rugbrød eller som i Sverige med kogte kartofler.

39. Absolut sild

1 gang

(2007)

 

 

4 kryddersildefileter

1 rødløg

 

Lage:

3 spsk grovkornet dijonsennep

½ dl eddike

3 ½ dl vand

3 dl sukker

1 spsk peberkorn

½ spsk fennikelfrø

 

Tilbehør:

Hårdkogte æg i kvarter

Evt. creme fraiche

(rørt op med hk løg)

Skær fileterne i mundrette bidder. Bland ingredienserne til lagen og kog dem op. Afkøl lagen. Skær rødløget i skiver. Anret sildestykkerne i en skål blandet med skiver af rødløg.

 

Til sidst hældes den afkølede lage over.

 

Stilles koldt i 1 døgn før servering, hvor der pyntes med æggebådene.

 

Alt.:Servér creme fraiche med hk rødløg som tilbehør.

40. Bourgognesild

1 gang

(2007)

 

6-8 matjesfileter fra dåse

3 løg

¼ l bourgogne rødvin

¼ l eddike

200 g sukker

5 sorte peberkorn

2 hele nelliker

4 enebær

1 lille stykke ingefær

½ tsk sennepskorn

2 laurbærblade

 

Matjesfileterne skæres i mundrette stykker.

Løgene pilles og skæres i ringe.

 

Rødvin, eddike, sukker og krydderier koges indtil sukkeret er helt opløst. Løgringe tilsættes og koges med ved svag varme i 5 minutter. Marinaden afkøles helt og matjesstykkerne lægges i lagen så de er helt dækkede.

 

Sildene sættes i køleskab og trækker i mindst 2 døgn.

41. Brændevinssild på svensk

1 gang

(2007)

4 kryddersildefileter

1 rødløg

1 fed hvidløg

Dildkviste

 

 

Marinade:

1 dl tomatjuice

2 spsk olie

1 spsk eddike

½ dl sukker

10 kydderpeberkorn

10 rosé peberkorn

3 spsk brændevin

Skyld silden og lad den dryppe af – men gem spiseskefulde af den oprindelige lage. Skær silden i ganske små bidder.

 

Hak rødløget og finhak hvidløget. Finhak dilden. Bland sild, løg og dild i en skål.

 

Bland tomatjuice, sildelage, olie, eddike og sukker. Rør indtil sukkeret er oplyst. Knus peberkornene, og tilsæt dem.

Sidst tilsættes brændevin i en mængde efter eget ønske og smag. Lagen hældes nu over sildestykkerne.

 

Skal stå mindst 1 døgn i køleskab før servering.

Silderet:

Ingredienser:

 

Opskrift:

42. Elna Bruuns karrysalat

1 gang

(2007)

 

Salatfyld af finthakket løg 

Æble 

Asie 

Karry og

Gurkemeje

Æg, hårdkogte

Tomater

Mayonnaise

Creme fraiche

Lidt ketchup

Lidt marinerede sild

Karse til pynt

Gurkemejen vendes med mayonnaise og creme fraiche, som er gjort lind med væde fra den marinerede sild. Dertil en anelse ketchup. Vend de grovhakkede sildestykker og hårdkogte, hakkede æggehvider i - blommen skal bruges til pynt.

Mængden af Sildestykker afgør du, mange vil gerne have karrysalaten over den marinerede sild - så skal der ikke så mange sildestykker i. Pynt med hakket æggeblomme, karse og tomatbåde.

43. Fennikel

Sild

1 gang

(2007)

5 kryddersild

2 dl finthakket fennikeltop

100 g mayonnaise

1 dl cheasy fraiche

1 tsk kapers

1½ spsk eddike

Salt

Peber og lidt sukker

Fenniklen hakkes fint. Sildene skæres i småbidder og de øvrige ingredienser røres sammen og hældes over fennikel og sild, der lagvis er anrettet i en lille skål.

44. Matjes tartar med fransk sennep

1 gang

(2007)

 

6 matjes-/krydderfileter

50 g perleløg

Peber

1 - 2 spsk hakket persille + 4 persillekviste

 

1 spsk grov fransk sennep

3 spsk mayonnaise

5 spsk cheasy fraiche

½ finthakket rødløg

 

Skær fileterne i 3 – 4 stykker og blend dem 2 – 3 stykker ad gangen sammen med perleløgene. Tilsæt peber og halvdelen af den hakkede persille.

Bland sennep, mayonnaise og cheasy fraiche og tilsæt de finthakkede rødløg.

Tataren og saucen serveres i hver sin skål – saucen pyntes med persillekvistene.

45. Kunstnerens røde sild

1 gang

(2007)

 

4 marinerede sildefileter (el. kryddersild/matjessild)

1 ds hakkede tomater

½ tsk krydderpeberkorn

½ tsk sorte peberkorn

3 kryddernelliker

2 spsk sød chilisauce

1 rødløg

1 tomat til pynt

1 citron til pynt (evt.)

Lage :

2 spsk eddike

2 spsk olie

¾ dl sukker

Skær fileterne ud i 2 – 3 cm brede bidder.

Rør eddike, olie, sukker og de hakkede tomater sammen. Knus peberkorn og nelliker groft i en morter og bland dem i tomatblandingen. Tilsæt hakket løg, fintklippet dild og smag til sidst til med den søde chilisauce.

Til allersidst tilsættes sildebidderne, og før serveringen pyntes der med tomatbåde og evt. en citronskiver.

46. Rød pesto sild

1 gang

(2007)

 

4 marinerede sildefileter

100 g soltørr. tomater i olie

1 krukke frisk basilikum

1 rød peberfrugt

 

1 fed hvidløg

2 dl revet parmesanost

4 dl creme fraiche

1 dl mayonnaise

Hak de soltørrede tomater, basilikumbladene og hvidløget, og bland disse med ost, creme fraiche og mayonnaise.

Skær silden i mindre bidder, og vend disse i saucen.

Henstilles i køleskab nogle timer – helst natten over.

47. Stegte sild i ingefærlage

2 gange

(2007 & 2010)

 

 

8 sildefileter

Salt og peber

Rugmel

Lidt smør til stegning

5 dl eddike

1/2 dl friskpresset appelsinsaft

2-3 dl sukker

6 sorte peberkorn

1 laurbærblad

1/2 tsk sennepsfrø

60 g frisk ingefær

1 løg

Sildefileterne skylles og rygfinnerne klippes. De krydres med salt og peber. Foldes sammen og gives et lille snit med en kniv - på det sammenbukkede punkt, så de ikke åbner sig under stegningen. Sildefileterne vendes i rugmel og steges i smør på en pande cirka 5 minutter, indtil de er gyldne og lækre.
Bland eddike, appelsinsaft, sukker, peberkorn, laurbærblad samt sennepsfrø, og bring indholdet i kog. Lagen er klar, når sukkeret er smeltet.
Tag gryden af varmen og tilsæt frisk ingefær i 1 cm tykke skiver samt løgringe. Når lagen er afkølet, hældes den hen over de stegte sild. Trækker 1-2 dage i køleskabet.

48. Tomatchutney sild

1 gang

(2007)

 

4 kryddersildefileter

3 tomater

2 dl sød chilisauce

2 spsk mangochutney

1 spsk citronsaft

1 bdt purløg

Sort peber

Salt

1 bdt purløg

Skyld fileterne og skær dem ud i bidder á 1 – 2 cm.

Skold tomaterne, fjern skind og kerner og skær dem ud i store stykker. Bland chutney, sød chilisauce, citronsaft og fintklippet purløg, og smag til med salt og peber. Vend sildestykker og tomater i saucen. Pyntes med hele stængler af purløg.

49 . Appelsin-sild

1 gang

(2008)

 

4 store kryddersildefileter

 

Lage:

2 dl rødvinseddike
1,5 dl sukker
8 hele allehånde
4 peberkorn
revet skal af ½ appelsin

 

Skær sildefileterne i passende bidder. Kog vineddike, sukker og let knuste krydderier sammen.

 

Afkøl lagen, tilsæt appelsinskal og hæld lagen over sildene.

 

NB: Lav lidt strimler af appelsinskal med et julienne jern til pynt!    

 

50. Balsamico sild

1 gang

(2008)

 

500 g mar. sild, udvandede

1 dl balsamicoeddike
1 1/2 dl vand

 

1 1/2 dl sukker
2 tsk hel sort peber
2 små rødløg

 

Bring balsamicoeddike, vand, sukker og peber i kog. Lad lagen blive helt kold. Skær silden i passende stykker og løgene i tynde skiver. Sild og løg lægges lagvis i en skål. Hæld den afkølede lage over og tildæk skålen. Opbevares køligt.

51. Dildsild med kapers

1 gang

(2008)

 

1 glas gammeldags modnede kryddersild

1½ dl creme fraiche 18%

1 dl mayonnaise, gerne hjemmelavet

 

 

1 tsk Dijonsennep

2 fed hvidløg

Dildkviste

Store kapersbær
Skiver af rødløg

 

Rør en creme af creme fraiche og mayonnaise, tilsmagt med sennep og hvidløg samt friskkværnet peber. Hakket dild i rigelige mængder røres i. Sildefileterne skæres i passende stykker, og vendes forsigtigt i saucen.

 

Det hele pyntes med skiver af rødløg, gode kapers og serveres til godt rugbrød og en snaps.

Silderet:

Ingredienser:

 

Opskrift:

52. Gourmet sild

1 gang

(2008)

 

3-4 glas små Svenske Appetitsild fra Lykkeberg (kan købes i Netto)

 

Til garnering:
2 hårdkogte æg skåret i både
dildkviste
icebergssalat el. anden salat

 

Sauce:
1 dl piskefløde

1 dl mayonnaise
1 finthakket løg
1 spsk finthk syltet agurk
1/2 dl finhakket dild
1/2 dl finklippet purløg

 

Skyl fileterne, tør dem af og rul dem sammen. Pisk fløden til flødeskum og bland den med mayonnaisen. Tilsæt løg, agurk, dild og purløg.

 

Læg strimlet icebergssalat i bunden af et fad *). Stil silderullerne i midten, og fyld dem med saucen. Garner med æg og dild.


*) Alt. pynt med salat rundt i kanten – det kan man så vente med til lige før serveringen!

53. Husmoder sild

2 gange

(2008 & 2009)

 

4 matjesfileter (el. Kryddersild)

½ løg

1 spsk dild

 

 

 

2 spsk pickles

2 spsk crème fraiche

1 spsk sød chilisauce

1 dl mayonnaise

 

 

Skær fileterne i mindre bidder og læg dem i en skål. Finhak løg dild og pickles, og bland det med creme fraiche, chilisauce og mayonnaise.

 

Hæld saucen over silden og stil det koldt nogle timer før serveringen. Pyntes af med dildkviste.

 

54. Remouladesild

1 gang

(2008)

 

4 kryddersildefileter

 

Remoulade af:

1 æggeblomme (pasteuriseret)

2 dl olie

 

Remuolade, fortsat…

Hakket pickles m løg

Citronsaft

Persille

1 spsk flødeskum

 

Tilbered en mayonnaise og smag den til med pickles, persille og citronsaft. Vend flødeskum i. Kryddersildefileterne skæres i passende stykker og vendes forsigtig i.

 

Pyntes af med friskhakket persille og citronbåde.

55. Samson sild

1 gang

(2008)

 

4 kryddersildefileter

125 g mayonnaise

1 dl piskefløde

2 spsk syltet rødbede, fint hakket

 

 

2 hårdkogte æg

1 spsk kapers

2 spsk løg, finthakket

Karse

 

 

Skær fileterne i snitter og læg dem i et fad med kant. Rør mayonnaisen sammen med den stiftpiskede fløde og bred det over silden. Sæt det koldt i ½-1 time.

 

Pynt med striber af henholdsvis hakket syltet rødbede, hakket æg, kapers, løg og karse.

56. Sennepssild Norge

1 gang

(2008)

(Næstbedst i 2008)
 

 

6 marinerede sildefileter
5 spsk hakkede rødbeder
2 spsk hakkede sylteagurker
2 spsk sennep

 

1 spsk sukker
5 spsk sojaolie
2 ½ dl piskefløde

 

Del silden i mindre stykker, og læg dem i en skål. Rør sennep og sukker sammen og tilsæt olien lidt ad gangen. Tilsæt rødbeder og sylteagurk. Pisk fløden og bland den forsigtigt med de øvrige ingredienser. Bør trække lidt før servering.

57. Stegte sild med rødløg

1 gang

(2008)

 

 

8 - 10 ferske sildefileter

Mel til panering

1 tsk sennepspulver (kan udelades)

Salt og peber

 

 

Lage:

2 dl eddike

½ dl vand

1 dl sukker efter smag

 

2 spsk rapsolie

3 laurbærblade

Hele peberkorn

2 - 3 rødløg

 

Drys sildene med salt og lad dem stå lidt. Panér i mel evt. tilsat sennepspulver og brun dem ved rask varme ca. 4 min. på hver side. Kog eddike og vand op med sukker, køl af og tilsæt rapsolien. Hæld lagen over sildene, der er lagt i et fad med laurbærblade, hele peberkorn og rødløg i skiver.

 

Lad sildene trække i køleskab, gerne et døgn. Pynt evt. med ekstra rødløg.

58. Urtesild

1 gang

(2008)

(Bedst i 2008)

 

4 – 5 mar. fileter
2 dl creme fraiche
2 dl mayonnaise
3 spsk finthk skalotteløg
3 spsk finthkk bladpersille

 

 

3 spsk finthk dild
3 spsk finthk estragon
1 fed hvidløg
Peber

 

Skær fileterne ud i mundrette bidder. Bland creme fraiche og mayonnaise, tilsæt løg og krydderurter. Smag til med peber.

 

Til sidst røres sildestykkerne i. Skal stå koldt og trække i 24 timer før servering.

59. Akvavit-sild på svensk

1 gang

(2009)

 

 

4 kryddersildefileter

2 dl creme fraiche

½ tsk stødt kommen

 

2 spsk finthakket dild

Reven skal af ½ citron

1 spsk krydret snaps, (dildsnaps)

 

Skyld silden, lad den dryppe af, og skær fileterne i passende bidder. Bland forsigtigt creme fraiche, kommen, dild og citronskal.

Vend sildestykkerne heri, og smag til med snaps.

 

Pyntes med dildkviste og ringe af rødløg.

 

60. Lervikasild

1 gang

(2009)

 

 

4 kryddersildefileter

½ gul peberfrugt

½ rød peberfrugt

Sauce:

1 dl creme fraiche

1 dl mayonnaise

1 fed presset hvidløg

 

Sauce, fortsat

1 – 2 spsk sød chilisauce

et nip cayennepeber (eller et par dråber Tabasco)

 

Lad sildefileterne dryppe af, skær dem over lidt på skrå i ca. 1 ½ cm brede stykker. Læg fileterne på et fad, så de ser hele ud.

Hak peberfrugterne. Pisk ingredienserne til saucen sammen, hæld den over silden og pynt med de rød-gule peberfrugter.

 

Stil sildene køligt 1 time før serveringen.

Silderet:

Ingredienser:

 

Opskrift:

61. Chilisild-3

1 gang

(2009)

 

 

4 mar. sildefileter

2 dl creme fraiche

 

 

1 – 2 fed hvidløg

1 tsk Sambal Oelek

2 spsk sød chilisauce

 

 

Skyl og afdryp silden og skær den i mindre bidder. Bland creme fraiche, presset hvidløg, Sambal Oelek og chilisauce. Til sidst vendes sildestykkerne i saucen.

 

62. Eriks senneps-sild

1 gang

(2009)

 

 

 

4 marinerede sildefileter

1 spsk Colemans sennepspulver

1 spsk dijonsennep

2 spsk mayonnaise (Cheasy creme fraiche)

 

 

2 spsk sukker

1 spsk sennepsfrø

2 spsk fintsnittet purløg

1 tsk friskpresset limesaft

1 rødløg

 

 

Bland alle ingredienserne – undtagen sildefileterne – og rør dem sammen til en lind sauce. Lad denne hvile ½ - 1 time ved stuetemperatur, så sukkeret kan smelte.

 

Skær sildene i passende bidder, og bland dem derefter i saucen.

Pyntes med rødløg og lidt af purløget. Bør hvile nogle timer i køleskab før servering.

 

63. Himmelske julesild

1 gang

(2009)

 

1 glas gode modnede krydderfileter

3 dl . tomatketchup

 

 

2½ - 3 dl. brun farin

lidt sildelage

3 zittauerløg

 

 

Start med at røre ketchup og farin sammen i en skål. Lad sukkeret blive helt opløst inden de finthakkede løg tilsættes. Skær sildefileterne i "bidder" og kom dem i marinaden med den sildelage der "hænger ved" og suppler eventuelt med lidt mere lage hvis det er for "tørt".

Sildene bør laves dagen før de skal bruges så de kan trække godt igennem med marinaden. Sildene kan holde sig 3-4 dage på køl.

 

64. Husmodersild

2 gange

(2008 & 2009)

 

4 matjesfileter (el. kryddersild)

1/2 løg

1 spsk dild

 

 

2 spsk pickles

2 spsk crème fraiche

1 spsk sød chilisauce

1 dl mayonnaise

 

 

Skær fileterne i mindre bidder og læg dem i en skål. Finhak løg dild og pickles, og bland det med creme fraiche, chilisauce og mayonnaise. Hæld saucen over silden og stil det koldt nogle timer før serveringen.

 

Pyntes af med dildkviste.

 

65. Julesild med nødder

1 gang

(2009)

 

4 kryddersildefileter

2 spsk mayonnaise

2 spsk cremefraiche

1 spsk purløg

 

 

1 spsk revet æble

50 g hakkede nødder eller mandler

2 tsk citronsaft

 

 

Skær fileterne i små skiver og læg dem i en skål. Riv æblet over silden. Rør mayonnaise, cremefraiche, purløg, nødder og citronsaft sammen.

 

Rør blandingen sammen med sildene. Pynt med mandarinbåde, æblebåde eller druer.

 

66. Marinerede stegte sild

1 gang

(2009)

 

1 kg ferske sild

 

Salt

Peber

1 dl rugmel

3 spsk smør eller margarine

 

2 rødløg

1 bdt dild

 

5 cl. god snaps

 

 

Lage:

3 dl eddike

3 dl melis

8 hele peberkorn

 

Sauce:

2 dl cheacy fraiche

2 dl mayonnaise

2 tsk sukker

1 tsk karry

 

 

 

Rens sildene, skyl dem i koldt vand og tør dem i et stykke køkkenrulle. Del dem på tværs og vend dem i rugmel tilsat salt og peber. Steg dem i fedtstoffet og stil dem herefter til side.

 

Bland ingredienserne til lagen og kog den op, lad den afkøle og hæld den over sildene.

 

Tag sildefileterne op, dryp dem af og læg dem i en skål. Hæld snapsen over og lad det trække i 15 min. , hvorefter snapsen hældes fra.

 

Mayonnaise og crème fraiche røres op med sukker og karry, og snapsen blandes derefter i. Til sidst hældes saucen over sildestykkerne.

 

Lad det hele trække i nogle timer før serveringen, hvor der pyntes med rødløg i skiver samt dildkviste.

 

67. Bornholmsk sildesalat

1 gang

(2010)

500 g kogt kalvekød

150 g sildefilet

150 g syltede asier

200 g syltede rødbeder

1 dl rødbedesaft

 

1 dl ribssaft

1 spsk sennep

Sukker efter behov

Hårdkogte æg i skiver

Brøndkarse

 

Sildene tages op af saltlagen og udvandes i nogle timer i koldt vand, inden de fileteres. I mangel af salte sild kan almindelige marinerede sild godt bruges.

 

Kalvekødet koges mørt. Kalvekødet kan til dels eller helt erstattes af svinekød. Kød, sild, asier og rødbeder køres gennem kødhakkemaskinen 1-2 gange. Røres sammen med det øvrige. Konsistensen skal ikke være for blød, farven bliver lyserød, smagen sur/sød. Laves altid mindst dagen før, den skal bruges.. Først da kommer sildesmagen frem. Serveres i en glasskål, pyntet med skiver af kogte æg og brøndkarse.

Silderet:

Ingredienser:

 

Fremgangsmåde:

68. Julebryg sild

1 gang

2010)

4 store mar. sildefileter

1 porter

1 sneøl/julebryg

100 g brun farin

 

Pynt:

Lidt dild

Julekrydderier:

Stjerneanis

Kardemomme

Nelliker

Kanelstænger

Hasselnøddeflager/mandelsplitter

Bring øllene i kog og tilsæt brun farin. Smag evt. til med lidt balsamico.

Kog lagen med jule-krydderierne og lad den trække, til den er kold. Sigt lagen, tilsæt silde-fileterne og nødderne.

 

Lad retten trække i minimum 24 timer.

Holdbarhed: Hele december måned, hvis det står i et rent sylteglas

69. Sild i Aioli


1 gang

(2010)

 

500 g marinerede sild (Gl. dags modnede)
2 dl mayonnaise
1 dl creme fraîche
½ dl finthk porre el forårsløg

1-3 fed hvidløg
3 spsk persille
1 tsk estragon
salt og peber

Rør mayonnaisen sammen med creme fraîche og tilsæt finthakket porre/forårsløg, presset eller knust hvidløg, persille, estragon. Smag til med salt og peber.

Sildefileterne lægges i cremen og stilles koldt i 1 døgn før servering.
NB: Du kan naturligvis også lave mayonnaisen fra bunden!

70. Sild i stenbider-rognsauce

1 gang

(2010)

4 marinerede sildefileter

1 glas rød stenbiderrogn

2 dl crème fraiche

2 hk., hårdkogte æg

2 tsk dijonsennep

Salt

Cayennepeber

Dild

Rødløg

Skær fileterne i passende bidder. Bland rogn, creme fraiche, æg, sennep samt salt og peber. Rør til sidst sildebidderne i.

 

Pyntes med dild samt hakket rødløg.

 

71. Sildetatar

1 gang

(2010)

 

 

 

60 g marinerede sild

15 g skalotteløg

25 g cornichoner

Frisk dild

50 g tomat concasse (tomatkød u/skind og kerner )

1 spsk olivenolie

Salt, peber

1 spsk balsamicoeddike

5 skiver rugbrød

 

Dressing:

1½ dl creme fraiche

Lidt hvid balsamicoeddike

Dild

Sildene hakkes fint, tilsættes hakket skalotteløg og chornichoner. Tataren smages til med dild, tomat, olie, eddike salt og peber.

 

Tataren anrettes på et stykke rugbrød skåret på tværs med frisk dild og dressing.

 

Evt. pynt efter smag og behag.

72. Stegte sild i ingefærlage

2 gange

(2007 & 2010)

8 sildefileter

Salt og peber

Rugmel

Lidt smør til stegning

5 dl eddike

1/2 dl friskpresset appelsinsaft

 

3 dl sukker (evt. kun 2 dl!)

6 sorte peberkorn

1 laurbærblad

1/2 tsk sennepsfrø

60 g frisk ingefær

1 løg

Sildefileterne skylles og rygfinnerne klippes. De krydres med salt og peber. Foldes sammen og gives et lille snit med en kniv - på det sammenbukkede punkt, så de ikke åbner sig under stegningen.

Sildefileterne vendes i rugmel og steges i smør på en pande cirka 5 minutter, indtil de er gyldne og lækre. Bland eddike, appelsinsaft, sukker, peberkorn, laurbærblad, sennepsfrø. Bring indholdet i kog, lagen er klar, når sukkeret er smeltet. Tag gryden af varmen og tilsæt frisk ingefær i 1 cm tykke skiver samt løgringe. Den afkølede lage hældes over de stegte sild. Trækker 1-2 dage koldt.

73. Stegte sild med senneps-sauce

1 gang

(2010)

500 g sild efileter
2-3 spsk
mel
Salt

Peber
20 g
margarine til stegning

Pynt:
Lidt fintsnittet porre
Klippet
dild

Sennepssauce:
1 spsk fiskesennep
1
æggeblomme
1 spsk vineddike
2 spsk olie
1/2 tsk salt
2 spsk vand

Tilbehør:
Groft brød

Sildefileterne deles i hver 2 fileter. Sildene vendes i mel tilsat salt og peber, steges på panden 2-3 min. på hver side og afkøles.

Sennepssauce:
Ingredienserne piskes sammen. Sildene lægges på et fad, saucen hældes over. Porre og dild fordeles oven på saucen. Trækker i køleskab 5-8 timer, gerne til næste dag. Sildene kan holde sig 2-3 dage i køleskab.

 

74. Tsatziki sild med fennikel

1 gang

(2010)

 

4 mar. sildefileter

½ fennikel, ca. 200 g

½ løg

2 fed hvidløg

Den revne skal af ½ citron

 

2 ½ dl græsk yoghurt

(el. tsatziki m. hvidløg)

Sort peber

Afdryp silden og skær fileterne i mindre bidder. Skær roden af fennikelen, og skær resten i så tynde skiver som muligt. Skær løget i tynde strimler og hak hvidløget fint.

 

Bland fennikel, løg, hvidløg, yoghurt, citronskal, peber og sild sammen. Skal hvile koldt i et par timer inden serveringen.

75. Whiskysild

1 gang

(2010)

 

4 marinerede sildefileter

1 rødløg

1 gulerod

4 hvide peberkorn

10-15 krydder peberkorn

5-6 laurbærblade

Dild

 

Whiskylage:

½ dl whisky

1 ½ dl vand

5 spsk eddike

5 spsk sukker

Skær den afdryppede sild ud i 2 cm brede stykker. Skær løg og gulerod i tynde skiver. Bland sild, grøntsager og krydderier i en skål.

 

Varm vand, eddike og sukker i en gryde indtil sukkeret er opløst. Afkøl væsken og tilsæt whiskyen. Hæld den kolde whiskylage over silden. Bør trække mindst 3 døgn i køleskab før servering. Pynt med lidt rødløg og dild før serveringen.

76. Östgötas Sädessild

1 gang

(2010)

8 marinerede sildefileter

 

Sauce:

1 dl crème fraiche

2 dl mayonnaise

2 tsk revet peberrod

5 dråber citronsaft

Klippet dild

Klippet purløg

5 cl Östgöta Sädesbrännvin*)

Salt og peber

Evt. hk. hårdkogt æg

Bland ingredienserne til saucen. Skær sildefileterne i mindre bidder, og læg dem i saucen. Stil det køligt nogle timer før serveringen – således at sildestykkerne når at optage smagsstofferne fra saucen.

 

*) Kan naturligvis erstattes af  f. eks. Jubileumssnaps/Kronesnaps, Linieakvavit el. O. P. Andersson

77. Absolut sild

1 gang (2011)

4 kryddersildefileter

1 rødløg

 

Tilbehør:

Hårdkogte æg skåret i kvarter

Evt. creme fraiche (rørt op med hakkede løg)

Lage:

3 spsk grovkornet dijonsennep

½ dl eddike

3 ½ dl vand

3 dl sukker

1 spsk peberkorn

½ spsk fennikelfrø

Skær fileterne i mundrette bidder. Bland ingredienserne til lagen og kog dem op. Afkøl lagen. Skær rødløget i skiver. Anret sildestykkerne i en skål blandet med skiver af rødløg. Til sidst hældes den afkølede lage over. Stilles koldt i 1 døgn før servering, hvor der pyntes med æggebådene.

 

NB: Man kan også servere creme fraiche rørt op med hakkede rødløg som tilbehør.

78. Agnetas matjessild

1 gang (2011)

 

2 – 3 matjesfileter

1 hakket rødløg

2 hårdkogte, hakkede æg

2 tomater

 

 

Sauce:

1 ½ dl piskefløde

1 dl mayonnaise

1 spsk sennep

Hakket dild

Hakket persille

 

Bland de hakkede æg og rødløg og læg blandingen i et serveringsfad med kanter.

 

Skær matjesfileterne ud i passende bidder, og anret dem ovenpå ægge- og løgblandingen. Pisk fløden og ibland mayonnaise, sennep og de hakkede urter. Bred saucen ud over matjesstykkerne. Der pyntes med tomatskiver.

79. Allehånde sild med gin

1 gang (2011)

1 gl mar. sild (600 g)
2 dl creme fraiche
5 knuste enebær (tørrede)

2 tsk gin
2 tsk sherry

Lidt allehånde
Salt  & groft peber

Hæld lagen fra silden. Bland creme fraiche og øvrige ingredienser. Smag til med salt og peber.

 

Server på groft brød.

80. Bacon- og peberrod sild

1 gang (2011)

4 mar. sildefileter

1 pk bacon

1 dl cheasy fraiche

 

2 spsk mayonnaise

2 spsk revet peberrod

1 tsk flydende honning

Friskmalet sort peber

 

Tag silden op af lagen, og afdryp den godt. Skær fileterne i mindre bidder. Skær bacon i små stykker og steg dem på en tør pande. Lad dem dryppe af for fedt på et stykke køkkenrulle.

 

Bland cheasy fraiche, mayonnaise, peberrod, honning og peber – ved sildestykker og bacon heri – gem lidt bacon til garnering. Lad silden trække koldt i køleskab 1 døgn før serveringen. Før serveringen drysses det overskydende bacon over retten. Kan holde sig koldt ca. 1 uge.

81. Bornholmske karrysild

1 gang (2011)

4 marinerede sildefiletter

4 kogte små kartofler

2 hårdkogte æg

Dressing:

Mayonnaise

Creme fraiche eller fløde

Lidt sildelage

Karry

Salt

Hvid peber

Dild, hakket

Kapers, hakket

 

Til pynt:

2 – 3 salatblade

2 tomater

Fileterne skæres i store stykker og dryppes af, men lidt af lagen gemmes. Kartoflerne skæres i mellemstore skiver. Æggene halveres.

Dressing: Mayonnaisen blandes med lidt creme fraiche og røres sammen med lidt af sildelagen til dressingen bliver lind. Herefter tilsættes karry, salt, hvid peber og lidt hakket dild samt kapers. Sildestykker og kartofler blandes i.

 

Anrettes i skål med lav kant og pyntes med stykker af salatblade, tomatbåde og en stor dusk dild.

82. Brændevinssild

1 gang (2011)

4 udvandede sildefileter (el. 4 marinerede sildefileter)

1 tsk kommen

1/2 tsk anis

1/2 tsk fennikel

1 æble

1 gulerod

Lage:

2 1/2 dl. eddike

1/2 dl vand

100 g sukker

5 hele peberkorn

Ca. 4 cl snaps

 

 

Bland lagen excl. snapsen og varm den op indtil sukkeret er opløst.  Skær fileterne i mindre stykker.Skræl æblet og skær gulerod og æble i strimler. Bland dem med krydderierne og kom sildebidderne i.

Hæld den afkølede lage over og tilsæt lidt snaps (efter smag og behag).

Stilles koldt natten over før servering.

 

83. Dildsild med fennikel salat

1. gang (2011)

3-4 fileter af mar. sild

(dildsild)

½ rødløg
1 fennikel


1 øko lime
1 spsk flydende honning
1 bdt. dild

4 skiver rugbrød

Skær sildefileterne i passende mindre stykker. Pil løget. Skær top og bund af fenniklen, og skær den og løget i papirtynde skiver, gerne på et mandolinjern eller en skæreplade. Riv limeskallen og rør honningen ud i limeskal og -saft. Kom fennikel og rødløg i lagen og lad dem marinere i 10 min. Brug evt. en frysepose. Pres væden fra fennikel/rødløgene og vend dem med plukket dild.

Anret dildsilden i et fad med den råmarinerede fennikelsalat ovenpå.

Til sidst pyntes der med frisk dild.

84. Pillasild på skånsk

1 gang (2011)

400 g matjessild

5 spsk stærk sennep

3 spsk sukker

1 dl mayonnaise

1 dl creme fraiche

2 spsk hvidvinseddike

Friskmalet peber

Tyndt skåret porre

Hakket purløg el. dild

Evt. revet citronskal og hakket, hårdkogt æg til pynt

Skær matjesfileterne i mindre bidder og anret dem på et fad. Bland sennep, sukker, mayonnaise, creme fraiche og vineddike, og smag det til med peber.

 

Hæld saucen over silden og drys hakket purløg eller dild over.

85. Stegte

pebersild i

eddike

1 gang (2011)

600 g hele, rensede, sild u/ben

Rugmel

Salt

En smule cayennepeber

Smør til stegning

 

Pynt:

Rødløg

Lage:

3 dl eddike

½  dl vand

3-4 spsk sukker

10 hele peberkorn

6 enebær

3 - 4 laurbærblade

1 stort løg

2 - 3 peberfrugter

 

 

Kog ingredienserne til lagen i nogle minutter sammen med grofthakket løg og ca. de halve af peberfrugterne i strimler. Lad lagen køle af.

Fjern finnerne fra silden og skylden. Fileterne vendes lukkede*) i rugmel, der er blandet med salt og cayennepeber. Steg dem i 3-4 minutter på hver side i brusende smør på en pande, til de er smukt gyldne.

 

Læg de nystegte sild i en skål, hæld lagen over og lad dem trække koldt mindst 4 timer – gerne natten over. Pynt med strimlet peberfrugt samt skiver af rødløg og server dem med godt rugbrød til.

 

*) Du kan komme dijonsennep og tørret dild indeni fileterne!

86. Yoghurtsild med hvidløg

1 gang (2011)

5 – 6 marinerede sildefileter

1 spsk sød chilisauce

1 krukke basilikum (brug 1/3 )

1 - 3 fed hvidløg

(afh. af smag)

2 dl græsk yoghurt

1 - 2 spsk cheasy fraiche

1 citron, den revne skal

1 spsk olivenolie

Havsalt

Friskmalet peber

Afdryp silden grundigt. Bland chilisauce, hakket basilikum, finthakket hvidløg, yoghurt, cheasy fraiche, revet citronskal, olivenolie og krydr med salt og peber.

 

Skær silden i mindre bidder, og bland den i saucen.

 

Bør trække 1 – 2 dage før serveringen.

 

Ult. 2012 - i alt 86 forskellige slags sildeopskrifter!

Alle er personligt afprøvet over 13 år!

 

Da der har været krav om ”Da Capo” for visse opskrifter gennem årene, er jeg ikke kommet op på 130 afprøvede opskrifter over de sidste 13 år!   Desuden har jeg over 1.100 sildeopskrifter, så med det nuværende tempo, vil det tage langt over 100 år, før jeg har været alle opskrifterne igennem!

 

NB: Der er desværre 2 ubevidste gengangere – Husmodersild i 2008 og 2009 samt Stegte sild i ingefærlage 2007 & 2010– men det bliver opskrifterne ikke ringere af! Så i virkeligheden er kun 84 opskrifter afprøvet til julefrokost. Dog har jeg alt i alt formentlig lavet langt over 100 forskellige slags sild.  

 

En lille optælling viser, at jeg f. eks. har 80 forskellige opskrifter med stegte sild, 40 opskrifter med sennepssild, 42 opskrifter med karrysild samt 65 opskrifter med sildesalater – så der er lidt at vælge mellem!

Stegte sild i eddike - ikke alle kan lide dem, men jeg synes de er fantastiske!