Nyt om sild (og hornfisk)

Mandag den 13.11.2017Kan li'

For et par dage siden fulgte jeg brdr Price på TV - den stod på "Højt belagt". Bortset fra, at jeg var lidt skuffet over deres valg af smørrebrød - bøf-bearnaise er da ikke smørrebrød! - så blev jeg lidt inspireret af deres "kogte, syltede sild", som iøvrig lige så godt kunne have heddet "sild i gelé". For 30-40 år siden arvede jeg nemlig et par opskrifter fra min mormor og mor - den ene hed "Syltede sild fra 1924" og den anden hed "Hornfisk i gelé". Begge retter eller opskrifter passer fint til det danske frokostbord. Nedenfor gengiver jeg de to opskrifter.   

Brdr. Prices kogt, syltet sild fra TV

Syltede sild fra  1924

(Opskrift fra syltebog fra 1924 – arvet efter min mormor)

Hornfisk i gelé

(Min mor lavede tit hornfisk i gelé, allerede da jeg var barn/ung)

Ingredienser:

1 kg ferske sild (evt. dybfrosne, der optøs i køleskab).

Eddike-saltlage:

½ l vand

½ l eddike

100 g salt

Eddike-sukkerlage:

¾ l eddike

500 g sukker

1 tsk atamonpulver (el. flydende atamon)

Desuden:

1 spk sennepskorn (el. 1 – 2 pk. sylteblanding)

2 bdt dild

5 store løg

Ingredienser:

800 g hornfisk (rensede, udbenede, skåret i passende stykker)

Lage:

2 dl eddike

1 l vand
10 hele peberkorn
1 tsk salt
2 laurbærblade
1 helt fintsnittet løg

1 lille gulerod skåret i tern

50 g grønne ærter

Lidt ærter
8 blade husblas

 

 

Fremgangsmåde:

Sildene renses, udbenes som dobbelte fileter, skindet fjernes (ikke strengt nødvendigt) og de lægges i eddike-saltlagen ét døgn. Optages, aftørres, deles i passende stykker (2-3 dobbelte stykker pr. sild – afhængigt af størrelsen!) og lægges i et glas med patentlukning sammen med sennepskorn (sylteblanding), dild og løgskiver.

Eddike og sukker koges til en lage, som tilsættes atamonpulver, og hældes i afkølet stand over sildestykkerne. Læg pres på og luk glasset.

Kan spises efter ca. 1 uge. Holdbarhed 3 – 4 mdr. i køleskab.

Du kan også købe silden hos din fiskehandler,rensede og udbenede!

Fremgangsmåde:

Den/de rensede og udbenede hornfisk skæres i stykker på 5 – 7 cm, og koges til den er mør. Tages forsigtigt op og lægges til afdrypning. Fjern laurbærbladene fra lagen, og mål den op, så der er 1 l. Tilsæt den udblødte husblas under langsom opkogning.

Afkøl lagen. Hornfiskestykkerne lægges i sylteglas med patentlåg, og lagen hældes over. Sættes køligt, så lagen stivner.

Kan holde sig 3-4 uger i køleskab.

Serveres på rugbrød - ved serveringen dryppes lidt eddike fra fx syltede agurker over silden.

NB: Det er nemt at udbene hornfisk – benene er grønne, så du overser dem ikke!

Gamle danske opskrifter

Torsdag den 12.10.2017Hjerte

Hen over sensommeren har jeg arbejdet med at oprette en slags kartotek over "Gamle danske opskrifter". Retter som ikke mange af os tilbereder eller spiser mere. Yngre mennesker har i mange tilfælde næppe hørt om disse retter - endsige smagt dem. Jeg må indrømme, at jeg ikke siden min ungdom har smagt mange af disse retter.

Men, jeg har i de senere år lavet flere af retterne til mine børnebørn, og sjovt nok synes de som regel rigtigt godt om dem (f. eks. stuvet spidskål). Også i min omgangskreds er man begyndt at lave disse retter - og endda invitere gæster til disse retter. Så sent som i går var jeg i byen og fik serveret "sprængt oksebryst med peberrodssovs" - det smagte rigtigt godt.

Jeg har fundet i alt 58 "gamle danske opskrifter", og har samlet opskrifterne på dem. Jeg kan i flæng nævne f. eks. "irsk stuvning, skipperlabskovs (de to retter minder lidt om hinanden), revelsben, brændende kærlighed, ruskomsnusk, forloren hare, grønlangkål, kåldolmere, svinekæber, kalvetunge, millionbøf med mos, skidne æg og stegt sild med løgsovs". Alle disse opskrifter har jeg nu liggende på en word-fil.

Og så har jeg næsten fastlagt de 8 opskrifter med sild, som jeg vil servere for familie og venner 2. juledag i år. Det er nu 18. gang jeg inviterer til silde-julefrokost - de første mange år var det 10 forskellige/ nye) slags sild - nu er jeg gået ned til 8 forskellige slags. I alt har har jeg gennem årene vel nok serveret op mod 140 forskellige slags sild for mine gæster - men det er stadig kun ca. 10 % af alle mine sildeopskrifter. Jeg lægger årets sildeopskrifter ud på min hjemmeside inden længe - opskrifterne kommer i starten af det nye år.   

 

Nyt omkring 2. verdenskrig

Onsdag den 13.09.2017Kærlighed

Jeg har i dag afkortet afsnittet: "Vesteuropa & Afrika WWII", således det er mere overskueligt. Desuden har jeg tilføjet et nyt afsnit: "Optakten til WWII", hvor jeg beskriver hvornår de forskellige nøglekampagner og -aktiviteter fandt sted.

3 nye opskrifter fra 2017

Onsdag den 15.03. 2017 Græder

I dag har jeg lagt tre nye opskrifter ind på siden: "Opskrifter fra 2017". Det drejer sig om:

  1. Aspargessalat
  2. Mørbrad med ris på asiatisk maner
  3. Bøf med svampe og bambusskud

Opskrifter fra 2017

Mandag den 16.01.2017 Blinker

Jeg har i går oprettet en ny side under opskrifter (faktisk er det en erstatning for opskriftssiden "Skagen 2015"). Siden hedder nu "Opskrifter fra 2017", hvor jeg har lagt fem relativt nye opskrifter ind - opskrifter som jeg lige har prøvet - eller opskrifter som jeg synes er interessante.

Jeg vil løbende supplere med nye, og forhåbentlig spændende opskrifter - eller simpelthen skifte opskrifterne ud med nye!

Hajo Curiba - én af de nye opskrifter, jeg har lagt ind på hjemmesiden

8 sildeopskrifter fra 2016

Fredag den 13.01.2017 Vinker

Så er min traditionelle silde-jule-frokost 2. juledag 2016 overstået, og som lovet har jeg hermed lagt opskrifterne ud på min hjemmeside (se under: "Sildefrokost 2016".

PS: Flere personer har spurgt mig, om det er muligt at printe opskrifterne ud enkeltvis. Svaret er desværre nej, men man kan sagtens lave en "copy & paste" - og så printe opskriften ud i word!

Min traditionelle julefrokost 2016

Onsdag den 14.12.2016 {#smileys123.tonqueout}

Så nærmer vi os julen og min traditionelle julefrokost 2. juledag bestående af sild alene. Oprindeligt serverede jeg 10 forskellige slags sild - og sild alene hvert år - vi er dog nu nede på 8 forskellige slags. Og så er det nye opskrifter hvert år, men jeg har også 1.250 opskrifter at tage af - hvoraf langt over 100 kan findes her på min hjemmeside!

Det er iøvrigt 17 gang jeg holder denne lidt specielle julefrokost for gamle venner, mine børn og børnebørn. Vi bliver 16 personer i alt!

Efter nytår lægger jeg opskrifterne ind  her på min hjemmeside, men foreløbigt kan du læse hvilken silderetter, jeg serverer her om 12 dage.

 

Julefrokost

mandag den 26.12.2016

Absolut sild

#

Basilikumsild m. parmesanost

# 

Fennikelsild m. ingefær 

#

Matjessild m. rødbeder og æble

#

Norsk silderet

#

Princip sild fra Føtex

#

Sennepsmarineret sild 

# 

Stegte sild i sherrylage

 

11.09.2016

Lidt billeder fra mine seneste ferier

Mandag den 12.09.2016Smiler stort

I forlængelse af min rejseplan for min ferie i juli måned 2016 til Tanzania og Zanzibar, har jeg nu lagt en række billeder fra ferien ind på hjemmesiden.

Og så har jeg med 1 1/2 års forsinkelse lagt billeder ind på hjemmesiden fra min tur til Thailand februar 2015 sammen med min familie.

Begge sæt billeder kan ses under: "Mine billeder" - hhv. Tanzania juli 2016 samt Thailand feb 2015. 

Frokost med den smukkeste havudsigt i Thailand februar 2015

Opsamling på det sidste års aktiviteter

Lørdag den 03.09.2016 Vild

Jeg har ikke været flink til at opdatere min hjemmeside det sidste års tid. Men selvfølgelig er der sket noget de sidste 12 måneder:

Min sædvanlige sildefrokost 2. juledag 2015 (16. år i træk) - 2015 opskrifterne kan ses på min hjemmeside, 1 uges ferie i uge 19 på Jeckels Hotel i Gl. Skagen, golfture med venner, familie og gamle kollegaer til Skåne i ugerne 24, 30 og 33. Her har jeg spillet Söderåsens GK 4 gange, min hjemmebane Sönnertorp GK 1 gang og Bjäre GK 2 gange. Og på Skagen blev det til 4 gange golf. Endelig er der så "prikken over i'et":

14 dages ferie i uge 28-29 med familien i Tanzania incl. Zanzibar fordelt på 1 uges safari og 1 uges sol- og badeferie.

Sidstnævnte har jeg skrevet et par ord omkring, og disse er allerede lagt ind på min hjemmeside (se Mine Rejser - Tanzania 2016). Jeg vil senere også lægge et antal billeder fra rejsen ind på hjemmesiden.

Jeg har godt nok været på safari mange gange - i Sydafrika - men antallet af dyr i Østafrika er overvældende. Til gengæld er der ikke meget andet at opleve her.

Elefanter i Tarangire National Park i Tanzania juli 2016