Gamle danske opskrifter

Torsdag den 12.10.2017Hjerte

Hen over sensommeren har jeg arbejdet med at oprette en slags kartotek over "Gamle danske opskrifter". Retter som ikke mange af os tilbereder eller spiser mere. Yngre mennesker har i mange tilfælde næppe hørt om disse retter - endsige smagt dem. Jeg må indrømme, at jeg ikke siden min ungdom har smagt mange af disse retter.

Men, jeg har i de senere år lavet flere af retterne til mine børnebørn, og sjovt nok synes de som regel rigtigt godt om dem (f. eks. stuvet spidskål). Også i min omgangskreds er man begyndt at lave disse retter - og endda invitere gæster til disse retter. Så sent som i går var jeg i byen og fik serveret "sprængt oksebryst med peberrodssovs" - det smagte rigtigt godt.

Jeg har fundet i alt 58 "gamle danske opskrifter", og har samlet opskrifterne på dem. Jeg kan i flæng nævne f. eks. "irsk stuvning, skipperlabskovs (de to retter minder lidt om hinanden), revelsben, brændende kærlighed, ruskomsnusk, forloren hare, grønlangkål, kåldolmere, svinekæber, kalvetunge, millionbøf med mos, skidne æg og stegt sild med løgsovs". Alle disse opskrifter har jeg nu liggende på en word-fil.

Og så har jeg næsten fastlagt de 8 opskrifter med sild, som jeg vil servere for familie og venner 2. juledag i år. Det er nu 18. gang jeg inviterer til silde-julefrokost - de første mange år var det 10 forskellige/ nye) slags sild - nu er jeg gået ned til 8 forskellige slags. I alt har har jeg gennem årene vel nok serveret op mod 140 forskellige slags sild for mine gæster - men det er stadig kun ca. 10 % af alle mine sildeopskrifter. Jeg lægger årets sildeopskrifter ud på min hjemmeside inden længe - opskrifterne kommer i starten af det nye år.   

 

Nyt omkring 2. verdenskrig

Onsdag den 13.09.2017Kærlighed

Jeg har i dag afkortet afsnittet: "Vesteuropa & Afrika WWII", således det er mere overskueligt. Desuden har jeg tilføjet et nyt afsnit: "Optakten til WWII", hvor jeg beskriver hvornår de forskellige nøglekampagner og -aktiviteter fandt sted.

3 nye opskrifter fra 2017

Onsdag den 15.03. 2017 Græder

I dag har jeg lagt tre nye opskrifter ind på siden: "Opskrifter fra 2017". Det drejer sig om:

  1. Aspargessalat
  2. Mørbrad med ris på asiatisk maner
  3. Bøf med svampe og bambusskud

Opskrifter fra 2017

Mandag den 16.01.2017 Blinker

Jeg har i går oprettet en ny side under opskrifter (faktisk er det en erstatning for opskriftssiden "Skagen 2015"). Siden hedder nu "Opskrifter fra 2017", hvor jeg har lagt fem relativt nye opskrifter ind - opskrifter som jeg lige har prøvet - eller opskrifter som jeg synes er interessante.

Jeg vil løbende supplere med nye, og forhåbentlig spændende opskrifter - eller simpelthen skifte opskrifterne ud med nye!

Hajo Curiba - én af de nye opskrifter, jeg har lagt ind på hjemmesiden

8 sildeopskrifter fra 2016

Fredag den 13.01.2017 Vinker

Så er min traditionelle silde-jule-frokost 2. juledag 2016 overstået, og som lovet har jeg hermed lagt opskrifterne ud på min hjemmeside (se under: "Sildefrokost 2016".

PS: Flere personer har spurgt mig, om det er muligt at printe opskrifterne ud enkeltvis. Svaret er desværre nej, men man kan sagtens lave en "copy & paste" - og så printe opskriften ud i word!

Min traditionelle julefrokost 2016

Onsdag den 14.12.2016 {#smileys123.tonqueout}

Så nærmer vi os julen og min traditionelle julefrokost 2. juledag bestående af sild alene. Oprindeligt serverede jeg 10 forskellige slags sild - og sild alene hvert år - vi er dog nu nede på 8 forskellige slags. Og så er det nye opskrifter hvert år, men jeg har også 1.250 opskrifter at tage af - hvoraf langt over 100 kan findes her på min hjemmeside!

Det er iøvrigt 17 gang jeg holder denne lidt specielle julefrokost for gamle venner, mine børn og børnebørn. Vi bliver 16 personer i alt!

Efter nytår lægger jeg opskrifterne ind  her på min hjemmeside, men foreløbigt kan du læse hvilken silderetter, jeg serverer her om 12 dage.

 

Julefrokost

mandag den 26.12.2016

Absolut sild

#

Basilikumsild m. parmesanost

# 

Fennikelsild m. ingefær 

#

Matjessild m. rødbeder og æble

#

Norsk silderet

#

Princip sild fra Føtex

#

Sennepsmarineret sild 

# 

Stegte sild i sherrylage

 

11.09.2016

Lidt billeder fra mine seneste ferier

Mandag den 12.09.2016Smiler stort

I forlængelse af min rejseplan for min ferie i juli måned 2016 til Tanzania og Zanzibar, har jeg nu lagt en række billeder fra ferien ind på hjemmesiden.

Og så har jeg med 1 1/2 års forsinkelse lagt billeder ind på hjemmesiden fra min tur til Thailand februar 2015 sammen med min familie.

Begge sæt billeder kan ses under: "Mine billeder" - hhv. Tanzania juli 2016 samt Thailand feb 2015. 

Frokost med den smukkeste havudsigt i Thailand februar 2015

Opsamling på det sidste års aktiviteter

Lørdag den 03.09.2016 Vild

Jeg har ikke været flink til at opdatere min hjemmeside det sidste års tid. Men selvfølgelig er der sket noget de sidste 12 måneder:

Min sædvanlige sildefrokost 2. juledag 2015 (16. år i træk) - 2015 opskrifterne kan ses på min hjemmeside, 1 uges ferie i uge 19 på Jeckels Hotel i Gl. Skagen, golfture med venner, familie og gamle kollegaer til Skåne i ugerne 24, 30 og 33. Her har jeg spillet Söderåsens GK 4 gange, min hjemmebane Sönnertorp GK 1 gang og Bjäre GK 2 gange. Og på Skagen blev det til 4 gange golf. Endelig er der så "prikken over i'et":

14 dages ferie i uge 28-29 med familien i Tanzania incl. Zanzibar fordelt på 1 uges safari og 1 uges sol- og badeferie.

Sidstnævnte har jeg skrevet et par ord omkring, og disse er allerede lagt ind på min hjemmeside (se Mine Rejser - Tanzania 2016). Jeg vil senere også lægge et antal billeder fra rejsen ind på hjemmesiden.

Jeg har godt nok været på safari mange gange - i Sydafrika - men antallet af dyr i Østafrika er overvældende. Til gengæld er der ikke meget andet at opleve her.

Elefanter i Tarangire National Park i Tanzania juli 2016

Så er sommerens ferieaktiviteter overstået

Søndag den 27. september 2015 Kys

3. – 4. juli havde jeg som tidligere nævnt planlagt en golftur til Söderåsens GK sammen med gamle kollegaer. Vi havde lejet deres nye værelser/små lejligheder, og havde delvist forplejningen med i vores golfpakke. Ligesom i uge 24 havde jeg bestilt ”Raggmunk” lørdag aften (stegt flæsk med kartoffelpandekager og tyttebærsyltetøj). Det var i den week-end, der var hedebølge både i Danmark og Sverige, og vi sad udendørs til efter midnat. Golfen var god, men vejret var for varmt!

 

18. – 19. juli tog jeg til Sverige igen sammen med en gammel kollega og hans hustru. Denne gang til Skyrup GK ved Finjasjön. Jeg havde lejet en ”stuga” til os 3 personer – samme sommerhus, som jeg havde lejet året før sammen med min søn og svigersøn. Huset var nyistandsat, og det viste sig, at det var chef-pro’ens mor, der havde købt det. Lidt forsigtigt spurgte jeg, hvad det havde kostet – 3-400.000 SEK? – nej han mente at det havde kostet 6-700.000 SEK (480-560.000 DKK). Ja, ja – alting stiger, selv kunsten! Vi havde et dejligt ophold med god golf og selvforplejning.  

 

3. – 4. august fejrede vi 40 års jubilæum for forældrerådet i min datters klasse 40b. Hele forældrerådet tog på week-end i – ja, I kan næsten ikke gætte det: Skåne! Vi havde fundet et lækkert hotel i Skanör - Skanör Gästgifvaregård -, og besøgte under opholdet i Sydskåne middelalderhuset/-borgen Glimmingehus, Oluf Victors cafe i Glemminge (frokost) samt vikingeborgen Trelleborg. Nogle af os sluttede søndagen af med en god frokost i Trelleborg Golfklubs restaurant, der ligger meget smukt ud mod havet.

 

15. – 16. august var jeg igen i Sverige sammen med min søn og svigersøn. Det var vores årlige ”mandetur” med golf – denne gang på Abbekås GK på Skånes sydkyst. Vi boede i golfklubben og spiste samme sted. Mens vi var der, var der et større selskab af svenskere til ”kräftkalas” (krebsegilde), og ”den fik ikke for lidt”. Vi snakkede med en af gæsterne, der talte godt dansk – hans forældre var danske, der var flyttet til Sverige før han blev født. Vi tre danskere fik en overraskelse, da vi omkring midnat rejste os for at gå til ro: For da brød de tilbageværende svenskere ud i sang: ”Nu går de gamle hjem…”. Det var lidt morsomt. Alt i alt en dejlig tur!

 

27. august skulle jeg have spillet turningsgolf i Sverige på min hjemmebane i Sönnertorp, men matchen blev aflyst p.g.a. regn og torden.

 

5. – 6. september havde jeg inviteret min datter og hendes to piger på week-end ophold. Det skal tilføjes, at min svigersøn her til efteråret rejser den arabiske verden tynd i ”embeds medfør”. Så jeg foreslog et gourmet ophold – mine børnebørn var helt med på tanken – jeg skulle bare finde et hotel med indendørs swimmingpool! Det udelukkede jo på forhånd en del hoteller, så vi endte med at tage til Hotel Munkebjerg i Vejle (som jeg har besøgt snesevis af gange siden 1973). Vi havde et pragtfuldt ophold – pigerne badede både lørdag eftermiddag samt søndag formiddag før morgenmad og afrejse. Gourmet middagen faldt i alle 3 pigers smag – selv de to mindste har fået luksusvaner. På hjemturen tog vi lige et smut forbi Tyskland for at proviantere drikkevarer.

Hov, jeg glemte helt, at jeg torsdag den 6. august - 2 dage efter at være vendt hjem fra Skanör - igen tog til Sydskåne. Denne gang for at se på tattoo i Ystad sammen med min ven Niels. De afholder tattoo her hvert andet år, og det var tredje gang vi så det. På udturen spillede vi lige en gang golf på Romeleåsens GK - en virkelig smuk bane!    

 

Tilbage står kun juleaktiviteterne, men det er der jo længe til!

 

 

 

Sommerens aktiviteter er begyndt

Lørdag den 13. juni 2015Vild

Så har jeg taget hul på en række småferier og golfture hen over sommeren!

7. maj var jeg i Skåne for at spille turneringsgolf for Sönnertorps H70 lag. Det foregik på Torekov GK på spidsen af Bjärehalvøn. Det er en sea-side bane, så jeg skal hilse og sige, at det blæste og var hundekoldt. Og så var det årets golfdebut for mig, hvilket kunne aflæses på min score (vi spiller slagspil - en 10'er på scorekortet er yderst demoraliserende)!

I uge 20 og 21 var jeg i Gl. Skagen i min lille lejlighed på Jeckels Hotel, hvor jeg sammen med 4 venner nød nogle runder golf - bl. a. på to gamle kendinge - Hvide Klit GK samt Sindal GK. Jeg er begejstret  for begge baner, der gennem de seneste par har gennemgået en mærkbar forandring/forbedring. Desværre var vejret ikke med os i år, men vi hyggede os alligevel, bl. a med middage og frokoster hos hinanden.

Umiddelbart efter hjemkomsten tog jeg den 28. maj til Skåne for at spille turneringsgolf for min hjemmeklub i Skåne - jeg spillede Rya GK 15 minutters kørsel syd for Helsingborg centrum. Jeg kan hilse og sige, at det var koldt, men banen var interessant.

8. - 9. juni var jeg igen i Skåne for at spille golf. Denne gang sammen med 4 venner i Söderåsens GK, hvor vi havde lejet 3 nyindrettede værelser med tekøkken. Vi havde dog overtalt kromanden i golfklubbens restaurant til at servere "Raggmunk" for os mandag aften (svensk egnsret med stegt flæsk, kartoffelpandekager og tyttebærsyltetøj - umm). Banen var pragtfuld, vejret til dels godt!

11. juni var jeg igen i Skåne sammen med min ven Niels - vi skulle igen spille turneringsgolf for vores hjemmeklub Sönnertorp GK. turen denne gang gik til Allerum GK 15 minutters kørsel nord for Helsingborg (det er altså ikke golfbaner, de mangler i Skåne)! Banen var OK, lidt svær, men ikke noget at køre efter.  

I øjeblikket er jeg ved at planlægge en to-dages tur til Söderåsen igen i uge 27, samt en to-dages tur i uge 30 til Skyrup GK, som jeg efterhånden har besøgt og spillet mindst 15 - 20 gange. Det er også en bemærkelsesværdig bane, hvor du kan leje et af de nærliggende sommerhuse gennem golfklubben - eller indlogere dig på Skyrupgården, der ligger lige op ad golfbanen.

Tidligere har jeg gennem 6-7 år boet på Tyringe Kurhotel blot 5 km fra golfbanen.


 

4-års jubilæum for min hjemmeside

Søndag den 15.03.2015Smiler stort

I dag har jeg 4-års jubilæum for min hjemmeside, og jeg kan med en vis undren konstatere, at jeg gennem disse 4 år har haft 436.550 besøgende på min hjemmeside!

Antallet af besøgende har været stigende gennem perioden:

Besøg 15.03.11 - 15.03.12: 036.003

Besøg 15.03.12 - 15.03.13: 085.535

Besøg 15.03.13 - 15.03.14: 126.146

Besøg 15.03.14 - 15.03.15: 188.866

Det kan da for pokker ikke blive ved?        

 

 

Nogle tips om stegte sild

Søndag den 15.03.2015Rødmer

Det har ofte undret mig, at mange blandt mine venner og familie har et lidt ambivalent forhold til "Stegte sild i eddike" uanset opskriften. Bevares, det er da lidt besværligt og måske ikke helt ukompliceret at lave stegte sild i eddike, hvis man kun laver dem hvert 5. eller 10. år.

Jeg kan passende citere min datter, der siger: "Far, jeg spiser kun sild én gang om året, og det er hos dig 2. juledag" (8-10 forskellige slags sild). Men, det er aldrig lykkes mig at lokke hende til at spise stegte sild i eddike, selv om det efter min opfattelse er en af de bedste silderetter. Og køb for guds skyld ikke de færdige stegte sild i supermarkedet - de er hårde og uden smag!  

Men jeg har samlet nogle få, praktiske tips, der forhåbentlig kan være dig til hjælp, når du selv kaster dig ud i at lave dine egne stegte sild i lage - se under opskrifter - Stegte sild - tips!  

Skagen 2015 - lidt madopskrifter

Søndag den 15. marts 2015Rækker tunge

Om ca. 8 uger tager jeg af sted på min sædvanlige 14-dages tur til Gl. Skagen, hvor jeg har en lejlighed på Jeckels Hotel. Så vidt jeg kan regne ud, er det 16 år i træk, at jeg tager turen sammen med gode venner. Vi spiller golf og hygger os med frokost eller middag hos hinanden.

I år har jeg besluttet at lægge mine potentielle opskrifter til ferien ind på min hjemmeside - foruden de mange opskrifter, der ligger i forvejen - og så sparer jeg papiropskrifter, da jeg naturligvis medbringer min I-pad.

Se det nye afsnit øverst under "Madopskrifter" - her ligger 21 opskrifter på diverse småretter, frokostretter og middagsretter. 

 

 

Vinterferie i Thailand februar 2015

Fredag den 20. februar 2015Trist

Er netop hjemkommet fra 15 dages ferie i Thailand sammen med min familie - børn, svigerbørn og børnebørn, hvor jeg fejrede en "mærkedag". Det var de unge, der bestemte destinationen, og det var da også OK. Jeg har været i Thailand før, idet jeg for 13-14 år siden rejste rundt i landet i 3 uger (Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, River Kwai & Hua Hin - sidstnævnte kunne undværes).

Denne gang gik turen til Phuket, hvor vi boede på Sunwing Hotel, Bangtao Beach. For mit vedkommende var der ikke meget at tage sig til, og samtidig var hotellet overfyldt med småbørnsfamilier, hvilket gav anledning til en del uro. Endelig måtte jeg konstatere, at prisniveauet har fået et ordentligt hak opad - især for mad og drikke.

Samtidig blev jeg mindet om, hvorfor der efterhånden er så længe mellem mine rejser til fjerne destinationer. På trods af "opgradering" i flyet, er en 12-timers flyrejse altså ikke mig mere. Jeg har godt nok prøvet af rejse langt før - Dom. Republik, Cuba, Australien (m. 9 timers ophold på Bali), Hawaii, Sri Lanka samt 10 gange til Sydafrika. Sydafrika har dog den fordel, at du under dansk sommertid rejser ad samme tidslinje.

Så nu drejer det sig om at komme til kræfter ovenpå denne anstrengende ferie og hjemtur!  

 

 

Julefrokostopskrifter 2014

Søndag den 11. januar 2015Rækker tunge

Nu har jeg lagt opskrifterne på de 8 forskellige slags sild, jeg serverede 2. juledag ind under fanen "Sildefrokost 2014". Eneste silderet, der faldt noget igennem var "Matjes sildeshot" - det smagte faktisk ikke af noget. Jeg burde nok have eksperimenteret lidt og tilsat krydderier.

De bedste sild er under opskrifterne markeret med en lille glad mand!

NB: Sild med rødbedesalat er udeladt!