Opskrifterne for min julefrokost 2016

Så er årets julefrokost overstået!

Her følger opskrifterne på de 8 forskellige silderetter, jeg valgte at servere for venner og familie den 26.december 2016. Vi var i alt 12 personer - incl. mine børnebørn, der efterhånden er ved at lære, at spise sild.

Der var som sædvanlig forskellige meninger om, hvilke retter, der smagte bedst (nogle kan bedst lide datteren - andre moderen.....). De mest velsmagende har jeg markeret med en glad smiley!

🙂

Et bredt udvalg af sildeopskrifter

Ret:

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

1.

Absolut sild

 

4 kryddersildefileter

1 rødløg

Lage:

3 spsk grovkornet dijonsennep

½ dl eddike

3 ½ dl vand

3 dl sukker

1 spsk peberkorn

½ spsk fennikelfrø

Tilbehør:

Hårdkogte æg skåret i kvarter

Evt. creme fraiche rørt op med hk løg

Skær fileterne i mundrette bidder. Bland ingredienserne til lagen og kog dem op. Afkøl lagen. Skær rødløget i skiver. Anret sildestykkerne i en skål blandet med skiver af rødløg. Til sidst hældes den afkølede lage over. Stilles koldt i 1 døgn før servering, hvor der pyntes med æggebådene.

NB: Man kan også servere retten m. creme fraiche rørt op med hakkede rødløg som tilbehør.

2.

Basilikumsild m. parmesanost

🙂

1 glas mar. sild (4-5 fileter)

1-2 fed hvidløg

4 spsk olivenolie

1 krukke basilikum

 

1 dl mayonnaise

1 dl cheasy fraiche

1 dl friskrevet parmesanost

 

Bland mayonnaise og cheasy fraiche i en skål. Kom den revne parmesanost, basilikum, hvidløg og olivenolie i en blender, og bland basilikum blandingen med mayonnaise og cheasy fraiche.

Skyl og afdryp sildefileterne grundigt, og skær dem i mindre bidder. Derefter vendes bidderne i saucen. Skal stå koldt i ½ - 1 døgn før serveringen, hvor der pyntes af med lidt basilikumblade.

3.

Fennikelsild m. ingefær

🙂

1 glas mar. sild

1 fennikel

1 lime, saften og skallen

2 dl creme fraiche

Ingefær, ca. 1 cm revet

2 – 3 dildkviste

Peber

Til garnering:

Fersk dild

1 rød chili i ringe

2 – 3 dildkviste

Peber

 

 

Fjern de yderste grove blade af fennikelen, og skær den i ganske tynde skiver og lad den trække i skål, hvor limesaften hældes ud over. Bland den revne limeskal i.

Creme frachen blandes med den revne ingefær, lidt hakket dild og peber. Afdryp silden godt, og skær den i gaffelbidder og vend dem i creme fraichen. 

Bland fennikel med sild og creme fraiche. Smag til med lidt sukker efter behov – eller lidt peber. Til sidst garneret med dild og skiver af chili.

4.

Matjessild m. rødbeder og æble

2 ds matjessild (5 el. 6 stk. matjessild)

2 rødløg

150 g syltet rødbeder

3 hele syltede agurker

3 syrlige æbler

2 ½ dl cheasy fraiche

Friskkværnet peber

Skær matjesfileterne i mundrette bidder og læg dem i en skål. Skær rødløg og æbler i tern. Endelig skæres de syltede agurker i skiver.

Bland sild, rødløg, rødbedeskiver og syltede agurker sammen. Læg æblerne ovenpå, og læg cheasy fraichen på toppen. Krydr med friskkværnet peber.

5.

Norsk silderet

3 – 4 fileter af kryddersild

1 løg

1 syrligt æble

2 æggeblommer

4 spsk piskefløde

2 spsk sildelage

½ spsk cognac

3 spsk hakket persille

Til garnering:

Løgringe

Klippet dild

Hak løget samt skræl æblet og skær det i terninger. Pisk æggeblommer og piskefløde sammen, og smag til med lidt lage fra sildene samt cognac.

Bland de hakkede løg, æble og hakket persille i saucen. Skær sildefileterne i mundrette bidder og anret dem på et serveringsfad. Hæld saucen over silden og garnér med løgringe og dild.

6.

Principsild fra Føtex

1 glas Princip dildsild m. 4 sorte prikker på låget (gammeldags modnede sild) fra Føtex

 

 

 

1 rødløg

1-2 tsk tørret dild

Lagen fra silden

Lidt lagereddike

Tag fileterne op af glasset (4 ½ filet), skyl dem, dup dem tørre og skær dem i mundrette bidder.

Hæld lagen igennem en sigte, og kassér løg mm. Den oprindelige lage indeholder rigtig meget sukker/er meget sød, og du tilsætter derfor lidt lagereddike efter smag. Til sidst tilsættes den tørrede dild.

Sildebidderne lægges i en skål, den ”nye” lage hældes over og der pyntes af med rigeligt med løgringe og lidt frisk dild. Skal trække koldt i mindst ½ døgn før serveringen.

7.

Senneps-

marineret sild

🙂

4 marinerede sildefileter

Flydende honning

2 dl crème fraiche

 

4 spsk mayonnaise

1 tsk hk dild

2 spsk sød sennep

2 tsk Dijon sennep

Skyl sildefileterne, afdryp dem grundigt og skær dem i “gaffelbidder” (på skrå). Smag crème fraichen til med sød og stærk sennep samt honning.

Bland alt sammen undtagen silden – til sidst vendes sildestykkerne isaucen. Opbevares koldt nogle timer før servering!

8.

Stegte sild i

sherrylage

8 sildefileter

2 rødløg

40 g smør

Rugmel

Salt

Peber

 

 

Lage:

2 dl sherryeddike

1 dl tør sherry

½ dl vand

10 hele peberkorn

2 laurbærblade.

 

Skær rødløgene i skiver. Smelt smørret på panden og steg løgringene i halvdelen af smørret ved medium-varme, til de er bløde. Hæld lidt af sherryeddiken på og tag det hele af panden efter 3 min.

Vend de lukkede sildefileter i rugmel blandet med salt og peber og steg dem ved kraftig varme i resten af smørret. Kog lagen sammen. Læg de stegte sild i en skål og hæld de stegte løg og den afkølede lage over. Lad dem stå i køleskabet til næste dag, så lagen kan sætte sig.