Gammeldags modnede sild er sagen! Billedet viser Mårslet Brændevinslaugs logo
Som nævnt andetsteds har jeg en særlig forkærlighed for sild og sildeopskrifter. Jeg har netop talt dem op, og pr. 23. august 2018 har jeg 1.258 af slagsen! Det er jo selvklart, at jeg aldrig når at smage dem alle, men
op mod 150 af opskrifterne har jeg dog lavet og smagt! Jeg må dog indrømme, at der i dag også er "gået sport" i at finde nye opskrifter/have mange sildeopskrifter - selvom jeg må indrømme, at der efterhånden
er "langt mellem snapsene" - hvis I forstår hvad jeg mener!
Sild og snaps - eller måske især kryddersnaps hører sammen, og derfor har jeg haft en god dialog med Mårslet Brændevinslaug, der har været mig
en stor hjælp til at komme i gang med at lave kryddersnaps v.hj.a. deres færdige krydderposer, som de sælger til interesserede for en beskeden penge. Læs her mere om Mårslet Brændevinslaug:
www.maarsletsnaps.dk
Når vi taler sild og sildekvalitet, har jeg haft en del kontakt til Lykkeberg A/S, der er Danmarks ældste sildeproducent. De er bl. a kendte for
deres mange varianter af "gammeldags modnede sild", som er mit foretrukne "råmateriale", når jeg laver mine mange forskellige slags sild. "Gammeldags modnede sild" tager min. 6 måneder at lave - hvorimod "hurtigmodnede sild" eller "syremodnede
sild" kan laves på 1 - 2 uger. Men, resultatet er også meget forskelligt. Desværre er vel mellem 80 og 90 % af sildeprodukterne i supermarkederne i dag "syremodnede sild"!
På Lykkebergs hjemmeside
www.sildeelsker.dk kan du under "Inspiration" finde mange af mine sildeopskrifter - såvel som mange andre nyttige og interessante oplysninger om sild og tilberedningen af sild. Se også deres hovedside:
www.lykkeberg.com
NB: Den opmærksomme læser vil bemærke, at årstallet 2012 mangler. Det skyldtes, at jeg det år brød sildetraditionen, og serverede en "farmor frokost". Se denne opskrift under "Frokost-forretter".
Julefrokostmenuer 2000 - 2011. Glad mand = de bedste opskrifter!
Silderet: | Ingredienser: | Opskrift: | |
12. Middelhavssild 2 gange (2003,
2004) | 4 mar. sildefileter | 1 spsk frisk hakket basilikum | Skær sildefileterne i små mundrette stykker og anret dem på et fad rækkevis. Hak tomaterne og hvidløgene og bland det med basilikum og evt olie. Fordel det over sildene og drys med hakkede rødløg. Krydr med peber. Serveres med groft rugbrød og en god fadøl. |
13. Akvavit sild 1 gang (2002) | 4 mar. sildefileter Grundlage: 4 ½ dl. vand 2 dl . hvidvinseddike 2 dl . sukker 10 hvide peberkorn 5 krydderperberkorn | 2 nelliker 4 laurbærblade ¼ tsk kommen ¼ tsk anisfrø Reven skal af ½ citron 3 dl . snaps | Lagen koges op, afkøles og tilsættes snaps. Sildene trækker ca. 1 døgn. |
14. Pernod sild 1 gang (2001)
| 4 mar. sildefileter Pernod Frisk fennikel Sød eddikelage | Lage: 2 – 3 dl. eddike koges op med 2 – 3 spsk sukker | Sildene skæres i passende stykker og overhældes med Pernod efter smag (de behøver ikke sejle i Pernod). Sildene trækker i Pernod-lagen i 2 timer, og overhældes derefter med en sød eddikelage. Ved servering pyntes med fintsnittet fennikel og evt. tomat. |
15. Muskat sild 1 gang (2001) |
4 mar. sildefileter 3 æggeblommer 3 spsk fløde 3 spsk eddike | 3 tsk sukker 2 spsk finthakket løg ½ tsk revet muskatnød hakket persille | Fileterne skæres i smalle strimler og lægges i et fad. Æggeblommerne røres med fløde, eddike og sukker. Løg og muskatnød tilsættes, og saucen hældes over sildene. Pyntes med hakket persille. |
16. Færøsk sildesalat 1 gang (2001)
| Ingredienser: 4 mar. sildefileter 2 spsk finthakkede Paradiso cornichoner Krydderurteblanding: 1 spsk hakket karse 1 spsk hakket persille 1 spsk hakket blegselleri 1 spsk hvidvinseddike | Dressing: ½ dl. mayonnaise 1 dl . kvark 0,1% 1 dl creme fraiche ½ tsk Colemans sennepspulver 1 tsk akaciehonning
Pynt: Persille og cornichoner | Silden tørres af for væde og skæres i mindre stykker á 1 cm bredde. Karse, persille, blegselleri og løg trækker i hvidvinseddiken i ca. 15 min. Ingredienserne til dressingen røres sammen. Sild, de hakkede cornichoner og krydderurteblandingen tilsættes. Trækker i mindst 8 timer i køleskab før servering. Pyntes med persille og et par hele cornichoner.
|
17. Grøntsags sild 1 gang (2003) | 4 krydder sildefileter 2 gulerødder 2 porrer | 4spsk citronsaft 7spsk olivenolie Salt og peber | Skær fileterne i mundrette stykker. Riv gulerødderne groft og snit porrerne. Pisk citronsaft og olivenolie sammen. Anret sildestykker i et fad med kanter, fordel den revne gulerod og de snittede porrer over sildestykkerne, og kom til sidst dressingen over. Skal trække 1 døgn før servering. |
18. Rødvinssild 1 gang (2004)
|
4 kryddersildefiléter 3 spsk soyaolje | 2 dl sukker | Fileterne
skæres i strimler på skrå. Kom olien i en lille gryde, tilsæt tomatpuréen under omrøring, sæt blandingen i kog, tilsæt sukkeret og rør til det smelter. Afkøl det hele, og tilsæt derefter
eddike, rødvin og krydderier. Bland forsigtigt løg og sild i lagen. |
19. Øresundssild 1 gang (2004) | 4 mar. sildefileter 1 bdt dild ¼ l mælk 1 hårdkogt æggeblomme 2 spsk. Sukker 1 spsk. sennep | 2 spsk. dildeddike 3½ spsk. olivenolie 3 spsk. piskefløde 1 spsk. tomatpure salt, peber Tomat både | Del hver sildefilet igennem på langs og derefter på tværs. Rul strimlerne sammen om dildkviste og hold dem sammen med tandstikker. Hæld mælk over og lad det trække i en ½ time, inden mælken atter hældes fra. Mos æggeblommen og rør den igennem med sukker, sennep, salt og peber. Tilsæt eddiken og rør godt. Tilsæt olivenolie lidt efter lidt og rør hele tiden. Pisk fløden stiv og vend den i marinaden. Hæld 2/3 af marinaden over silderullerne og lad det stå koldt i ca. 1 time. Rør tomatpureen i resten af marinaden og hæld den omkring rullerne umiddelbart før serveringer. Pynt med tomat både og dildkviste. |
20. Citron-timian sild 1 gang (2000) |
4-5 kryddersildefileter 2 citroner 2 forårsløg 1 bdt. timian 2 dl . sildelage |
| Hæld lagen fra sildefileterne – men gem den. Skær fileterne i mindre stykker. Riv de skyllede citroner, smukkest bliver det, hvis man bruger et juliennejern, ellers må man rive det fint på et rivejern. Dernæst skæres den hvide hinde af, og kødet skæres enten i fileter eller i hele cirkelformede skiver. Timianen hakkes groft og skylles grundigt og nlandes med citronskallen og de rensede, fintskårne forårsløg. Silden lægges lagvis med citronkødet og mellem hvert lag drysses med blandingen af forårsløg, citronskal og timian. Lagen hældes over og der –drysses et sidste lag af blandingen til pynt. Stilles koldt nogle timer og kan derefter spises. |
21. Gyldne påskesild 1 gang (2005)
|
4 spegesildefileter 2 gulerødder lidt olie 1 mellemstort løg, hakket 3 spsk. syltet agurk, grofthakket | 2 spsk. sorte oliven, hakkede lidt af agurkelagen 1 glas lys kaviar 2 spsk. purløg, fintklippet
| Del spegesildefileterne igennem på langs (nu 8 |
Silderet: | Ingredienser: | Opskrift: | |
22. Helles svenske sild 1 gang (2005) | 9 matjes fileter 200 gr 2 dl creme fraiche 18% 1 dl piskefløde 1½ spsk sirup 1 rødløg
| 2 spsk hak. dild 2 spsk hak. purløg/vårløg 2 spsk grovkornet sennep | Sildene skæres ud i passende stykker. Der tilberedes en dressing af creme fraiche og fløde med de hakkede krydderurter, sennep og sirup.
Silden hældes i et fad og dressingen hældes over. Pyntes med hakkede rødløg. |
23. Kaviar sild 1 gang (2005) | 4 matjesfileter 1½ dl mælk 1 hårdkogt æg
| 2 spsk eddike 1 lille glas dansk kaviar Purløg og dild
| Mælken røres op med eddike og tilsættes hakket æg, kaviar og fint hakket dild og purløg.
Sildefileterne, der er skåret i passende stykker, vendes i dressingen. Pyntes med kaviar og dildkviste. |
24. Kryddersild i portvin 2 gange (2005, 2006) | 6 kryddersild 1 laurbærblad | 6 nellike | Kryddersildene pudses pænt af og skæres i stykker lidt på skrå. Lægges i et fad, så de ser hele ud.
Eddike og sukker samt krydderier koges og afkøles. Tilsæt portvin og olie. Hæld den kolde marinade over silden, som trækker 5-6 timer, gerne længere. Fordel kapers, løg og dildkviste over. |
25. Københavnersild 1 gang (2005) | 4 store marinerede sildefileter 1 – 1½ spsk. citronsaft 3 spsk. olie
| ½ spsk sennep 2 hårdkogte æg 1 lageragurk 1 løg dild til pynt | Skær sildefileterne i brede stykker og læg dem i en serveringsskål. Bland citronsaft, olie og sennep. Hak æg, agurk og løg fint og fordel det hele over sildene.
Hæld marinaden over og pynt rundhåndet med klippet dild. Lad sildene trække i en times tid i køleskabet inden serveringen. |
26. Mormors julesild 1 gang (2005) | 4 store kryddersildefileter
skåret i mundrette stykker, | 1 dl tomatketchup | Eddike og sukker røres sammen. Ketchup, krydderier og olie piskes sammen. Agurk, gulerod og løg hakkes og blendes til en
tyk masse, der blandes i marinaden. Læg sildestykkerne lagvis heri, så de bliver marinerede i mindst 6 timer. Holder sig fint i køleskab i 4-6 dage. |
27. Pestosild 1 gang (2005)
|
4 marinerede sildefileter
Pesto: 1 lille håndfuld friske basilikumblade 1 fed hvidløg 1 spsk sildelage | 4 spsk olie 1 tsk revet citronskal 1 spsk pinjekerner Salt og peber efter smag 7-8 stilke persille | Miks alle ingredienserne til pestoen i blenderen. Smag til med salt og peber - ikke for meget salt.
Hæld væden fra sildene, dup dem med papir og del dem i mindre stykker. Bland dem i pestoen og lad det trække et par timer i køleskabet.
|
28. Sildesalat Tjekkiet 1 gang (2005) | 300 gram marinerede sild
|
|
Sildene skæres i passende stykker. Løgene pilles og skæres i ringe. Agurkerne skæres i små terninger.
Sildesalaten . Cremefraichen hældes op i en skål. Kapers, sild og agurketern tilsættes, og det hele blandes godt sammen. Smag til med salt. Inden servering lægges løgringe over sildesalaten. |
29. Stegte sild i tomatmarinade 1 gang (2005) | 500 g sildefiletter 2 spsk rugmel Salt Peber 30 g smør 3 spsk rød eller hvidvinseddike 2-3 spsk rørsukker (eller 1 spsk. farin og 2 spsk alm. sukker | 2-3 spsk ketchup ca. 1 dl tomatpuré 2 små løg Evt. 1 bdt purløg Tilbehør: groft rugbrød | Klip finnerne af sildefiletterne og skær dem igennem på langs. Dup dem tørre og vend dem i krydderblandet rugmel. Steg dem sprøde i smørret. Lad dem køle af.
Lun eddiken let og opløs sukkeret heri. Rør ketchup og puré i og smag til med salt og peber. Smagen må gerne være lidt skarp. Pil og hak løgene fint og vend dem i sammen med evt. klippet purløg. Læg sildene i et fad med kant og hæld dressingen over. Lad dem trække et par timer og server med groft rugbrød.
|
30. Stegt sild med sennep, dild og akvavit 2 gange (2005,
2006) | 1 kg (ca. 12 stk.) udbenede og rensede sild
| Eddikelage: | Læg sildefileterne med skindsiden nedad på et skærebræt el. lign. Smør dem med et tyndt lag sennep og drys med dildspidser. Fold fileterne fra hoved til hale og vend dem i rugmel. Pandesteg de panerede fileter i smør. Kom alle ingredienserne til eddikelagen, undtagen akvavit, i en gryde.
Kog lagen op og afkøl herefter. Kom akvavitten i den afkølede lage og hæld den over de stegte sildefileter. Trækker koldt i min. 24 timer. Serveres med, løg, kapers og lidt grønt. |
31. Appelsin- og chilisild 1 gang (2006) | 1 glas Gammeldags modnede marinerede sild i bidder | 1 dl neutral olie
f.eks. vindruekerneolie |
Rør sukker ud i eddike i en skål, rør olie, revet appelsinskal og fintsnittet chili i. Pisk fløden til skum, og rør det hele til en jævn sauce.
Afdryp til sidst silden, og vend den i saucen. Lad gerne silden stå til dagen efter, så smager den af mere.
|
Silderet: | Ingredienser: |
| Opskrift: |
32. Brännö sild 1 gang (2006) |
4-6 marinerede sildefileter
Marinade : 1 rødløg 1,5 dl vindruekerneolie | 1,5 dl rødvinseddike 1 dl sød chilisauce 2 fed pressede hvidløg 2 spsk fransk sennep ½ dl dild | Finhak rødløg og hvidløg og bland det op med olie, rødvinseddike, sennep og den hakkede dild.
Marinaden hældes over silden. Skal stå koldt 1 døgn før servering. Pyntes med dildkviste.
|
33. Fru Thuges sild 1 gang (2006) | 1 lille fl. tomatketchup | 1 spsk. madeira sukker efter smag | Bland ingredienserne og skær sildefileterne i mindre stykker – disse blandes i til sidst.
Særdeles velegnet til julefrokostbordet |
34. Gerdas guldsild 1 gang (2006) | 6 mar. sildefileter
| 1 1/2 dl piskefløde |
Sildefileterne skæres i ca. 1 cm. tynde strimler. De syltede cornichoner hakkes fint. Løget rives fint. Det hele blandes i mayonnaisen.
Karry og sukker blandes i. Pisk fløden stiv og vend den forsigtigt i blandingen. Sild vendes i. |
35. Limesild 1 gang (2006) | 300 g sildefileter 2 løg 1 porre 1 bdt dild
Lage: 3 lime frugter | 1 ½ dl sukker 1 dl vand 2 laurbærblade 5 nelliker 1 tsk allehånde 5 hvide peberkorn | Riv skallen af 1 lime og pres saften af alle tre. Bland det med de øvrige ingredienser og giv lagen et 3-4 min. langt opkog. Smag evt. til med lime eller sukker og køl af. Skær løg og porre i ringe og læg lagvis med sildene og dilden.
Stil dem koldt under pres og lad dem trække i mindst 1 døgn før de spises. |
36. Påskesild i øl med kapers og rødløg 1 gang (2006) | 300 g marinerede sildefileter
(Gammeldags modnede) | 1 dl
almindelige Pilsner - din favorit. | Tag sildefileterne op af lagen og lad dem dryppe af - skær dem i passende stykker og vend dem sammen med rødløg og kapers. Kom derefter creme fraîche, øl og eddike i. Smag til med salt og peber. Lad silden hvile nogle timer før servering. |
37. Saltstegte sild fra Bornholm 1 gang (2006) |
Man tager sild fra tønden (saltsild fra Brugsen/SuperBest – eller ferske sild, der lægges i saltlage 1 døgn kan sagtens bruges).
. | Hoved, hale og mave skæres væk, og silden udvandes i 1 døgn. Derefter skæres alle ben væk, og fileten udvandes igen i 1 døgn |
Fileterne (kan evt. halveres, hvis de er meget store) vendes i rugmel og steges i olie. Fileterne steges første gang ved normal varme – anden gang ved stærk varme, så de bliver sprøde. Serveres med bløde løg, sennep og rødbeder på rugbrød.
Tips: De bløde løg bliver hurtigere bløde, hvis der tilsættes lidt vand. Farven kan understreges v. hj. a. lidt soja. |
38. Svenske sennepssild 1 gang (2006) | 4 tykke kryddersildefileter Sauce: ½ spsk grov Dijon sennep | ½ spsk vineddike Hakket dild | Skær sildefileterne i 2 cm brede stykker og læg dem på et fad.
Bland sennep, sukker og vineddike. Pisk olien i, i en fin stråle, og vend cheasy fraiche i. Hæld saucen over sildene. Pynt med rødløg og agurk og klip grønt over. Server sildene med rugbrød eller som i Sverige med kogte kartofler. |
39. Absolut sild 1 gang (2007) 😀
| 4 kryddersildefileter 1 rødløg
Lage: 3 spsk grovkornet dijonsennep ½ dl eddike 3 ½ dl vand | 3 dl sukker 1 spsk peberkorn ½ spsk fennikelfrø
Tilbehør: Hårdkogte æg i kvarter Evt. creme fraiche (rørt op med hk løg) | Skær fileterne i mundrette bidder. Bland ingredienserne til lagen og kog dem op. Afkøl lagen. Skær rødløget i skiver. Anret sildestykkerne i en skål blandet med skiver af rødløg.
Til sidst hældes den afkølede lage over.
Stilles koldt i 1 døgn før servering, hvor der pyntes med æggebådene.
Alt.:Servér creme fraiche med hk rødløg som tilbehør. |
40. Bourgognesild 1 gang (2007)
| 6-8 matjesfileter fra dåse 3 løg ¼ l bourgogne rødvin ¼ l eddike 200 g sukker 5 sorte peberkorn | 2 hele nelliker 4 enebær 1 lille stykke ingefær ½ tsk sennepskorn 2 laurbærblade
| Matjesfileterne skæres i mundrette stykker. Løgene pilles og skæres i ringe.
Rødvin, eddike, sukker og krydderier koges indtil sukkeret er helt opløst. Løgringe tilsættes og koges med ved svag varme i 5 minutter. Marinaden afkøles helt og matjesstykkerne lægges i lagen så de er helt dækkede.
Sildene sættes i køleskab og trækker i mindst 2 døgn. |
41. Brændevinssild på svensk 1 gang (2007) | 4 kryddersildefileter 1 rødløg 1 fed hvidløg Dildkviste
| Marinade: 1 dl tomatjuice 2 spsk olie 1 spsk eddike ½ dl sukker 10 kydderpeberkorn 10 rosé peberkorn 3 spsk brændevin | Skyld silden og lad den dryppe af – men gem spiseskefulde af den oprindelige lage. Skær silden i ganske små bidder.
Hak rødløget og finhak hvidløget. Finhak dilden. Bland sild, løg og dild i en skål.
Bland tomatjuice, sildelage, olie, eddike og sukker. Rør indtil sukkeret er oplyst. Knus peberkornene, og tilsæt dem. Sidst tilsættes brændevin i en mængde efter eget ønske og smag. Lagen hældes nu over sildestykkerne.
Skal stå mindst 1 døgn i køleskab før servering. |
Silderet: | Ingredienser: |
| Opskrift: |
42. Elna Bruuns karrysalat1 gang(2007) | Salatfyld af finthakket løg Æble Asie Karry og Gurkemeje Æg, hårdkogte Tomater | Mayonnaise Creme fraiche Lidt ketchup Lidt marinerede sild Karse til pynt | Gurkemejen vendes med mayonnaise og creme fraiche, som er gjort lind med væde fra den marinerede sild. Dertil en anelse ketchup. Vend de grovhakkede sildestykker og hårdkogte, hakkede æggehvider i - blommen skal bruges til pynt. Mængden af Sildestykker afgør du, mange vil gerne have karrysalaten over den marinerede sild - så skal der ikke så mange sildestykker i. Pynt med hakket æggeblomme, karse og tomatbåde. |
43. Fennikel Sild 1 gang (2007) 😀 | 5 kryddersild 2 dl finthakket fennikeltop 100 g mayonnaise 1 dl cheasy fraiche | 1 tsk kapers 1½ spsk eddike Salt Peber og lidt sukker | Fenniklen hakkes fint. Sildene skæres i småbidder og de øvrige ingredienser røres sammen og hældes over fennikel og sild, der lagvis er anrettet i en lille skål. |
44. Matjes tartar med fransk sennep 1 gang (2007)
| 6 matjes-/krydderfileter50 g perleløgPeber1 - 2 spsk hakket persille + 4 persillekviste | 1 spsk grov fransk sennep3 spsk mayonnaise5 spsk cheasy fraiche½ finthakket rødløg | Skær fileterne i 3 – 4 stykker og blend dem 2 – 3 stykker ad gangen sammen med perleløgene. Tilsæt peber og halvdelen af den hakkede persille. Bland sennep, mayonnaise og cheasy fraiche og tilsæt de finthakkede rødløg. Tataren og saucen serveres i hver sin skål – saucen pyntes med persillekvistene. |
45. Kunstnerens røde sild 1 gang (2007)
|
4 marinerede sildefileter (el. kryddersild/matjessild) 1 ds hakkede tomater ½ tsk krydderpeberkorn ½ tsk sorte peberkorn 3 kryddernelliker 2 spsk sød chilisauce | 1 rødløg 1 tomat til pynt 1 citron til pynt (evt.) Lage : 2 spsk eddike 2 spsk olie ¾ dl sukker | Skær fileterne ud i 2 – 3 cm brede bidder. Rør eddike, olie, sukker og de hakkede tomater sammen. Knus peberkorn og nelliker groft i en morter og bland dem i tomatblandingen. Tilsæt hakket løg, fintklippet dild og smag til sidst til med den søde chilisauce. Til allersidst tilsættes sildebidderne, og før serveringen pyntes der med tomatbåde og evt. en citronskiver. |
46. Rød pesto sild 1 gang (2007)
|
4 marinerede sildefileter 100 g soltørr. tomater i olie 1 krukke frisk basilikum 1 rød peberfrugt
| 1 fed hvidløg 2 dl revet parmesanost 4 dl creme fraiche 1 dl mayonnaise | Hak de soltørrede tomater, basilikumbladene og hvidløget, og bland disse med ost, creme fraiche og mayonnaise. Skær silden i mindre bidder, og vend disse i saucen. Henstilles i køleskab nogle timer – helst natten over. |
47. Stegte sild i ingefærlage 2 gange (2007 & 2010)
| 8 sildefileter Salt og peber Rugmel Lidt smør til stegning 5 dl eddike 1/2 dl friskpresset appelsinsaft | 2-3 dl sukker 6 sorte peberkorn 1 laurbærblad 1/2 tsk sennepsfrø 60 g frisk ingefær 1 løg |
Sildefileterne skylles og rygfinnerne
klippes. De krydres med salt og peber. Foldes sammen og gives et lille snit med en kniv - på det sammenbukkede punkt, så de ikke åbner sig under stegningen. Sildefileterne vendes i rugmel og steges i smør på en pande cirka 5 minutter, indtil de er gyldne og lækre. |
48. Tomatchutney sild 1 gang (2007)
| 4 kryddersildefileter 3 tomater 2 dl sød chilisauce 2 spsk mangochutney | 1 spsk citronsaft 1 bdt purløg Sort peber Salt 1 bdt purløg | Skyld fileterne og skær dem ud i bidder á 1 – 2 cm. Skold tomaterne, fjern skind og kerner og skær dem ud i store stykker. Bland chutney, sød chilisauce, citronsaft og fintklippet purløg, og smag til med salt og peber. Vend sildestykker og tomater i saucen. Pyntes med hele stængler af purløg. |
49 . Appelsin-sild 1 gang (2008) |
4 store kryddersildefileter |
Lage: 2 dl rødvinseddike |
Skær sildefileterne i passende bidder. Kog vineddike, sukker og let knuste krydderier sammen.
Afkøl lagen, tilsæt appelsinskal og hæld lagen over sildene.
NB: Lav lidt strimler af appelsinskal med et julienne jern til pynt!
|
50. Balsamico sild 1 gang (2008) |
500 g mar. sild, udvandede 1 dl balsamicoeddike |
1 1/2 dl sukker |
Bring balsamicoeddike, vand, sukker og peber i kog. Lad lagen blive helt kold. Skær silden i passende stykker og løgene i tynde skiver. Sild og løg lægges lagvis i en skål. Hæld den afkølede lage over og tildæk skålen. Opbevares køligt. |
51. Dildsild med kapers 1 gang
(2008) |
1 glas gammeldags modnede kryddersild 1½ dl creme fraiche 18% 1 dl mayonnaise, gerne hjemmelavet
|
1 tsk Dijonsennep 2 fed hvidløg Dildkviste Store kapersbær |
Rør en creme af creme fraiche og mayonnaise, tilsmagt med sennep og hvidløg samt friskkværnet peber. Hakket dild i rigelige mængder røres i. Sildefileterne skæres i passende stykker, og vendes forsigtigt i saucen.
Det hele pyntes med skiver af rødløg, gode kapers og serveres til godt rugbrød og en snaps. |
Silderet: | Ingredienser: |
| Opskrift: |
52. Gourmet sild1 gang(2008)😀 |
3-4 glas små Svenske Appetitsild fra Lykkeberg (kan købes i Netto)
Til garnering:
|
Sauce:
1 dl mayonnaise |
Skyl fileterne, tør dem af og rul dem sammen. Pisk fløden til flødeskum og bland den med mayonnaisen. Tilsæt løg, agurk, dild og purløg.
Læg strimlet icebergssalat i bunden af et fad *). Stil silderullerne i midten, og fyld dem med saucen. Garner med æg og dild. |
53. Husmoder sild 2 gange (2008 & 2009)
|
4 matjesfileter (el. Kryddersild) ½ løg 1 spsk dild
|
2 spsk pickles 2 spsk crème fraiche 1 spsk sød chilisauce 1 dl mayonnaise
|
Skær fileterne i mindre bidder og læg dem i en skål. Finhak løg dild og pickles, og bland det med creme fraiche, chilisauce og mayonnaise.
Hæld saucen over silden og stil det koldt nogle timer før serveringen. Pyntes af med dildkviste.
|
54. Remouladesild 1 gang (2008) |
4 kryddersildefileter
Remoulade af: 1 æggeblomme (pasteuriseret) 2 dl olie |
Remuolade, fortsat… Hakket pickles m løg Citronsaft Persille 1 spsk flødeskum |
Tilbered en mayonnaise og smag den til med pickles, persille og citronsaft. Vend flødeskum i. Kryddersildefileterne skæres i passende stykker og vendes forsigtig i.
Pyntes af med friskhakket persille og citronbåde. |
55. Samson sild 1 gang (2008) |
4 kryddersildefileter125 g mayonnaise1 dl piskefløde2 spsk syltet rødbede, fint hakket | 2 hårdkogte æg1 spsk kapers2 spsk løg, finthakketKarse
|
Skær fileterne i snitter og læg dem i et fad med kant. Rør mayonnaisen sammen med den stiftpiskede fløde og bred det over silden. Sæt det koldt i ½-1 time.
Pynt med striber af henholdsvis hakket syltet rødbede, hakket æg, kapers, løg og karse. |
56. Sennepssild Norge 1 gang (2008) (Næstbedst i 2008) |
6 marinerede sildefileter |
1 spsk
sukker |
Del silden i mindre stykker, og læg dem i en skål. Rør sennep og sukker sammen og tilsæt olien lidt ad gangen. Tilsæt rødbeder og sylteagurk. Pisk fløden og bland den forsigtigt med de øvrige ingredienser. Bør trække lidt før servering. |
57. Stegte sild med rødløg 1 gang (2008)
|
8 - 10 ferske sildefileter Mel til panering 1 tsk sennepspulver (kan udelades) Salt og peber
|
Lage: 2 dl eddike ½ dl vand 1 dl sukker efter smag
2 spsk rapsolie 3 laurbærblade Hele peberkorn 2 - 3 rødløg |
Drys sildene med salt og lad dem stå lidt. Panér i mel evt. tilsat sennepspulver og brun dem ved rask varme ca. 4 min. på hver side. Kog eddike og vand op med sukker, køl af og tilsæt rapsolien. Hæld lagen over sildene, der er lagt i et fad med laurbærblade, hele peberkorn og rødløg i skiver.
Lad sildene trække i køleskab, gerne et døgn. Pynt evt. med ekstra rødløg. |
58. Urtesild 1 gang (2008) (Bedst i 2008) |
4 – 5 mar. fileter
|
3 spsk finthk dild |
Skær fileterne ud i mundrette bidder. Bland creme fraiche og mayonnaise, tilsæt løg og krydderurter. Smag til med peber.
Til sidst røres sildestykkerne i. Skal stå koldt og trække i 24 timer før servering. |
59. Akvavit-sild på svensk 1 gang (2009)
| 4 kryddersildefileter2 dl creme fraiche½ tsk stødt kommen | 2 spsk finthakket dildReven skal af ½ citron1 spsk krydret snaps, (dildsnaps) | Skyld silden, lad den dryppe af, og skær fileterne i passende bidder. Bland forsigtigt creme fraiche, kommen, dild og citronskal.Vend sildestykkerne heri, og smag til med snaps.Pyntes med dildkviste og ringe af rødløg.
|
60. Lervikasild 1 gang (2009)
|
4 kryddersildefileter ½ gul peberfrugt ½ rød peberfrugt Sauce: 1 dl creme fraiche 1 dl mayonnaise 1 fed presset hvidløg |
Sauce, fortsat 1 – 2 spsk sød chilisauce et nip cayennepeber (eller et par dråber Tabasco) |
Lad sildefileterne dryppe af, skær dem over lidt på skrå i ca. 1 ½ cm brede stykker. Læg fileterne på et fad, så de ser hele ud. Hak peberfrugterne. Pisk ingredienserne til saucen sammen, hæld den over silden og pynt med de rød-gule peberfrugter.
Stil sildene køligt 1 time før serveringen. |
Silderet: | Ingredienser: |
| Opskrift: |
61. Chilisild-3 1 gang (2009) |
4 mar. sildefileter 2 dl creme fraiche
|
1 – 2 fed hvidløg 1 tsk Sambal Oelek 2 spsk sød chilisauce
|
Skyl og afdryp silden og skær den i mindre bidder. Bland creme fraiche, presset hvidløg, Sambal Oelek og chilisauce. Til sidst vendes sildestykkerne i saucen.
|
62. Eriks senneps-sild 1 gang (2009)
|
4 marinerede sildefileter 1 spsk Colemans sennepspulver 1 spsk dijonsennep 2 spsk mayonnaise (Cheasy creme fraiche)
|
2 spsk sukker 1 spsk sennepsfrø 2 spsk fintsnittet purløg 1 tsk friskpresset limesaft 1 rødløg
|
Bland alle ingredienserne – undtagen sildefileterne – og rør dem sammen til en lind sauce. Lad denne hvile ½ - 1 time ved stuetemperatur, så sukkeret kan smelte.
Skær sildene i passende bidder, og bland dem derefter i saucen. Pyntes med rødløg og lidt af purløget. Bør hvile nogle timer i køleskab før servering.
|
63. Himmelske julesild 1 gang (2009) |
1 glas gode modnede krydderfileter 3 dl . tomatketchup
|
2½ - 3 dl. brun farin lidt sildelage 3 zittauerløg
|
Start med at røre ketchup og farin sammen i en skål. Lad
sukkeret blive helt opløst inden de finthakkede løg tilsættes. Skær sildefileterne i "bidder" og kom dem i marinaden med den sildelage der "hænger ved" og suppler eventuelt med lidt mere lage hvis det er for "tørt".
|
64. Husmodersild 2 gange (2008 & 2009) | 4 matjesfileter (el. kryddersild) 1/2 løg 1 spsk dild
|
2 spsk pickles 2 spsk crème fraiche 1 spsk sød chilisauce 1 dl mayonnaise
|
Skær fileterne i mindre bidder og læg dem i en skål. Finhak løg dild og pickles, og bland det med creme fraiche, chilisauce og mayonnaise. Hæld saucen over silden og stil det koldt nogle timer før serveringen.
Pyntes af med dildkviste.
|
65. Julesild med nødder 1 gang (2009) |
4 kryddersildefileter 2 spsk mayonnaise 2 spsk cremefraiche 1 spsk purløg
|
1 spsk revet æble 50 g hakkede nødder eller mandler 2 tsk citronsaft
|
Skær fileterne i små skiver og læg dem i en skål. Riv æblet over silden. Rør mayonnaise, cremefraiche, purløg, nødder og citronsaft sammen.
Rør blandingen sammen med sildene. Pynt med mandarinbåde, æblebåde eller druer.
|
66. Marinerede stegte sild 1 gang (2009) |
1 kg ferske sild
Salt Peber 1 dl rugmel 3 spsk smør eller margarine
2 rødløg 1 bdt dild
5 cl. god snaps
|
Lage: 3 dl eddike 3 dl melis 8 hele peberkorn
Sauce: 2 dl cheacy fraiche 2 dl mayonnaise 2 tsk sukker 1 tsk karry
|
Rens sildene, skyl dem i koldt vand og tør dem i et stykke køkkenrulle. Del dem på tværs og vend dem i rugmel tilsat salt og peber. Steg dem i fedtstoffet og stil dem herefter til side.
Bland ingredienserne til lagen og kog den op, lad den afkøle og hæld den over sildene.
Tag sildefileterne op, dryp dem af og læg dem i en skål. Hæld snapsen over og lad det trække i 15 min. , hvorefter snapsen hældes fra.
Mayonnaise og crème fraiche røres op med sukker og karry, og snapsen blandes derefter i. Til sidst hældes saucen over sildestykkerne.
Lad det hele trække i nogle timer før serveringen, hvor der pyntes med rødløg i skiver samt dildkviste.
|
67. Bornholmsk sildesalat 1 gang (2010) | 500 g kogt kalvekød 150 g sildefilet 150 g syltede asier 200 g syltede rødbeder 1 dl rødbedesaft
| 1 dl ribssaft 1 spsk sennep Sukker efter behov Hårdkogte æg i skiver Brøndkarse
| Sildene tages op af saltlagen og udvandes i nogle timer i koldt vand, inden de fileteres. I mangel af salte sild kan almindelige marinerede sild godt bruges.
Kalvekødet koges mørt. Kalvekødet kan til dels eller helt erstattes af svinekød. Kød, sild, asier og rødbeder køres gennem kødhakkemaskinen 1-2 gange. Røres sammen med det øvrige. Konsistensen skal ikke være for blød, farven bliver lyserød, smagen sur/sød. Laves altid mindst dagen før, den skal bruges.. Først da kommer sildesmagen frem. Serveres i en glasskål, pyntet med skiver af kogte æg og brøndkarse. |
Silderet: | Ingredienser: |
| Fremgangsmåde: |
68. Julebryg sild 1 gang 2010) | 4 store mar. sildefileter 1 porter 1 sneøl/julebryg 100 g brun farin
Pynt: Lidt dild | Julekrydderier: Stjerneanis Kardemomme Nelliker Kanelstænger Hasselnøddeflager/mandelsplitter | Bring øllene i kog og tilsæt brun farin. Smag evt. til med lidt balsamico. Kog lagen med jule-krydderierne og lad den trække, til den er kold. Sigt lagen, tilsæt silde-fileterne og nødderne.
Lad retten trække i minimum 24 timer. Holdbarhed: Hele december måned, hvis det står i et rent sylteglas |
69. Sild i Aioli (2010)
| 500
g marinerede sild (Gl. dags modnede) | 1-3 fed hvidløg | Rør mayonnaisen sammen med creme fraîche og tilsæt finthakket porre/forårsløg, presset eller knust hvidløg, persille, estragon. Smag til med salt og peber. |
70. Sild i stenbider-rognsauce 1 gang (2010) | 4 marinerede sildefileter 1 glas rød stenbiderrogn 2 dl crème fraiche 2 hk., hårdkogte æg | 2 tsk dijonsennep Salt Cayennepeber Dild Rødløg | Skær fileterne i passende bidder. Bland rogn, creme fraiche, æg, sennep samt salt og peber. Rør til sidst sildebidderne i.
Pyntes med dild samt hakket rødløg.
|
71. Sildetatar 1 gang (2010)
|
60 g marinerede sild 15 g skalotteløg 25 g cornichoner Frisk dild 50 g tomat concasse (tomatkød u/skind og kerner ) 1 spsk olivenolie Salt, peber | 1 spsk balsamicoeddike 5 skiver rugbrød
Dressing: 1½ dl creme fraiche Lidt hvid balsamicoeddike Dild | Sildene hakkes fint, tilsættes hakket skalotteløg og chornichoner. Tataren smages til med dild, tomat, olie, eddike salt og peber.
Tataren anrettes på et stykke rugbrød skåret på tværs med frisk dild og dressing.
Evt. pynt efter smag og behag. |
72. Stegte sild i ingefærlage 2 gange (2007 & 2010) | 8 sildefileter Salt og peber Rugmel Lidt smør til stegning 5 dl eddike 1/2 dl friskpresset appelsinsaft
| 3 dl sukker (evt. kun 2 dl!) 6 sorte peberkorn 1 laurbærblad 1/2 tsk sennepsfrø 60 g frisk ingefær 1 løg | Sildefileterne skylles og rygfinnerne klippes. De krydres med salt og peber. Foldes sammen og gives et lille snit med en kniv - på det sammenbukkede punkt, så de ikke
åbner sig under stegningen. |
73. Stegte sild med senneps-sauce 1 gang (2010) | 500 g
sild efileter Peber | Sennepssauce: Tilbehør: | Sildefileterne deles i hver 2 fileter. Sildene vendes
i mel tilsat salt og peber, steges på panden 2-3 min. på hver side og afkøles. Sennepssauce:
|
74. Tsatziki sild med fennikel 1 gang (2010)
| 4 mar. sildefileter½ fennikel, ca. 200 g½ løg2 fed hvidløgDen revne skal af ½ citron
| 2 ½ dl græsk yoghurt(el. tsatziki m. hvidløg) Sort peber | Afdryp silden og skær fileterne i mindre bidder. Skær roden af fennikelen, og skær resten i så tynde skiver som muligt. Skær løget i tynde strimler og hak hvidløget fint.
Bland fennikel, løg, hvidløg, yoghurt, citronskal, peber og sild sammen. Skal hvile koldt i et par timer inden serveringen. |
75. Whiskysild 1 gang (2010)
| 4 marinerede sildefileter 1 rødløg 1 gulerod 4 hvide peberkorn 10-15 krydder peberkorn 5-6 laurbærblade | Dild
Whiskylage: ½ dl whisky 1 ½ dl vand 5 spsk eddike 5 spsk sukker | Skær den afdryppede sild ud i 2 cm brede stykker. Skær løg og gulerod i tynde skiver. Bland sild, grøntsager og krydderier i en skål.
Varm vand, eddike og sukker i en gryde indtil sukkeret er opløst. Afkøl væsken og tilsæt whiskyen. Hæld den kolde whiskylage over silden. Bør trække mindst 3 døgn i køleskab før servering. Pynt med lidt rødløg og dild før serveringen. |
76. Östgötas Sädessild 1 gang (2010) | 8 marinerede sildefileter
Sauce: 1 dl crème fraiche 2 dl mayonnaise 2 tsk revet peberrod 5 dråber citronsaft | Klippet dild Klippet purløg 5 cl Östgöta Sädesbrännvin*) Salt og peber Evt. hk. hårdkogt æg | Bland ingredienserne til saucen. Skær sildefileterne i mindre bidder, og læg dem i saucen. Stil det køligt nogle timer før serveringen – således at sildestykkerne når at optage smagsstofferne fra saucen.
*) Kan naturligvis erstattes af f. eks. Jubileumssnaps/Kronesnaps, Linieakvavit el. O. P. Andersson |
77. Absolut sild 1 gang (2011) | 4 kryddersildefileter 1 rødløg
Tilbehør: Hårdkogte æg skåret i kvarter Evt. creme fraiche (rørt op med hakkede løg) | Lage: 3 spsk grovkornet dijonsennep ½ dl eddike 3 ½ dl vand 3 dl sukker 1 spsk peberkorn ½ spsk fennikelfrø | Skær fileterne i mundrette bidder. Bland ingredienserne til lagen og kog dem op. Afkøl lagen. Skær rødløget i skiver. Anret sildestykkerne i en skål blandet med skiver af rødløg. Til sidst hældes den afkølede lage over. Stilles koldt i 1 døgn før servering, hvor der pyntes med æggebådene.
NB: Man kan også servere creme fraiche rørt op med hakkede rødløg som tilbehør. |
78. Agnetas matjessild 1 gang (2011)
| 2 – 3 matjesfileter 1 hakket rødløg 2 hårdkogte, hakkede æg 2 tomater
| Sauce: 1 ½ dl piskefløde 1 dl mayonnaise 1 spsk sennep Hakket dild Hakket persille
| Bland de hakkede æg og rødløg og læg blandingen i et serveringsfad med kanter.
Skær matjesfileterne ud i passende bidder, og anret dem ovenpå ægge- og løgblandingen. Pisk fløden og ibland mayonnaise, sennep og de hakkede urter. Bred saucen ud over matjesstykkerne. Der pyntes med tomatskiver. |
79. Allehånde sild med gin 1 gang (2011) | 1 gl mar. sild (600 g) | 2 tsk gin Lidt allehånde | Hæld lagen fra silden. Bland creme fraiche og øvrige ingredienser. Smag til med salt og peber.
Server på groft brød. |
80. Bacon- og peberrod sild 1 gang (2011) | 4 mar. sildefileter 1 pk bacon 1 dl cheasy fraiche
|
2 spsk mayonnaise 2 spsk revet peberrod 1 tsk flydende honning Friskmalet sort peber
| Tag silden op af lagen, og afdryp den godt. Skær fileterne i mindre bidder. Skær bacon i små stykker og steg dem på en tør pande. Lad dem dryppe af for fedt på et stykke køkkenrulle.
Bland cheasy fraiche, mayonnaise, peberrod, honning og peber – ved sildestykker og bacon heri – gem lidt bacon til garnering. Lad silden trække koldt i køleskab 1 døgn før serveringen. Før serveringen drysses det overskydende bacon over retten. Kan holde sig koldt ca. 1 uge. |
81. Bornholmske karrysild 1 gang (2011) | 4 marinerede sildefiletter 4 kogte små kartofler 2 hårdkogte æg Dressing: Mayonnaise Creme fraiche eller fløde Lidt sildelage | Karry Salt Hvid peber Dild, hakket Kapers, hakket
Til pynt: 2 – 3 salatblade 2 tomater | Fileterne skæres i store stykker og dryppes af, men lidt af lagen gemmes. Kartoflerne skæres
i mellemstore skiver. Æggene halveres. Dressing: Mayonnaisen blandes med lidt creme fraiche og røres sammen med lidt af sildelagen til dressingen bliver lind. Herefter tilsættes karry, salt, hvid peber og lidt hakket dild samt kapers. Sildestykker og kartofler blandes i.
Anrettes i skål med lav kant og pyntes med stykker af salatblade, tomatbåde og en stor dusk dild. |
82. Brændevinssild 1 gang (2011) | 4 udvandede sildefileter (el. 4 marinerede sildefileter) 1 tsk kommen 1/2 tsk anis 1/2 tsk fennikel 1 æble 1 gulerod | Lage: 2 1/2 dl. eddike 1/2 dl vand 100 g sukker 5 hele peberkorn Ca. 4 cl snaps
| Bland lagen excl. snapsen og varm den op indtil sukkeret er opløst. Skær fileterne i mindre stykker.Skræl æblet og skær gulerod og æble i strimler. Bland dem med krydderierne og kom sildebidderne i. Hæld den afkølede lage over og tilsæt lidt snaps (efter smag og behag). Stilles koldt natten over før servering.
|
83. Dildsild med fennikel salat 1. gang (2011) | 3-4 fileter af mar. sild (dildsild) ½ rødløg
| 1
øko lime 4 skiver rugbrød | Skær sildefileterne i passende mindre stykker. Pil løget. Skær top og bund af fenniklen, og skær den og løget i papirtynde skiver, gerne på et mandolinjern eller en skæreplade.
Riv limeskallen og rør honningen ud i limeskal og -saft. Kom fennikel og rødløg i lagen og lad dem marinere i 10 min. Brug evt. en frysepose. Pres væden fra fennikel/rødløgene og vend dem med plukket dild. Til sidst pyntes der med frisk dild. |
84. Pillasild på skånsk 1 gang (2011) | 400 g matjessild 5 spsk stærk sennep 3 spsk sukker 1 dl mayonnaise 1 dl creme fraiche 2 spsk hvidvinseddike | Friskmalet peber Tyndt skåret porre Hakket purløg el. dild Evt. revet citronskal og hakket, hårdkogt æg til pynt | Skær matjesfileterne i mindre bidder og anret dem på et fad. Bland sennep, sukker, mayonnaise, creme fraiche og vineddike, og smag det til med peber.
Hæld saucen over silden og drys hakket purløg eller dild over. |
85. Stegte pebersild i eddike 1 gang (2011) | 600 g hele, rensede, sild u/ben Rugmel Salt En smule cayennepeber Smør til stegning
Pynt: Rødløg | Lage: 3 dl eddike ½ dl vand 3-4 spsk sukker 10 hele peberkorn 6 enebær 3 - 4 laurbærblade 1 stort løg 2 - 3 peberfrugter
| Kog ingredienserne til lagen i nogle minutter sammen med grofthakket løg og ca. de halve af peberfrugterne i strimler. Lad lagen køle af. Fjern finnerne fra silden og skylden. Fileterne vendes lukkede*) i rugmel, der er blandet med salt og cayennepeber. Steg dem i 3-4 minutter på hver side i brusende smør på en pande, til de er smukt gyldne.
Læg de nystegte sild i en skål, hæld lagen over og lad dem trække koldt mindst 4 timer – gerne natten over. Pynt med strimlet peberfrugt samt skiver af rødløg og server dem med godt rugbrød til.
*) Du kan komme dijonsennep og tørret dild indeni fileterne! |
86. Yoghurtsild med hvidløg 1 gang (2011) | 5 – 6 marinerede sildefileter 1 spsk sød chilisauce 1 krukke basilikum (brug 1/3 ) 1 - 3 fed hvidløg (afh. af smag) | 2 dl græsk yoghurt 1 - 2 spsk cheasy fraiche 1 citron, den revne skal 1 spsk olivenolie Havsalt Friskmalet peber | Afdryp silden grundigt. Bland chilisauce, hakket basilikum, finthakket hvidløg, yoghurt, cheasy fraiche, revet citronskal, olivenolie og krydr med salt og peber.
Skær silden i mindre bidder, og bland den i saucen.
Bør trække 1 – 2 dage før serveringen.
|
Ult. 2012 - i alt 86 forskellige slags sildeopskrifter! Alle er personligt afprøvet over 13 år!
Da der har været krav om ”Da Capo” for visse opskrifter gennem årene, er jeg ikke kommet op på 130 afprøvede opskrifter over de sidste 13 år! Desuden har jeg over 1.100 sildeopskrifter, så med det nuværende tempo, vil det tage langt over 100 år, før jeg har været alle opskrifterne igennem!
NB: Der er desværre 2 ubevidste gengangere – Husmodersild i 2008 og 2009 samt Stegte sild i ingefærlage 2007 & 2010– men det bliver opskrifterne ikke ringere af! Så i virkeligheden er kun 84 opskrifter afprøvet til julefrokost. Dog har jeg alt i alt formentlig lavet langt over 100 forskellige slags sild.
En lille optælling viser, at jeg f. eks. har 80 forskellige opskrifter med stegte sild, 40 opskrifter med sennepssild, 42 opskrifter med karrysild samt 65 opskrifter med sildesalater – så der er lidt at vælge mellem! |
Kaj Dalsgaard
Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj
Grith Axel
Jeg er som så mange andre, flittig bruger af dine opskrifter, og vil derfor spørge, om du skulle have en opskrift på lakrids sild. Smagte sådan en i går på en restaurant, men ville ikke af med deres.
ED
HVOR ER KARRY/MADEIRA/ALMINDELIG OPSKRIFTER.
Gitte
Jeg kunne også godt tænke mig opskrift på lakridssild
Hvad hedder din facebook side
På forhånd TAK
Keld Krolmark
Selvfølgelig husker jeg dig, Evan. Jeg har lige bekræftet din opfordring på Facebook! Sender to opskrifter på sildelagkage fra mit arkiv til din e-mailadr. Keld
Evan H. Bollesen, Aars
Hej Keld. Jeg mangler en opskrift på sildelagkage. Kan du hjælpe?
Måske husker du mig - Cuba novbr./decbr. 2010.
Jeg har forlist den opskrift, jeg havde.