Dette kæmpestore land på Afrikas sydspids. Provinsen Northern Cape med sine kun 1,1 mio. indbyggere, er arealmæssigt større end Tyskland!

En af mine favoritrestauranter: "Rest. Seaforth" ved Boulders Beach, False Bay

De resterende 5 afsnit har ikke så meget med Sydafrikas historie at gøre. De handler om faktuelle oplysninger om landet, om golf, safari, vinsmagning samt sightseeing i almindelighed.

Turist i Sydafrika

 

Landets størrelse/indbyggerantal

Tidsforskel

Klima

Sikkerhed

Selvkørende turist

Prisniveau

 

Fakta om Sydafrika:

Sydafrika ligger på den sydligste spids af det afrikanske kontinent, og er godt 27 gange større end Danmark.

Areal m.m.: 1.127.200 km² (svarende til Frankrig, Tyskland & Polen!)
Indbyggerantal: Ca. 44 mio. (svarende til Spanien)
Ca. 77 % af befolkningen er negre
Ca. 13 % er hvide af europæisk afstamning
Ca. 3 % har asiatisk baggrund (indere og malayer)
Resten af befolkningen er af blandet oprindelse

 

Tidsforskel: + 1 time i forhold til dansk vintertid, d.v.s. når kl. er 11.00 formiddag i Danmark, er den 12.00 i Sydafrika. Under dansk sommertid, er der ingen tidsforskel.

 

Klima: Årstiderne er modsat de danske. Når det er sommer i Danmark, er det vinter i Sydafrika. Klimaet varierer en del i dette store land. Mod nordøst subtropisk klima og sydvest middelhavsklima med varme somre, blæsende og regnfulde vintre. Temperaturerne svinger alt efter hvor i landet man er. I Cape Town ligger dagtemperaturerne om sommeren (fra november til marts) på mellem 23 og 26° C. Om vinteren (fra juni til august) ligger dagtemperaturerne på mellem 18 og 20° C. Nattemperaturerne om vinteren kan komme helt ned på 7 - 8° C.

 

”Er det sikkert at færdes i Sydafrika” , er der mange der spørger mig om. Principielt ja, men man skal som hvid turist tage visse forholdsregler. F. eks. skal man ikke færdes i byerne til fods om aftenen – her kører man i bil eller taxi. Men, i Malls (butiksarkader og -centre), ved seværdigheder eller f. eks. ved V&A Waterfront og Stellenbosch centrum, kan man sagtens færdes til fods, også om aftenen.

 

Personligt har jeg sammen med min kone kørt næsten 10.000 km rundt i landet i forskellige udlejningsbiler. Man skal blot sørge for ordentlige kort – og så i øvrigt afpasse dagsmarcherne således, at man ikke ender med at skulle køre rundt og spørge om vej efter mørkets frembrud i f. eks Soweto. Veje og skiltning er i øvrigt udmærkede i landet. Møder man et skilt: ”Crime Alert”, skal man ikke uden videre stoppe! Udlejningsbiler og benzin ligger i den billige ende, så det er en god idé at rejse rundt selv.

 

Prisen for at bo som turist i Sydafrika svinger utroligt meget. Min kone og jeg boet på luksushoteller til over 2.000 ZAR (1.500 kr.) i døgnet – og i den anden ende af registeret på B&B til ZAR 200 (150 kr.) for 2 pers. pr. nat. Og vi har spist til middag (3 retter mad) for 75 kr. pp. Gennemgående er kvaliteten i top – sagt på en anden måde: Man får meget for pengene!Dog er det i Sydafrika som i mange andre lande - jo tætter på storbyerne, desto dyrere er tingene - og omvendt! Eksempelvis betalte jeg i 2010 10 R (ca. 8 kr.) for en øl i golfbaren på Hans Merensky i Phalaborwa - i Johannesburg Int. Airport kostede den samme øl godt og vel det dobbelte - men som man kan se, er niveauet stadigt lavt (tænk på hvad en øl koster i Kastrup Lufthavn)! 

 

Sammenfattende kan jeg sige, at Sydafrika er et relativt billigt ferieland. Mad, vin og ophold er ret billigt – med mindre man vælger de aller dyreste steder. Billeje og benzin er også billigt – det samme gælder indenrigsflyvning. Dertil kommer, at den sydafrikanske Rand gennem årene er blevet mindre værd – altså får vi turister mere for vores penge.

 

Kursen for ”Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) - Wisselkoersen”: 1 Rand fra 1997 til 2011: Fra 1,50 – 0,80 kr. Medio 2015 var kursen faldet til 0,54 kr., marts 2019 til 0,40 kr. og juli 2020 til 0,38 kr.! 

 

 

ZAR - De farvestrålende Sydafrikanske rand

Billedet viser en 10, 20 og 100 rand seddel. Der findes også en 50 rand seddel med billedet af en løve, samt en 200 rand seddel med billedet af en gepard!