Æggeretter (7 stk.)
Baskisk æggekage
Fyldte æg med torskerogn
Grøn omelet
Jarlsberg omelet
Omelet med sardinsmør
Pocherede æg med brødcroutoner og røget bacon
Stegte ris med æg og grøntsager
Vi starter med en lille nem og billig sag.
Baskisk æggekage
(4 pers.)
Ingredienser:
Salt
Hvid peber
2 spsk vand eller fløde
6 æg
3 tomater
50 - 100 g skinke eller kogt hamburgerryg
1 - 2 peberfrugter
½ fed knust hvidløg
Ca. 1 spsk olie
3 spsk finhakket løg
Fremgangsmåde:
Hak løgene fint. Skær peberfrugt og skinke i terninger, samt tomater i både.
Varm olien på panden. Svits løgene til de er let gyldne og klare. Drys knuste hvidløg over. Tilsæt peberfrugt, skinke og tomater og lad det svitse lidt med.
Pisk æg let sammen med vand, salt og peber. Hæld æggemassen på panden. Dæmp varmen. Læg låg på panden. Stik af og til i æggemassen med paletkniv, så det tynde kan løbe ned.
Tag æggekagen af varmen, når den stadig er blank og fugtig på overfladen.
En lille let frokost- eller forret.
Fyldte æg med torskerogn
Ingredienser:
2 æg
3 tsk ymer (creme fraiche)
Citronsaft
Dijonsennep
Finthakket bladselleri
Torskerogn (eller lever)
Salt
Sød paprika
Æggene koges i 8 minutter, pilles og halveres.
Blommen tages ud og blandes med ymer (creme fraiche), den finthakkede bladselleri, citronsaft, torskerogn, salt og lidt sød paprika.
Blandingen puttes forsigtigt ned i hviderne.
Æggene stilles på et fad og drysses med sød paprika.
Serveres som frokostret eller kan indgå i en buffet.
Grøn omelet - det lyder miljørigtigt - og så er det bare en nem og hurtigt lavet ret!
Grøn omelet
12 æg
40 g smør
Salt
friskkværnet peber
1 bdt. frisk persille
1 fintsnittet porre(r)
1 fintsnittet grøn(ne) peberfrugt(er)
300 g kogte kartofler
Fremgangsmåde:
De kogte kartofler skæres i tern. Kartoffeltern, hakket persille, fintsnittet porre og grøn peberfrugt steges godt af på teflonpande og portionsopdeles.
Pr. person: Kom 3 sammenpiskede æg i en portion kartoffel-/grønsagsmix, og steg det hele på panden. Når massen er ved at være stiv foldes til en omelet.
Krydr med salt og peber.
Denne her er vist nok fra Matklubben.se
Jarlsberg omelet
(4 pers.)
Ingredienser:
1 dl fintsnittet porre
3 spsk smør
6 æg
6 spsk vand
salt
300 g Jarlsberg
(Irsk Cheddar du'r også)
150 g kogt skinke
(nogle skiver god skinke)
2 spsk hakket persille
Fremgangsmåde:
Svits svampe og porre i smør på en pande. Pisk æg, vand og salt sammen. Riv osten og skær skinken i små terninger.
Hæld æggeblandingen over porre og svampeblandingen. Drys ost, skinke og persille på retten.
Lad retten stege videre på panden under låg ved svag varme til omeletten er gyldenbrun, og æggeblandingen er stivnet.
Min favorit - jeg elsker simpelthen det sardinsmør på et godt stykke (hjemmebagt) rugbrød!
Omelet med sardinsmør
(4 pers.)
Ingredienser:
3 sardiner i olie (
75 g blødt smør/Kjærgården
2 spsk citronsaft
Friskkværnet peber
10 små, kogte, nye kartofler (ca.
2 spsk smør/fedtstof
6 store æg
4 spsk mælk
1½ tsk salt
Desuden hvad du måtte have i køleskabet, f. eks.
forårsløg, (snack)peber, porre, løg – alt finthakket!
Pynt:
Evt. 1 spsk hakket persille, purløg eller andet grønt
Tilbehør:
Rugbrød
Fremgangsmåde:
Befri sardinerne for rygrad, indvolde og evt. løse skæl. Mos sardinerne og rør dem sammen med smør, citronsaft og peber og stil sardinsmørret i køleskabet. Skær kartoflerne i skiver og steg dem gyldne i smør på en god pande.
*) Frosne, skiveskårne kartofler fra frysedisken kan også bruges.
Del æggene, pisk æggeblommerne med mælk og salt, og pisk hviderne stive. Vend æggehviderne sammen med æggeblommemassen. Hæld æggemassen over kartoflerne, og lad omeletten stivne ved lav varme under låg. Her er det, at du samtidig kan tilsætte lidt finthakket grønt (forårsløg, porre, rød peberfrugt, løg)
Drys evt. med lidt krydderurt og server omeletten varm med koldt sardinsmør og rugbrød til. En lille salat til er også god.
Tip:
Sardinsmør kan også bruges som fyld i en sandwich sammen med agurk, tomat og evt. lidt kold omelet.
Pochering af æg er en gammel kunst - den er ikke så svær, når man har øvet sig et par gange!
Pocherede æg med brødcroutoner og røget bacon
(2 pers.)
Ingredienser:
2 æg
2 skiver toastbrød
1 pk bacon
Lidt (krydder)eddike
Smør
2 – 3 fed hvidløg
Persille
Kalveben
Forskellige grøntsager.
Fremgangsmåde:
2 æg slås ud i næsten kogende vand, der forinden er tilsat lidt (krydder)eddike. Efter 2 – 3 minutter tages æggene op, og lægges til side (se nedenfor).
Baconskiverne steges på en pande.
Brødcroutonerne skæres ud af toastbrød, og steges i smør tilsat fintsnittet hvidløg.
Saucen *) koges af kalveben og grøntsager, koges godt ind. Sies og koges ind endnu en gang med flere grøntsager. Sies igen og tilsættes rødvin og koges ind en sidste gang.
Æggene anrettes på en tallerken, saucen hældes over, derefter anrettes bacon og croutoner. Til sidst pyntes med hakket persille.
PS: Man kan lave sin bouillon på en bouillonterning (evt. 1/2 oksekød og 1/2 grøntsag) fra Knorr el. Coop – det er vist ingen dødssynd!
Sådan laver du pocherede æg:
Bring ca. 2l. vand i kog i en stor gryde. Når vandet koger tilsætter du 1 tsk salt samt et skvæt eddike. Skru ned for varmen. Slå æggene ud enkeltvis i en kop UDEN AT BLOMME OG ÆGGEHVIDE BLIVER BLANDET SAMMEN! Rør rundt i vandet i gryden og hæld forsigtigt blommer og hvider i vandet enkeltvis og vær parat til at hjælpe med at samle hviden med et par spiseskeer (det at vandet kører rundt hjælper med til at samle hviden). Lav aldrig mere end 4 pocherede æg ad gangen i gryden (jeg laver kun et enkelt ad gangen) – æggene skal nemlig blot have ca. 4 minutter. Herefter tages de op med en hulske og dyppes i koldt vand et øjeblik. Du vil finde mange interessante opskrifter med pocherede æg – typisk hvor æggene er overhældt med en eller anden form for mayonnaisesauce, hvor de er drysset med krydderurter, og hvor der måske er tilsat små skiver ristet bacon el. skinke.
Nem og hurtig hverdagsret!
Stegte ris med æg og grøntsager
240 g ris
6 æg
Soyasauce
Friskkværnet peber
Risene koges som anvist på emballagen og afdryppes i sigte. Løg hakket fint, champignon skæres i kvarte og agurk deles på langs, befries for kerner med en ske og skæres i skiver. Gulerod skrælles og skæres i små tern.
På en pande steges løg, champignon, agurk og gulerodstern i lidt olie. Tages af panden.
På samme pande hældes den sammenpiskede æggemasse og laves til store røræg.
De kogte ris og de ristede grøntsager tilsættes æggemassen og det hele varmes godt igennem og tilsmages med soya og friskkværnet peber.
P.S.: Er velegnet som hurtig restemad, hvis man har nogle kogte ris i køleskabet!
kaj
Hej Keld
Flot og meget interessant hjemmeside. Kan jeg ikke udskrive hver enkelt opskrift?
Keld Krolmark
Nej, du kan kun bruge "copy-paste". Men, jeg kan i begrænset omfang tilsende dig opskrifter som word-dokumenter. Hilsen
Keld