Oversigt over opskrifter under kategorien:

Brød – franskbrød m.m. (11 stk.)

Bondebrød fra Irland

Cheddar-baconbrød

Franske flutes

Græsk brød  

Helenas græske landbrød

Italiensk brød

Kelds Franskbrød

Landbrød
Majsbrød

Surbrød a la John Price
Sydafrikansk brød med kerner og frø

Ungarske paprikabrød

Brød fra Irland? Selvfølgelig kan de også lave brød!

Bondebrød fra Irland

 

 

 

Ingredienser:

 

2 ½ dl tykmælk

2 ½ dl vand

25 g gær

1 æg

2 spsk olivenolie

1 spsk salt

1 spsk honning

2 fed pressede hvidløg

100 g hakkede hasselnødder

100 g hakkede mandler

240 g grahamsmel 

600 g hvedemel

1 dl solsikkekerner

 

 

Fremgangsmåde:

 

Vand og tykmælk lunes til "lillefingerfinger-varm". Rør gæren ud i væsken og tilsæt olie, æg, honning og hvidløg.

Tilsæt nødder, mandler, solsikkekerner og grahamsmel og rør dejen glat. Tilsæt noget af hvedemelet til dejen er nogenlunde fast. Rør evt mere hvedemel i, til dejen ikke mere er klistret.

 

Form dejen til et brød og lad det hæve på en bageplade 30 minutter.

Pensl brødet med mælk og bag det ved 200° i 30 minutter.

Til sidst skal brødet have et par minutter under grillen, så skorpen bliver hård og sprød

 

 

Jeg bruger også dette brød til min tomatsuppe - se frokost-forretter

Cheddar-baconbrød

Ingredienser:

2 ½ dl lunkent vand (37 grader)

25 g gær

1 tsk salt
2 spsk olivenolie
1 spsk friskskåret rosmarin eller 1 tsk tørret
125 g ristede baconskiver, der er knust
150-200 g groftreven Kerrygold Irsk Cheddar
Ca. 450 g hvedemel
Lidt vand el. olivenolie til pensling
NB: Kelds Franskbrød har jeg udledt af denne opskrift!

 

Fremgangsmåde:

Rør gæren ud i lidt af det lune vand, tilsæt resten af vandet, salt, olivenolie og rosmarin. Rør derefter knapt halvdelen af melet i dejvæsken sammen med de knuste baconstykker og revet ost. Tilsæt resterende mel lidt efter lidt og ælt derefter dejen blød og smidig med så meget mere mel som den kan tage. Lad dejen hæve lunt, tildækket 1 time.

Hæld dejen ud på et melet bord, ælt den igennem og del den i 3 portioner. Tril hvert dejstykke til 40 - 50 cm længde. Læg enderne af de tre stykker dej tæt og flet dem sammen. Buk enderne af dejstykkerne om, læg brødet på bagepapir og lad det hæve ½ times tid, før det pensles og bages gyldent ved 200 grader i 30 - 35 minutter.

 

NB: Jeg har også bagt brødet i en form – det er lidt hurtigere og nemmere!

Flutes - min ældste brødopskrift - hænger sammen med min "Coq au vin-opskrift"!

Franske flutes

(4-6 pers.)

 

Rigtige mænd laver mad 1990-91

 

 

 

Ingredienser:                    

 

15 g gær

1/2 l koldt vand

3 tsk. salt

700-750 g hvedemel

Til pensling anvendes sammen­pisket æg eller vand.

 

   

Fremgangsmåde:

 

Udrør gæren i 2 dl af det kolde vand. Hæld resten af vandet i, tilsæt mel og salt og ælt dejen godt igennem.

 

Stil den i køleskabet i 1 time.

 

Ælt den derefter let igennem og form den til fire flutes (efter ønske eller behag kan man dele dejen i alt fra 2 - 6/8 stykker - der er rigeligt med dej).

 

Lad dem derefter hæve tildækket på en ovnplade et lunt sted i ca. 1/2 t.

 

Skær skrå ridser i brødene, pensl dem med æg eller vand og bag dem ved 225 grader i 15 - 20 min.

Lidt anderledes end Helenas græske landbrød

Græsk brød  

 

 

Ingredienser:

 

3 dl lunkent vand

25 g gær

4 spsk olivenolie

1 tsk salt

1 æg

300 g durummel

200 g hvedemel

75 g sorte oliven

100 g feta

 

 

Fremgangsmåde:

 

Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt olie, salt, æg, durummel og det meste af hvedemelet. Ælt resten af hvedemelet i dejen, så den bliver blank og smidig.

Lad det hæve et lunt sted, tildækket, i ca. 2 timer.

 

Ælt dejen igennem og rul den ud med kagerulle til en rektangel. Skær oliven i mindre stykker og smuldr fetaen. Læg oliven og feta i en stribe midt på dejen.

Rul dejen sammen (som en roulade) og form den som en snegl på en bageplade.

 

Lad brødet efterhæve ca. 30 minutter.

Drys mel over og bag brødet 35 minutter ved 200° på nederste rille.

Opskriften til dette brød går tilbage til 1990. Jeg har oprindeligt formet dejen som en lang pølse, som jeg igen har rullet sammen som en snegl - på den måde får du et rundt brød!

Helenas græske landbrød

 

 

Ingredienser:

 

25 g gær
2 tsk salt
½ dl olivenolie
6 dl vand - lunkent

Røres sammen 
- derefter tilsættes

125 g majsmel
700 - 800 g hvedemel

 

 

Tilberedning:

 

Pas på at dejen ikke bliver for fast!

Hæver i en skål i 2 timer - æltes let igennem, og formes til 2 runde brød, som efterhæver på bagepladen i ca. 1 time.

Sæt brødene i en 275° varm ovn i 10 min.

- sluk for ovnen og lad brødene stå i 20 min. i den slukkede ovn.


Obs ! Overhold hævetiden.

Her er der tale om en lang dags arbejde!

Italiensk brød


 
Ingredienser:

40 g gær
2 tsk salt
5 dl vand
1 spsk olivenolie
1 tsk sukker
450 g pastamel
500 g pizzamel 

 

Fremgangsmåde:

Smulder gær i en skål, tilsæt salt og lad det opløse gæren (det virker!) Tilsæt vandet, olivenolien, sukker og - lidt efter lidt - pastamelet. Gem en håndfuld til at drysse brødet med til sidst. Derefter kommes pizzamelet i. Ælt dejen 10-15 minutter til den er smidig. Grundighed her er meget vigtigt for et vellykket resultat.

Stil derpå dejen til hævning med et vådt viskestykke over i 5-10 timer (jo længere des bedre). Når den er klar slås dejen ned og formes derpå til et aflangt brød. Lad det efterhæve en times tid. Rids så brødet på langs med et barberblad og tryk det let sammen igen. Pensel med vand, og drys lidt pastamel over brødet.

Kom det i en kold ovn, og sæt temperaturen til 225 ° Bag brødet i 35 minutter. Sluk ovnen og giv det 10 minutters eftervarme i ovnen. Eller kom brødet i en opvarmet ovn ved 225 ° og bag det i 35 minutter (det tager mere strøm og er ikke bedre) Når brødet er klart, lyder det hult, når man banker på det. Sæt det på en rist og lad det køle af.

Dette er også et brød jeg har bagt i mange år. På det sidste har jeg eksperimenteret med at tilsætte væsken lidt Atamon for holdbarhedens skyld - det ser ud til at virke!

Kelds Franskbrød

 

Ingredienser:

 

3 dl lunkent vand (37 grader)
25 g gær
1 tsk salt
2 spsk olivenolie
1 tsk tørret oregano (kan udelades!)
Ca. 500 g hvedemel
Lidt vand el. olivenolie til pensling

OBS: En del af hvedemelet kan erstattes af rugmel, f. eks. 100 g. I så fald blander du 100 g rugmel med 350 g hvedemel (bland det godt - tørt). Du kan også tilsætte rugkerner - 50 g opblødt i 1/2 dl lunkent vand (100 g rugmel, 300 g hvedemel & 50 g kerner. De opblødte kerner tilsættes væsken, hvorefter det blandede mel tilsættes lidt efter lidt. Til anden æltning bruger du blot hvedemel. Blandingen med kerner, rugmel og hvedemel giver en god konsistens!

 

 

Fremgangsmåde:

 

Rør gæren ud i lidt af det lune vand, tilsæt resten af vandet, salt, olivenolie og oregano. De opblødte kerner tilsættes væsken og det blandede mel tilsættes gradvist. Dejen æltes herefter blød og smidig - tilsæt evt. mere hvedemel. Lad dejen hæve lunt, tildækket 1 time.

 

Hæld dejen ud på et melet bord, ælt den igennem. Læg dejen i en franskbrødsform, og lad brødet hæve tildækket ½ times tid, før det pensles og bages gyldent ved 200 grader i 30 *) - 35 minutter.

 

*) Varmluftsovn: 30 min.

NB: Pak det varme brød ind i et vådt viskestykke!


 

Én af mine ældste franskbrødsopskrifter

Landbrød

(Rigtige mænd laver mad - fra 1990-91)

 

 

 

Ingredienser:

 

50 g smør/margarine

2 dl vand

25 g gær

Ca. 300 g hvedemel

1 spsk salt

100 g sigtemel

Æg til pensling

 

 

 

Fremgangsmåde:

 

Fedtstoffet smeltes og vandet kommes i. Når blandingen er fingervarm, opløses gæren heri, og saltet tilsættes. Derefter tilsættes sigtemelet, og der røres så meget hvedemel i, som dejen kan bære – den skal være smidig og blød – og samtidig slippe hænderne.

 

Dæk dejen med et klæde, og lad den hæve et lunt sted ca. ½ time.

 

Ælt dejen igennem igen, og form den til ét stort eller 2 mindre runde brød, og lad dem hæve igen 15 – 20 min. Rids dem og pensl dem med æg.

 

Brødene bages ved 200º i ca. 45 min. Bank på undersiden med en finger – lyder det hult, er brødet/brødene færdige.

 

 

Arbejdstid:

 

ü      Forberedelse      15 min

ü      Hævning            30 min

ü      Bearbejdning      10 min

ü      Hævning            20 min

ü      Bagetid              45 min

ü      I alt                    2 timer

Også en rigtig gammel opskrift!

Majsbrød

(Rigtige mænd laver mad - fra 1990-91)

 

 

 

Ingredienser:

 

50 g gær

1 dl lunken mælk

2 dl lunken vand

225 g majsmel

½ tsk salt

300 g hvedemel

50 g smør (tempereret)

 

   

Fremgangsmåde:

 

Findel gæren i en skål. Hæld mælken i, og rør gæren glat. Tilsæt vand, majsmel, salt og halvdelen af hvedemelet.

 

Rør dejen jævn og rør smørret i af et par gange.

 

Ælt mere mel i lidt efter lidt og ælt dejen glat og jævn.

 

En brødform pensles med smeltet smør. Drys med majsmel og kom dejen i.

 

Lad den hæve tildækket og lunt til den har nået dobbelt størrelse.

 

Bages på nederste rille i forvarmet ovn ved 200º i ca. 1 time. Tag brødet ud af formen de sidste 10 min. Afkøles herefter på en rist. 

Surbrød er ved at gå af mode, men det er dejligt brød til laks eller gammelost med fedt og sky!

Surbrød a la John Price

Ingredienser:

35 g gær
250 g kærnemælk (1/4 liter)
1 æg
1 dessertske sukker
1 tsk salt
½ kg sigtemel
Kommen
Æg til pensling
Groft salt til at strø på brødet

Fremgangsmåde:

Gæren røres ud i kærnemælken. Ægget røres sammen med sukker og heri sigtes melet. Til slut æltes kærnemælken med den oplæste gær i sammen med kommen.

Dejen hæves køligt 2 - 3 timer og formes på pladen til to store eller seks små fløjter. Alternativt kan brødet bages i form.

Efterhæver ca. 20 minutter, pensles med æg og overdrysses med kommen og groft salt.

Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 25-30 minutter. Lidt længere ved to store brød.

Surbrød er velegnet til laks eller bare en skive ost.

Navnet lyder eksotisk, men indholdet kunne være nordisk!

Sydafrikansk brød med kerner og frø

 

 

Ingredienser:

 

25 g gær

3 ½ dl vand

3 tsk honning

250 g grahamsmel

200 g durummel

1 tsk salt

3 spsk sesamfrø

3 spsk solsikkekerner

3 spsk hørfrø

3 spsk hakkede nødder

 

 

Fremgangsmåde:

 

Rør gæren ud i det lukne vand og tilsæt grahamsmel, honning, kerner og nødder og lad det stå i 30 min.

Tilsæt durummelet, men hold lidt tilbage; ælt og tilsæt mere mel hvis dejen er for klistret. Dejen skal dog være noget fugtig. Kom dejen i en smurt bageform, dæk den til med film, så den er lufttæt, og lad den hæve i 1 time.

 

Sæt brødet i ovnen ved 200° i 20 minutter. Vend brødet ud af formen, og bag det yderligere 10-15 min.

Lad brødet afkøle på en bagerist under et viskestykke.

En forholdsvis ny opskrift (fra 2006), som jeg ikke har prøvet endnu. Men den lyder da spændende?

Ungarske paprikabrød

 

 

Ingredienser:

 

¼ l mælk
75 g margarine
25 g gær
1 æg
2 tsk salt
2 tsk sukker
2 tsk paprika
120 g kogte, mosede kartofler
625 g hvedemel

Pensling:
1 sammenpisket æg

 

   

Fremgangsmåde:

 

Mælk og margarine lunes og hældes i en skål. Gæren smuldres og røres i mælken.

Æg, salt, sukker, paprika, kartofler og mel tilsættes, og dejen æltes til den er glat og let slipper skålen.

Dejen æltes igennem på bordet, til den er blød og smidig. Skålen drysses med lidt mel. Dejen lægges i skålen og et viskestykke lægges over. Hæver ca. 50 minutter et lunt sted, til dejen har dobbelt størrelse.

Dejen slås ned og deles i 4 stykker. Formes til 35-40 cm. lange brød. Pladen dækkes med bagepapir eller smøres med margarine. Brødene lægges på pladen, og et viskestykke lægges over. Efterhæver ca. 30 minutter et lunt sted.

Brødene pensles med æg og ridses med en skarp kniv eller et barberblad.

Ovnen opvarmes til 220 grader. En ildfast skål med vand stilles i bunden af ovnen. Brødene bages på midterste ovnribbe 25-30 minutter.