Tilføjelse til Stillehavskrigen - 2. Verdenskrig
Tirsdag den 29.03.2022
Jeg har tilføjet et afsnit om japanernes sidste indædte modstand.
Her beskriver jeg de enormt høje japanske tabstal fra medio 1943 og frem mod krigens afslutning aug/sep 1945. Under disse 11 slag om en række japansk erobrede øer i det sydvestlige Stillehav lå de japanske tabstal i mange tilfælde tæt på 100 %. Det sidste store slag før den japanske overgivelse, var invasionen af Okinava, hvor 95 % af den japanske garnision på 110.000 mand blev dræbt.
Hvad værre var, at ud af en civilbefolkning på 300.000 døde mellem 40.000 og 150.000 - de fleste gennem selvmord, idet kejseren og den øverste militærledelse påstod at amerikanerne torturerede japanske mænd og voldtog og dræbte japanske kvinder.
Opskrifter for min sildefrokost 2018
Lørdag den 02.03.2019 💔
Jeg har nu lagt opskrifterne ud på min hjemmeside for min traditionelle Silde-/Julefrokost 2. juledag.
Desværre måtte jeg aflyse arrangementet pga. sygdom, men til glæde for de, der følger mine opskrifter her, har jeg valgt at lægge opskrifterne ud alligevel (se under fanen "Sildefrokost 2018".
PS: Det lykkedes mig at gennemføre min sildefrokost den 12. januar 2020 for venner, børn og børnebørn (vi var 12 i alt) - det er så 20 år, jeg gennemfører denne!
5 nye opskrifter på "Gamle danske retter"
Onsdag den 12.09.2018😀
Jeg har for nyligt udarbejdet en opskriftsoversigt på "Gamle danske retter". Jeg har dels gået mine egne opskrifter igennem/rodet rundt i min egen hukommelse, og så har jeg været en tur på internettet.
Resultatet er blevet imponerende 67 opskrifter på "Gamle danske retter" (ok, ikke alle er helt danske eller lige gamle).
Jeg har lagt 5 af disse opskrifter ind på mine hjemmeside - se under "Nye opskrifter".
Nyt tilbehør til kødretter
Fredag den 02.03.2018🙃
Hermed en lidt forsinket nyhed!
September 2017 lagde jeg tre nye opskrifter ind under fanebladet: "Nye opskrifter".
Det drejer som om noget ualmindeligt lækkert tilbehør til forskellige kødretter, f. eks. roastbeef, flanksteak el. lign. Tilbehøret hedder:
- Agurkesalat med creme fraiche
- Coleslawsalat med ingefær
- Fransk kartoffelsalat
Jeg har serveret alle tre slags tilbehør flere gange indenfor det sidste halve år (alle tre på én gang) - og med stor succes.
Opskrifterne findes som nævnt under "Nye opskrifter".
Hvor får jeg mine fisk fra?
Onsdag den 03.01.2018😘
Jeg er blevet spurgt hvorfra jeg få mine fisk! Først og fremmest i mit lokale supermarked, men så kører jeg også 1-2 gange årligt til Fiskehuset på havnen i Gilleleje (tlf 48300110), hvor jeg flotter mig lidt. I vinterhalvåret køber jeg bl. a. rensede og udbenede sild, som jeg fryser ned til bl. a. min julefrokost. Jeg køber som regel også en røget ål, men det er jo efterhånden ret dyrt.
Her til februar har jeg inviteret gæster til stegt ål med stuvede kartofler (gæsterne kender ikke menuen endnu)! Jeg har i den forbindelse været på nettet hos www.aalogco.dk, der sælger både ferske stegeål og røgede ål (samt en række andre fiskearter). Fisken sendes nedfrosset og det passer fint med tilberedelsen ved fremkomsten. Aalogco har også en række spændende fiskeopskrifter.
Jeg glæder mig til at prøve de stegte ål - det er rigtigt mange år siden, jeg sidst fik det!
Sildefrokost 2017
Torsdag den 21.12.2017🙃
Julefrokost tirsdag den 26.12.2017
1. Balsamiko sild m. ristede mandler
2. Porresild på dansk
3. Rødvinssild m. enebær & ingefær
4. Sennepssild med honning
5. Sild i chilisauce m. creme fraiche & sherry
6. Sild med balsamico & rødbeder
7. Sild med løg og æbler
8. Stegt sild m. sennep, dild & akvavit
NB: Opskrifterne følger efter nytår!
Nyt om sild (og hornfisk)
Mandag den 13.11.2017👍
For et par dage siden fulgte jeg brdr Price på TV - den stod på "Højt belagt". Bortset fra, at jeg var lidt skuffet over deres valg af smørrebrød - bøf-bearnaise er da ikke smørrebrød! - så blev jeg lidt inspireret af deres "kogte, syltede sild", som iøvrig lige så godt kunne have heddet "sild i gelé". For 30-40 år siden arvede jeg nemlig et par opskrifter fra min mormor og mor - den ene hed "Syltede sild fra 1924" og den anden hed "Hornfisk i gelé". Begge retter eller opskrifter passer fint til det danske frokostbord. Nedenfor gengiver jeg de to opskrifter.
Syltede sild fra 1924 (Opskrift fra syltebog fra 1924 – arvet efter min mormor) | Hornfisk i gelé (Min mor lavede tit hornfisk i gelé, allerede da jeg var barn/ung) |
Ingredienser: 1 kg ferske sild (evt. dybfrosne, der optøs i køleskab). Eddike-saltlage: ½ l vand ½ l eddike 100 g salt Eddike-sukkerlage: ¾ l eddike 500 g sukker 1 tsk atamonpulver (el. flydende atamon) Desuden: 1 spk sennepskorn (el. 1 – 2 pk. sylteblanding) 2 bdt dild 5 store løg | Ingredienser: 1 kg hornfisk 2 laurbærblade 1 helt bundt persille 3 dl tør hvidvin Ved serveringen: Lidt eddike fra syltede agurker el. asier
|
Fremgangsmåde: Sildene renses, udbenes som dobbelte fileter, skindet fjernes (ikke strengt nødvendigt) og de lægges i eddike-saltlagen ét døgn. Optages, aftørres, deles i passende stykker (2-3 dobbelte stykker pr. sild – afhængigt af størrelsen!) og lægges lagvis i et glas med patentlukning sammen med sennepskorn (sylteblanding), dild og løgskiver. Eddike og sukker koges til en lage, som tilsættes atamonpulver, og hældes i afkølet stand over sildestykkerne. Læg pres på og luk glasset. Kan spises efter ca. 1 uge. Holdbarhed 3 – 4 mdr. i køleskab. Du kan også købe silden hos din fiskehandler,rensede og udbenede! | Fremgangsmåde: Vin, vand, peberkorn, laurbær, 1 par stilke persille og løget i skiver koges sagte et kvarters tid. Den rensede hornfisk skæres i ca. 5 cm lange stykker, der drysses med salt. Lad hornfisken pochere ca. 5-8 min. i kogelagen. Når stykkerne er møre, men stadig faste, tages de op og afkøles. Benene fjernes herefter forsigtigt. Herefter sies lagen, og husblassen sættes i blød i koldt vand. Kog 5 dl *) af lagen op med husblassen, og lad den afkøle uden den stivner. Damp ærte- og gulerodsblandingen i ca. 5 minutter, og hæld vandet fra. Læg hornfiskekødet og ærte-gulerodsblandingen lagvis i et stort sylteglas *), og hæld lagen over. Glasset stilles koldt indtil geléen er stivnet. Serveres på rugbrød med lidt eddike fra syltede agurker el. asier dryppet over fisken. NB: Det er nemt at udbene hornfisk – benene er grønne, så du overser dem ikke! |
Gamle danske opskrifter
Torsdag den 12.10.2017❤
Hen over sensommeren har jeg arbejdet med at oprette en slags kartotek over "Gamle danske opskrifter". Retter som ikke mange af os tilbereder eller spiser mere. Yngre mennesker har i mange tilfælde næppe hørt om disse retter - endsige smagt dem. Jeg må indrømme, at jeg ikke siden min ungdom har smagt mange af disse retter.
Men, jeg har i de senere år lavet flere af retterne til mine børnebørn, og sjovt nok synes de som regel rigtigt godt om dem (f. eks. stuvet spidskål). Også i min omgangskreds er man begyndt at lave disse retter - og endda invitere gæster til disse retter. Så sent som i går var jeg i byen og fik serveret "sprængt oksebryst med peberrodssovs" - det smagte rigtigt godt.
Jeg har fundet i alt 58 "gamle danske opskrifter", og har samlet opskrifterne på dem. Jeg kan i flæng nævne f. eks. "irsk stuvning, skipperlabskovs (de to retter minder lidt om hinanden), revelsben, brændende kærlighed, ruskomsnusk, forloren hare, grønlangkål, kåldolmere, svinekæber, kalvetunge, millionbøf med mos, skidne æg og stegt sild med løgsovs". Alle disse opskrifter har jeg nu liggende på en word-fil.
Og så har jeg næsten fastlagt de 8 opskrifter med sild, som jeg vil servere for familie og venner 2. juledag i år. Det er nu 18. gang jeg inviterer til silde-julefrokost - de første mange år var det 10 forskellige/ nye) slags sild - nu er jeg gået ned til 8 forskellige slags. I alt har har jeg gennem årene vel nok serveret op mod 140 forskellige slags sild for mine gæster - men det er stadig kun ca. 10 % af alle mine sildeopskrifter. Jeg lægger årets sildeopskrifter ud på min hjemmeside inden længe - opskrifterne kommer i starten af det nye år.
Nyt omkring 2. verdenskrig
Onsdag den 13.09.2017💋
Jeg har i dag afkortet afsnittet: "Vesteuropa & Afrika WWII", således det er mere overskueligt. Desuden har jeg tilføjet et nyt afsnit: "Optakten til WWII", hvor jeg beskriver hvornår de forskellige nøglekampagner og -aktiviteter fandt sted.
3 nye opskrifter fra 2017
Onsdag den 15.03. 2017
I dag har jeg lagt tre nye opskrifter ind på siden: "Opskrifter fra 2017". Det drejer sig om:
- Aspargessalat
- Mørbrad med ris på asiatisk maner
- Bøf med svampe og bambusskud
Opskrifter fra 2017
Mandag den 16.01.2017 😲
Jeg har i går oprettet en ny side under opskrifter (faktisk er det en erstatning for opskriftssiden "Skagen 2015"). Siden hedder nu "Opskrifter fra 2017", hvor jeg har lagt fem relativt nye opskrifter ind - opskrifter som jeg lige har prøvet - eller opskrifter som jeg synes er interessante.
Jeg vil løbende supplere med nye, og forhåbentlig spændende opskrifter - eller simpelthen skifte opskrifterne ud med nye!
8 sildeopskrifter fra 2016
Fredag den 13.01.2017 😉
Så er min traditionelle silde-jule-frokost 2. juledag 2016 overstået, og som lovet har jeg hermed lagt opskrifterne ud på min hjemmeside (se under: "Sildefrokost 2016".
PS: Flere personer har spurgt mig, om det er muligt at printe opskrifterne ud enkeltvis. Svaret er desværre nej, men man kan sagtens lave en "copy & paste" - og så printe opskriften ud i word!
Min traditionelle julefrokost 2016
Onsdag den 14.12.2016 😋
Så nærmer vi os julen og min traditionelle julefrokost 2. juledag bestående af sild alene. Oprindeligt serverede jeg 10 forskellige slags sild - og sild alene hvert år - vi er dog nu nede på 8 forskellige slags. Og så er det nye opskrifter hvert år, men jeg har også 1.250 opskrifter at tage af - hvoraf langt over 100 kan findes her på min hjemmeside!
Det er iøvrigt 17 gang jeg holder denne lidt specielle julefrokost for gamle venner, mine børn og børnebørn. Vi bliver 16 personer i alt!
Efter nytår lægger jeg opskrifterne ind her på min hjemmeside, men foreløbigt kan du læse hvilken silderetter, jeg serverer her om 12 dage.
Julefrokostmandag den 26.12.2016Absolut sild # Basilikumsild m. parmesanost # Fennikelsild m. ingefær # Matjessild m. rødbeder og æble # Norsk silderet # Princip sild fra Føtex # Sennepsmarineret sild # Stegte sild i sherrylage
11.09.2016 |
Lidt billeder fra mine seneste ferier
Mandag den 12.09.2016😀
I forlængelse af min rejseplan for min ferie i juli måned 2016 til Tanzania og Zanzibar, har jeg nu lagt en række billeder fra ferien ind på hjemmesiden.
Og så har jeg med 1 1/2 års forsinkelse lagt billeder ind på hjemmesiden fra min tur til Thailand februar 2015 sammen med min familie.
Begge sæt billeder kan ses under: "Mine billeder" - hhv. Tanzania juli 2016 samt Thailand feb 2015.
Opsamling på det sidste års aktiviteter
Lørdag den 03.09.2016🤪
Jeg har ikke været flink til at opdatere min hjemmeside det sidste års tid. Men selvfølgelig er der sket noget de sidste 12 måneder:
Min sædvanlige sildefrokost 2. juledag 2015 (16. år i træk) - 2015 opskrifterne kan ses på min hjemmeside, 1 uges ferie i uge 19 på Jeckels Hotel i Gl. Skagen, golfture med venner, familie og gamle kollegaer til Skåne i ugerne 24, 30 og 33. Her har jeg spillet Söderåsens GK 4 gange, min hjemmebane Sönnertorp GK 1 gang og Bjäre GK 2 gange. Og på Skagen blev det til 4 gange golf. Endelig er der så "prikken over i'et":
14 dages ferie i uge 28-29 med familien i Tanzania incl. Zanzibar fordelt på 1 uges safari og 1 uges sol- og badeferie.
Sidstnævnte har jeg skrevet et par ord omkring, og disse er allerede lagt ind på min hjemmeside (se Mine Rejser - Tanzania 2016). Jeg vil senere også lægge et antal billeder fra rejsen ind på hjemmesiden.
Jeg har godt nok været på safari mange gange - i Sydafrika - men antallet af dyr i Østafrika er overvældende. Til gengæld er der ikke meget andet at opleve her.
Seneste kommentarer
Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj
Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?
I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg
Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.