Karrysild er en af de mest traditionelle sildeopskrifter
Sidste jeg talte mine opskrifter, kom jeg frem til:
- 42 opskrifter med karrysild
- 46 opskrifter med senneps sild
- 87 opskrifter med
stegte sild
- 65 opskrifter med sildesalat
- I alt 240 opskrifter!
Jeg har foreløbigt valgt at lægge 25 opskrifter
med karry sild ud på hjemmesiden. Senere kan det være, at der også kommer et udvalg af de øvrige typer.
NB: Enkelte af disse opskrifter kan evt. også findes under mine "Sildefrokost opskrifter 2000 -
"
Et lille praktisk tip!
Når du laver dine egne karrysild!
Nogle mennesker sværger til, at man skal brænde karryen af først, når man laver karrysild. Her kan du se, hvordan du gør:
Tag lidt smør eller olie samt 1 tsk god karry. Varm fedstoffet op og svits karryen under svag varme mens du rører rundt. Karryen er klar, når den skifter farver og dufter som karry skal.
Herefter blander du karry og creme fraiche 38 % (ca. 3 spsk) samt en god (hjemmelavet?) mayonnaise (ca. 2-3 spsk). Dertil salt og peber. Sildestykkerne har du afdryppet, skåret i mundrette bidder og kan nu vende dem i karrysaucen (brug ca. 3-4 fileter af mar. sild).
Pyntes af med kvarter af hårdkogte æg, halve sherrytomater, løgringe samt lidt grønt.
Efter eget ønske kan du supplere saucen med finthakkede løg, æble og surt. Du kan evt. justere den gule farve med gurkemeje.
Bør trække nogle timer koldt før serveringen!
Karrysild er en af de mest traditionelle sildopskrifter
Silderet: | Ingredienser: |
| Fremgangsmåde: |
Bornholmske Karrysild
| 4 mar. sildefiletter 4 kogte små kartofler 2 hårdkogte æg Dressing: Mayonnaise Creme fraiche eller fløde Lidt sildelage | Dressing, fortsat: Karry Salt Hvid peber Dild, hakket Kapers, hakket Til pynt: 2 – 3 salatblade 2 tomater | Fileterne skæres i store stykker og dryppes af, men lidt af lagen gemmes. Kartoflerne skæres i mellemstore skiver. Æggene halveres. Dressing: Mayonnaisen blandes med lidt creme fraiche og røres sammen med lidt af sildelagen til dressingen bliver lind. Herefter tilsættes karry, salt, hvid peber og lidt hakket dild samt kapers. Sildestykker og kartofler blandes i.
Anrettes i skål med lav kant og pyntes med stykker af salatblade, tomatbåde og en stor dusk dild |
Fiskeman-dens Karrysild | 500 g mar. sildefileter
| 1½ spsk. Soya | Sildefileterne skæres i passende stykker. Dressingen blandes af mayonnaise, sukker, karry efter behov, Soya og krydderlage til den ønskede konsistens er nået. Sildefileterne blandes i dressingen. Lad gerne sildene trække køligt i et døgn før servering. Karrysilden pyntes med æg og karse. |
Gravad karrysild
| 2 kg fileterede, ferske sild uden skind 0,75 dl citronpeber 0,6 dl knust hvid peber 680 g sukker
|
1 ½ dl æblemos 2 ½ spsk karry 1 bdt purløg Til gravningen: 3 l vand 2 dl salt 4 dl eddike
| Bland vand, salt og eddike indtil saltet er opløst. Bland sildefileterne i, og sørg for at de flyder frit i væden. Lad det stå koldt 1 døgn. Bland karryen op med lidt madolie. Tilsæt æblemosen, og rør det hele godt igennem. Bland sildefileterne med de øvrige ingredienser, og tilsæt til sidst æblemosen med karry samt purløg. Lad det hele stå 2 – 3 dage i køleskabet. Ind i mellem skal det hele røres igennem for at få sukkeret opløst. |
Grøn karrysild | 4 marinerede sildefileter 1 dl frossen spinat 2 dl yoghurt 1 dl mayonnais 1 fed hvidløg | ½ - 1 spsk grøn karrypasta 1 spsk flydende honning 1 æble Frisk koriander
| Optø spinaten og pres vandet ud af denne. Hak det fint. Bland det med yoghurt og mayonnais. Finhak hvidløgsfedet, og rør det i yoghurt- og mayonnaise blandingen sammen med den grønne karrypasta og den flydende honning. Skær æblet i små terninger og bland det i saucen. Skær silden i 1 ½ cm brede bidder, og rør dem i saucen. Evt. Pyntes med lidt frisk koriander. |
Karry- og æblesild
| 4 – 5 marinerede sildefileter 2 dl mayonnaise 4 dl cheasy fraiche 2 syrlige æbler, skrællede ½ dl kapers | ½ 1 spsk karry 1 dl hakket persille ½ porre, finthakket 1 spsk lys sirup Salt Peber Lidt citronsaft | Skær æblet i terninger. Bland alle ingredienserne undtagen silden. Smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft.
Skær silden i mundrette bidder og bland den i saucen.
Stilles koldt 1 døgn før serveringen. |
Karrysild
| 4 mar. sildefileter
Karrysaucen: 1 løg 1 gulerod 1 æble 1 rød peberfrugt 1 spsk smør 1 spsk karry | 2 tsk honning 2 dl crème fraiche 2 dl mayonnaise 1 dl hakket purløg Salt og peber Pynt: 2 hårdkogte æg 1 tomat Karse | Hak løget, guleroden, æblet og peberfrugten. Smelt smørret sammen med karryen ved lav varme og afkøl det. Bland creme fraiche og mayonnaise med karryen. Afdryp silden og del fileterne i gaffelbidder og bland dem op i karrysaucen.
Skal trække mindst 10 timer.
Ved serveringen pynter med hårdkogte æg skåret i kvarter, tomatbåde og karse. |
Karrysild med allehånde
| 4 udblødte saltsildefileter (el. mar. sildefileter)
Karrylage: | Karrylage, fortsat: 1 lille syrligt æble i terninger | Bland samtlige ingredienser til karrylagen i en skål.
|
Karrysild
med ananas | 1 glas karrysild 300 - 350 g 3 skiver ananas fra dåse | Pynt: Kapers Dild | Rør fløde og ananassaft sammen og bland med sild og karrylage.
Skær ananasskiverne i små stykker og vend dem i sildene.
Anret salaten i en skål. |
Karrysild med banan | 4 mar. sildefileter ½ dl mayonnaise ½ dl fløde 13 (el. piskefløde
| 2 bananer 3 tsk karry 2 hårdkogte æg | Skær silden i passende stykker og læg dem i en skål. Pisk fløden til skum og bland den med mayonnaise og karry. Mos bananerne med en gaffel. Bland det hele sammen, og hæld det ud over sildestykkerne. Pynt med kvarte, hårdkogte æg. |
Karrysild med Brøndum snaps | 4 marinerede sildefileter 1 stort løg, hakket 1 æble, hakket i små stykker 1 – 2 tsk karry | 1 - 2 dl cheasy fraiche 5 dl Brøndum snaps (eller efter smag) Lagen fra de marinerede sild
| Varm hakket løg og æble på panden sammen med karry. Kog panden af med Brøndum snaps, og bland det hele i en skål sammen med en passende mængde lage fra de marinerede sild og lidt creme fraiche.Sildefileterne skæres i mindre stykker, og tilsættes saucen. Det hele skal hvile i mindst et par timer. Karrydressingen har et både sødt og stækt præg, der elegant fremhæves af Brøndums snapsens klare smag. |
Karrysild meddruer | 2 glas marinerede sild1 lille løg150 g champignoner200 g grønne druer u/sten | Dressing:1 dl mayonnaise2 dl creme fraiche 9%2 tsk karrySaltPeber | Lad sildene dryppe godt af og skær dem i mindre stykker. Hak løget. Rens champignonerne og skær dem i skiver. Halver og udsten druerne.
Læg sildene m.m. i en skål og hæld dressingen over inden serveringen og pynt med lidt druer. |
Karrysild med ristede æbler | 3 marinerede gammeldags modnede sildefileter 1 hårdkogt æg 2 chalotteløg 2 søde æbler Olie til stegning | Karrysauce: ½ dl. flødeskum 50 g mayonnaise 50 g creme fraiche 1 tsk karry Saften af 1 citron Salt & Peber 1 hårdkogt æg | Skær sildefileterne i små stykker, og læg dem i et serveringsfad med det hakkede æg og de hakkede løg. Skær æblerne i tynde både, og fjern kernehuset. Rist æblefileterne hårdt i lidt olie på en pande. Rør flødeskum, mayonnaise og creme fraiche sammen, og smag til med karry, citronsaft, salt og peber.
Hæld blandingen over silden. Salaten skal trække mindst 1 time. Pynt med æg i både og de ristede æblefileter. |
Karrysild med sennep | 4 kyddersildefileter 1 dl mayonnaise 1 dl creme fraiche 3 tsk fransk sennep
|
1 spsk karry 1 spsk sukker 1 tsk spidkommen 2 spsk finskåret dild | Bland alle ingredienser undtagen silden og den finthakkede dild. Skær sildefileterne i passende bidder, og vend dem i saucen.
Silden skal trække 1 døgn før servering.
|
Karrysild med æble og kanel | 4 mar. sildefileter (el. Kryddersild) | 1 tsk stødt kanel | Skær silden i passende stykker. Rør yoghurt op med kanel, karry, æble og løg. Smag til med salt og peber. Servéres med godt rugbrød til. |
Karryæg med matjes-sild og salat (8 pers.) | 1 icebergsalat | 4 matjesfileter (el. kryddersildefileter) 1 bk karse | Rør mayonnaisen sammen med fløde og smag til med karry.
Skær matjesfileterne igennem på skrå og arranger dem imellem æggene |
Kelds karrysild (klassikeren!) | 4 marinerede sildefileter 2 dl mayonnaise 2 dl cheasy fraiche 1 finthakket rødløg 2 pigeon æbler i fine tern | 2 tsk karry 1 tsk gurkemeje Salt Pynt: Æg i kvarter Tomatbåde Karse el. dild | Fileterne skæres i passende stykker. Mayonnaise og creme fraiche røres med karry og smages til med salt, rødløg og æbler blandes i, tilsæt evt. lidt sildelage til en passende
flydende konsistens. Til slut vendes sildestykkerne i dressingen. |
Kryddersild ikarry
| 4 kryddersildefileter Dressing: 50 g mayonnaise 1 dl syrnet fløde 13% 2 tsk mild Karrypasta | Dressing, fortsat: Salt Peber 1 løg 1 chili 1-2 spsk Mangochutney | Rør en dressing af mayonnaise, syrnet fløde og krydderier. Tilsæt finthakket løg, chili og hakket mangochutney. Lad kryddersildene dryppe godt af, skær dem i små stykker på skrå og vend dem i dressingen. Pynt evt. med løg.
Tips: Har de ikke karrypasta, kan de selv riste lidt karry i noget fedtstof på en pande. |
Kryddersild ikarry-mayonnaise | 4 kryddersildefileter 100 g mayonnaise ½ dl fløde
| Sennep Karry Radiser Purløg
| Fileterne skylles og overhældes med mayonnaisen som er rørt op med fløde, tilsat karry og sennep efter smag.
Pyntes med purløg og radiser.
|
Livas karry sild
|
4 - 6 marinerede sildefileter 1finthakket løg 1 finthakket madæble 2½ dl cheasy fraiche 2 ½ dl mayonnaise 1 ½ dl p iskefløde
| 2 tsk karry (el. efter smag) Salt Peber
Pynt: Karse Tomater
| Bland saucen – tilsæt de hakkede løg samt æblet. Skær sildefileterne ud i mundrette bidder, og bland disse op i saucen. Lad det hele trække i 24 timer, og pynt med karse og tomat både før serveringen.
Efter smag kan du supplere dressingen med lidt revet muskatnød, spidskommen og/eller koriander. Evt. også lidt hvidvinseddike, som tager den ”mejerigtige” smag fra cheasy fraichen. |
Rugmelssild med æble-karry | 4 store sildefileter | Æblekarry: | Luk sildefileterne sammen og vend dem i rugmelet med salt og peber. Steg dem på en meget varm pande i smør i ca 3 minutter på hver side. Til æblekarryen hakkes løgene og svitses i en gryde med olie sammen med karryen. Æblerne skrælles og skæres i terninger der kommes i gryden med bouillonen.
Lad det simre 5 min. til alt er mørt. Rør fløden i og smag til med salt og peber. Serveres til/ovenpå silden. |
Rullesild med karry-kartofler
| 8 sildefiletter (ferske sild).
| Karrykartofler: Pynt: | De skyllede sildefileter lægges med kødsiden opad - strøs med salt, og 1 dildkvist
lægges på hver filet. Fileterne rulles fast sammen fra hoved mod halen og lægges tæt sammen i ildfast fad eller gryde med sammenføjningen nedad. Ingredienserne til kogelagen blandes og får et opkog. Hældes derefter
straks over silden. Fileterne dampes ved forvarmet ovn ca. 20 minutter ved 150 C eller i gryde ca. 8 minutter ved svag varme. Låg lægges over. Silden afkøles i lagen, må gerne trække 3-4 timer. Karrykartofler: Mayonnaisen blandes med citronsaft og creme fraiche. Karry og revet løg tilsættes, smages til med salt og peber. Kartoflerne blandes med dressingen. Karrykartoflerne anrettes på fad og pyntes med en hel rød peberfrugt skåret i terninger. Ved siden af lægges de velafdryppede "rullesild", som pyntes med friske dildkviste.
|
Rødkarrysild
| 1 – 1 ½ ds matjesild i bidder | Rød karrypasta | Kog creme fraichen op med karrypastaen efter smag. Lad saucen blive kold. Afdryp sildefileterne godt, og skær dem i mindre bidder. Sildestykkerne vendes i saucen, og de trækker køligt i et døgn. Umiddelbart før serveringen røres der lidt limesaft samt den revne skal fra ½ limefrugt i blandingen. Der pyntes med lidt hakket koriander. |
Sild i karrylage (Frokostret til 6 pers. eller til et større sildebord)
| 3 dage før : | 4 tsk ostindisk karry | 3 dage før: Kom eddike, sukker, laurbærblade, peberkorn og løg i en gryde. Bring blandingen i kog under omrøring og kog den ved kraftig varme og uden låg i ca. 10 min.
Lad smørret smelte i en tykbundet gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Tilsæt karry og lad det bruse af. Kom den krydrede eddike, gulerødder og paprika i gryden. Lad karrylagen koge ved kraftig varme og uden låg ca. 7
min. eller til der er ca. 4 dl lage - rør af og til. Lad karrylagen køle af. Skær sildefileterne i mindre stykker og læg dem skiftevis med karrylagen i et glas, fx et patentglas. Lad sildene trække tildækket i køleskabet
i 3 døgn. |
Sommersild i karry
| Pr. 10 pers.: 10 skiver lyst toastbrød 100 g mayonnaise 2,2 dl creme fraiche, 9% 5 hårdkogte æg 200 g syltede asier 500 g mar. sild 10 tsk karry pulver 30 g kaviar | 1 person: 1 skive toastbrød 10 g mayonnaise 1 spk cremefraiche 20 g syltede asier 50 g marinerede sild 1 tsk karry 1 tsk kaviar
| Først tages silden op af lagen, som derefter duppes tør.
|
Stegte karrysild
| 8 - 10 Sildefileter
Lage: 2dl olie 2 dl eddike 10 spsk sukker | 6 spsk tomatketchup 4 tsk karry 1 tsk peber 2 - 4 tsk sød fransk sennep 2 - 4 dl løg, finthakket |
Sildefileterne vendes i rugmel og steges gyldne.
Det hele til lagen blandes sammen og hældes over sildene i en skål og trækker mindst i et døgn før servering. |
Tyttes karrysild
| 8 fileter af gode fede, hjemmesaltede
og spegede efterårssild.
| Dressing: 1/2 tsk kværnet peber |
Sildene
lægges til afdrypning på fx køkkenrulle og skæres derefter i passende stykker. Æblerne skæres ud i små tern, gerne med skræl. Løgene skæres på samme måde. Honning og karry røres
ud i det kogende vand til en ensartet masse og blandes herefter i cremefraichen. Peber og salt tilsættes. |
Jørgen Hansen
Hej Keld - sikken en herlig hjemmeside om sild. Har i mange år selv saltet sild og lavet marinerede- og kryddersild, men manglede lidt inspiration - det fik jeg så her :) Har saltet ca. 25 kg i år.
Kirsten Peters
Jeg fik en pragtfuld kryddersild på Bornholm med karry men uden den sædvandlige mayo/creme fraise dressing. Er det en der har et forslag?
Keld Krolmark
Skyr & græsk yoghurt er en mulighed. Mælkeprodukter afgiver dog væske efter 1 dags tid. Hilsen Keld