Her er nogle praktiske tips, når du laver dine egne stegte sild!

Når du steger silden, holder du fileten samlet de første sekunder ved at holde en finger på fileten!

Først til det allervigtigste: Hvordan får jeg fat i sildene?

Der er flere muligheder - hos din fiskehandler, Fiskemanden, der holder ud for dit supermarked hver uge, dit supermarked med fiskeafdeling eller ferske, frosne sild fra dit supermarked. Endelig er der jo også den mulighed, at du er lystfisker, eller kender en sådan. Men, så skal du også selv kunne rense og udbene silden, og der er ikke så nemt. Ikke-lystfiskere køber naturligvis rensede og udbenede sild! PS: Ofte er det en fordel (eller nødvendigt) at bestille sildene i forvejen.


Hvis jeg kan vælge, vælger jeg normalt sild i mellemstørrelse. Tag f. eks. Islandske sild - de er ofte så store, at de kan klare mindstemålet for torsk. En sådan sild er lidt for stor til 1/2 stykke rugbrød.

Når jeg står med de ferske (optøede) sild, skyller jeg dem altid i koldt vand. Derved fjerner jeg eventuelle blodrester og andet "snask". Endvidere sidder rugmelet bedre fast på de våde sildefileter. Til sidst klipper jeg rygfinnen af - går lidt ned i ryggen, idet der sidder lidt brusk under finnen (det skulle være den eneste tilbageværende finne på fisken).


Når jeg laver stegte sild i eddike, deler jeg altid mine sildefileter på tværs, således jeg får to halve, dobbelte sildefileter. Hvorfor det?   

Fordi mine gæster erfaringsmæssigt ikke spiser en hel sild på ½ stykke rugbrød – og endnu mindre på et ¼ stykke. Så for at forhindre, at gæsterne med varierende redskaber forsøger at dele en hel sild i skålen med de stegte sild (og med alt det griseri det medfører), tilbyder jeg halve, stegte sild. Så kan mine gæster selv bestemme, om de vil spise ½, 2 gange ½ eller 3 gange ½ stegt sild. 


Når man steger sild åbner de sig automatisk, når de bliver lagt på den varme pande. Det undgår du på flg. måde:  

Vend den første halve filet i rugmelet og læg den på panden. Behold en enkelt finger på silden i 5-10 sekunder – så bliver den hvor den skal være.

I mellemtiden har du med den anden hånd vendt endnu en halv filet i melet, og når du slipper den 1. filet, bruger du denne hånd til at lægge næste filet på panden og holde den nede med en finger mens du vender det tredje stykke sild i rugmelet med den modsatte hånd.

Og sådan fortsætter du til alle dine (halve) sildefileter er stegt – det går faktisk ret hurtigt.    


Når dine sild er færdigstegt (efter 3-5 min. på hver side - når kødet ikke er lyserødt mere), lægger du dem på 2-3 lag køkkenrulle, og placerer tilsvarende køkkenrulle ovenpå sildene. Dermed fjerner du meget af fedtstoffet fra stegningen.


Når du laver én af de utallige varianter af ”Stegt sild i eddike”, der findes (se mine opskrifter på stegte sild), er det vigtigt at både sild og eddikelage er afkølede – eller højst lunkne, når du hælder lagen over silden.


Hvis opskriften siger løg, anvender jeg personligt rigeligt med løg - og tilsætter dem i god tid i forvejen, for så bliver de dejligt bløde med smag af lagen. Rå løg puttet i lagen to minutter før serveringen, smager efter min mening ikke så godt. I modsætning til, hvad der står i mange opskrifter på stegte sild i eddike, så anretter jeg mine stegte sild i en skål, således de kan dækkes af lagen - og med mulighed for at løgene også kan dækkes af lagen. Og jeg serverer dem absolut ikke som lunkne - tvært-imod - jeg lader sildene trække koldt i helst 1 døgn! 


Stegte sild i eddike SKAL trække i mindst 1 døgn før serveringen (jeg lader gerne mine trække i op til 2 døgn før serveringen), men de bliver bedre og bedre for hver dag, der går. Jeg spiser ”silderester” af stegte sild helt op til 5-7 dage efter jeg har lavet dem. Det forudsætter naturligvis, at de opbevares koldt i mellemtiden.

PS: Der findes naturligvis også opskrifter med stegte sild i anden lage end eddike! 

 

Hvad med de færdigstegte sild fra supermarkedet?

Hjemmelavede stegte sild - det færdige resultat - ummm...

Tja, hvis du har smagt dem, så ved du, at de er hårde og uden nogen særlig smag. Løgene har været gennem en finsnitter, og prisen for 3 fileter er tårnhøj!

Altså endnu et argument for at tilberede sine egne, stegte sild.

Altså køb 5-10 ferske, rensede (frosne) sild - det bliver til 10-20 halve, dobbelte sildefileter. Det kan 2-4 personer sagtens spise på 8-10 dage!

Problemer med de hjemmesaltede sild

Jeg har saltet mange af disse fyre, men har aldrig været helt tilfreds med resultatet!

Når dine "hjemmesaltede" sild bliver hårde el. stive. 

Flere har henvendt sig til mig, fordi de oplever, at deres hjemmesaltede sild bliver hårde (se bl. a. Karl Bundgaard nedenfor). Jeg har selv oplevet det samme, men har ingen forklaring på fænomenet (kan have noget at gøre med blødsætningen)!?

Derfor bruger jeg i dag kun ferske købesild.

Måske er der andre læsere, der har en forklaring på problemet?

Kommentarer

29.08.2022 18:05

Niklas

Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?

12.12.2019 18:26

Torben Stein

Mon der er hul igenne?
Jeg er lystfisker og elsker stegte sild i lage. Har du prøvet at stege sildene og så fryse dem ned, for derefter at ladem tø op i lagen senere?

17.10.2016 12:54

Karl Bundgaard

Jeg steger også selv mine sildefiletter. (købt af en god ven som er lystfisker). Men - mit store problem er, at sildene blive hårde. Jeg gør som beskrevet i opskrifterne. Men hvorfor bliver de hårde